Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Danique Barten, Klinisch Fysicus Radiotherapie

Alumna Biomedical Technology and Physics en Medische Natuurwetenschappen
Danique Barten volgde eerst de bachelor Medische Natuurwetenschappen en behaalde in 2014 haar master Medical Physics, een voormalige track binnen Biomedical Technology and Physics (voorheen Medical Natural Sciences). Datzelfde jaar begon zij bij het VUmc als klinisch fysicus radiotherapie in opleiding. In 2018 rondde ze deze opleiding af en sindsdien is ze werkzaam bij het Amsterdam UMC (locatie AMC).

“Ik was altijd al geïnteresseerd in de medische wereld en had ooit de wens om geneeskunde te gaan studeren. Daarnaast vond ik natuurkunde en scheikunde ook leuk. MNW combineert die interesses. In het eerste jaar van mijn bachelor kwam ik in aanraking met de klinische fysica en wist toen zeker dat ik daar in verder wilde. De master track Medical Physics was daar de perfecte voorbereiding voor.”

“Met de keuze voor bepaalde vakken en mijn masterrichting verwachtte ik in opleiding te kunnen tot klinisch fysicus, en die verwachting is 100% uitgekomen. Ik pas nu nog dagelijks het analytisch vermogen dat ik bij MNW eigen heb gemaakt toe in mijn werk. Daarnaast is de opgedane kennis van de fysiologie van het menselijk lichaam, kennis over de medische beeldvorming en de toepassingen daarvan en natuurlijk stralingsfysica onmisbaar in mijn werk.”

“Als klinisch fysicus radiotherapie ben ik verantwoordelijk voor de technische aspecten van de bestraling van (kanker)patiënten. Hierbij houd ik mij onder andere bezig met het optimaliseren van de behandelingen van de individuele patiënt en het borgen van de juiste afgifte van de voorschreven dosis op de juiste plek. Binnen de radiotherapie is mijn aandachtsgebied brachytherapie, de inwendige bestraling. Daarnaast draag ik samen met mijn collega’s zorg voor de aanschaf, het onderhoud en gebruik van de juiste radiotherapieapparatuur. Naast deze klinische werkzaamheden houd ik mij bezig met research en de implementatie van technische innovaties in de behandelketen.”

“Mijn werkzaamheden zijn heel wisselend, dus geen dag is hetzelfde. Op een dienst dag word ik voor adhoc klussen gebeld, zoals dosisherberekeningen bij anatomische veranderingen of behandelplan controles. De volgende dag kan dan weer bestaan uit allerlei vergaderingen bijvoorbeeld met het brachytherapie team, de incidentencommissie of leveranciers. Andere dagen besteed ik tijd aan metingen bij de brachytherapie of aan het beantwoorden van e-mail. En tot slot zijn er dagen om aan research te werken of ‘gewoon’ achter mijn computer te zitten voor het uitwerken van metingen, het schrijven van een verslag of artikel, en het maken van een presentatie.” 

“Ik geniet van het samenwerken in een multidisciplinair teamverband, en daarin verschillende ideeën kunnen samenbrengen in een nieuw initiatief waarmee we de behandeling van een kwetsbare groep patiënten kunnen verbeteren of innoveren, dan wel het werk van artsen en laboranten makkelijker kunnen maken.” 

Danique Barten

“Ik ben verantwoordelijk voor de technische aspecten van de bestraling van patiënten.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam