Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De vriendelijkste vogel van het stel

Linda Straetemans, coördinator bedrijfsvoering bij de Faculteit Bètawetenschappen, bezoekt als gastconservator het Biologiedepot van de Erfgoedcollectie VU. Toen ze de uitnodiging tot gastconservator op VUnet zag, meldde ze zich aan uit nieuwsgierigheid. Vooral naar het Biologiedepot, omdat ze bij de Faculteit Bètawetenschappen werkt. Ze had geen idee wat ze kon verwachten. Ze vindt het verrassend dat de objecten uit het depot nog altijd gebruikt worden voor practica.

Ze kijkt aandachtig rond terwijl de conservator haar de collectie schelpen, opgezette vogels en skeletten, beesten op sterk water, schedels van plastic en zeewieren laat zien. De objecten werden (en worden) voornamelijk verzameld en aangekocht voor onderwijs binnen de opleiding Ecologie. Vanaf 1950 wordt de opleiding aan de VU aangeboden, maar de oudste objecten zijn van eerder, sommige zelfs van eind 19e eeuw. Ze komen bijvoorbeeld uit de collectie van Artis of zijn door wetenschappers verzameld voordat ze aan de VU kwamen werken. De kennis van de collectie neemt langzaam af en ook van veel individuele objecten is helaas niet (meer) bekend waar ze vandaan komen.

Kaak van potvis
Straetemans is op zoek naar een geschikt object om tentoon te stellen in de Erfgoedvitrine van de Universiteitsbibliotheek. “Wat staat hier nou?” vraagt Straetemans, Een roze kaak of tak, met witte punten eraan in een grote glazen pot trekt de aandacht. Het lijkt wel een monsterkaak. Ze overweegt de monsterkaak, (die van een potvis blijkt te zijn) want die ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Maar om die te vervoeren en tentoon te stellen, blijk je een speciale vergunning nodig te hebben. Bovendien verspreidt het gevaarte een enorme stank, want de pot is beschadigd. Dus dat wordt het niet. Hoe het op de VU terecht komt is onduidelijk, evenals wanneer en door wie het meegenomen is. Het duurde zelfs even voordat er iemand gevonden was, die deze monsterkaak kon identificeren!

Opgezette vogels en skeletten
Dan gaat haar aandacht uit naar de opgezette vogels en vogelskeletten. “Die zijn leuk om te zien.” Er werd veel onderzoek gedaan naar vogels, met name onder hoogleraar dierecologie Karel Voous. Hij is bekend om zijn uilenonderzoek (te zien in de Vitrine van de C0 –gang in het W&N gebouw) en zijn werk voor de vogelbescherming in Nederland en de wereld.

Wat wordt het nu? Wordt het het skelet van de lammergier? Of toch van de visarend uit 1898? Nee. Straetemans kiest de zwartvoetpinguïn uit 1964. “Die heeft de vriendelijkste uitstraling, voor een skelet dan.” Waarschijnlijk leefde het dier in Artis, maar zeker is het niet.

'De zwartvoetpinguïn heeft de vriendelijkste uitstraling, voor een skelet dan.'

Collectieverhalen VU-erfgoed

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam