Wat was het belangrijkste doel van jouw project?
Het belangrijkste doel was om met de kwaliteitsmiddelen het scriptieproces voor Het belangrijkste doel was om met de kwaliteitsmiddelen het scriptieproces voor zowel studenten als medewerkers te verbeteren en tegelijkertijd te voldoen aan wet- en regelgeving rondom privacy en security. Door speciaal ontwikkelde software wordt het werkproces voor scripties, stages en andere eindwerken overzichtelijker. Begeleiders en studenten zien precies waar ze in het proces staan, welke acties nodig zijn en welke documenten of formats vereist zijn. Voor studenten staat feedback op (deel)producten op één plek. Daarnaast zijn onderdelen geautomatiseerd zodat minder handwerk nodig is en de kans op foutjes kleiner wordt.
Welke concrete resultaten heb je bereikt met jouw project?
We hebben inzicht gekregen in de diversiteit aan vormen en processen die gebruikt worden binnen eindwerkvakken, evenals de verschillende betrokkenen. Voor dit project is gekozen voor de software OnStage, met als doel alle trajecten optimaal te ondersteunen. De ondersteunende VU-organisatie is volledig gereed en OnStage is dit jaar al ingezet bij 45 trajecten. De meeste andere scriptievakken volgen in het academisch jaar 2024-2025. We hebben afspraken gemaakt om in de beginperiode extra ondersteuning te bieden en verbeteringen op basis van feedback van studenten en docenten in samenwerking met de leverancier door te voeren.
Wat vond je persoonlijk het mooiste of meest bijzondere moment tijdens dit project?
Ik vond het mooiste van het project dat het projectteam, de betrokkenen van de faculteiten en de leverancier het extra werk verzetten toen het nodig was. Dit maakte het mogelijk om OnStage bij iedere faculteit in gebruik te nemen bij een BSc eindwerkvakken op het moment dat deze van start gingen. Dit was kantjeboord, maar door de samenwerking is het gelukt. Voor studenten was er vanaf dat moment een eenduidige route voor het hele proces gereed.
Hoe heeft dit project bijgedragen aan de verbetering van het onderwijs aan de VU?
Dit project heeft het onderwijs aan de VU verbeterd door zowel begeleiders als studenten meer overzicht te geven over de stappen in het afstudeertraject en de benodigde documenten en formats. Documenten en feedback zijn nu centraal toegankelijk, waardoor het proces efficiënter verloopt. Dankzij automatisering is er minder tijd nodig voor administratieve taken, en wordt informatie eenvoudiger beschikbaar voor kwaliteitszorg en visitaties. De bespaarde tijd kan idealiter worden ingezet om het onderwijs aan de VU verder te verbeteren.
Digitale ondersteuning eindwerken
In het kader van de Onderwijsagenda 2023-2028 en de landelijk vastgestelde thema’s van de Kwaliteitsafspraken is het Kwaliteitsplan Onderwijs VU ontwikkeld. Dit kwaliteitsplan is tot stand gekomen in nauw overleg met de medezeggenschap. Uit dit kwaliteitsplan zijn verschillende projecten voortgekomen, waaronder dit project: digitale ondersteuning eindwerken. We interviewen projectleider Ralph Lasage.

Alle projecten binnen het Kwaliteitsplan Onderwijs VU
Meer informatie en contact
Heb je vragen?
Contactpersoon