Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Tiny Winter: “Het ontbrekende puzzelstukje''

Tiny Winter is senior financieel toezichthouder bij de Nederlandse Zorgautoriteit en alumna van de postgraduate opleiding Compliance & Integriteit Management van VU Amsterdam.

“Ken je dat gevoel? Je weet dat er iets mist. Je ziet niet het hele plaatje. Je kunt een deel van wat er gebeurt niet verklaren. Alsof je een puzzel maakt en er ontbreekt een stukje.

Dat was het gevoel dat mij de laatste jaren steeds vaker bekroop. Ik had genoeg vakkennis en 35 jaar werkervaring, o.a. als concerncontroller bij een zorginstelling en van alles meegemaakt en helpen oplossen. Ik heb veel profijt gehad van de bedrijfskundige opleiding die ik naast de financiële in mijn rugzakje had.

Een combinatie van gedragskunde, risicomanagement en toezicht 

Toch had ik het gevoel dat ik niet het hele verhaal zag. Het gedrag van management en medewerkers baarde me soms zorgen. Ik zag ze te veel als “homo economicus” en kon hun, in mijn ogen irrationele gedrag, niet altijd plaatsen. Dat leverde natuurlijk de nodige miscommunicatie op. De opleiding van Compliance & Integriteit Management aan de VU was precies wat ik zocht. Een interessante combinatie van gedragskunde, risicomanagement en toezicht die prachtig aansloot bij mijn functie. Compliance had ik als concerncontroller “officieel” inmiddels in mijn portefeuille gekregen. Het feitelijk ook doen is natuurlijk wel een ander verhaal.

Ervaren en vakkundige docenten

De studie was werkelijk een genot. Ik vond het geweldig na zoveel jaar weer in de collegebankjes plaats te nemen. Alle informatie heeft direct betekenis voor je. Elke lesdag leverde zo weer nieuwe “eye openers” op. De docenten brachten veel vakkennis en veel ervaring mee, dit zorgde voor interessante verhalen om de theorie in te kleuren. En de discussies met de medestudenten, allemaal in verschillende sectoren werkzaam, leverden inzichten op die je uit geen enkele theorie kunt halen. Dat ik de oudste student van mijn leergang was, vergat ik direct zodra we aan de slag gingen.

Onderzoek naar belangenverstrengeling

Toen kwam in het laatste half jaar de scriptie. Het vinden van een goede onderzoeksvraag en vervolgens de discipline opbrengen voor het onderzoek en het schrijven vielen me zwaar. Maar door mijn onderzoek naar belangenverstrengeling bij raden van toezicht in de zorg heb ik een nieuwe functie gevonden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Daar mag ik mijn bevindingen nu in de praktijk brengen als financieel toezichthouder. Zo hoop ik nog zeker 10 jaar door goed toezicht een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de zorg.

Nooit te oud!

De puzzel is voor mij nu compleet. En ik kan nu echt uit ervaring beamen dat je nooit te oud bent om te leren!”

Tiny Winter

Gerelateerde Verhalen