Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Chris Dijkshoorn, hoofd afdeling Collectie-IT van het Rijksmuseum

In 2015 promoveerde Chris Dijkshoorn aan de VU op het gebied van nichesourcing voor het verbeteren van de toegang tot datasets van cultureel-erfgoed. Sinds juni 2019 is hij hoofd van de afdeling Collectie-IT van het Rijksmuseum. Daarvoor werkte ik als datamanager bij het museum.

 “Ik wilde eigenlijk architect worden en na de middelbare school heb ik een half jaar bouwkunde gestudeerd. Dat beviel niet en na ook nog even technische bedrijfskunde te hebben geprobeerd, besloot ik verder te kijken. Ik ben met een aantal verschillende vrienden een dag gaan meelopen bij hun opleiding. Uiteindelijk koos ik voor Artificial Intelligence omdat de combinatie van techniek, psychologie en taalkunde me erg aansprak. Vanwege de focus op informatica bij de opleiding AI van de VU, koos ik voor deze universiteit.

“De studie was een mooie combinatie van dingen die ik interessant vind, zonder los te raken van de realiteit. We zaten vaak met andere groepen studenten samen, bijvoorbeeld van de opleiding informatica en psychologie. Tijdens het vak Evolutionary computing trainde elke projectgroep een virtuele coureur. Tijdens het afsluitende college lieten we deze allemaal tegen elkaar racen, met hilarische capriolen tot gevolg.

“Ik leerde al snel een groep aardige medestudenten kennen en met hen woonde ik uiteindelijk bijna alle colleges bij. Mijn masterthesis schreef ik samen met een andere student in Italië, over het automatisch plannen van city trips. Daar kwam ik erachter dat ik onderzoek doen leuk vond. Terwijl we in het zonnetje bij het meer van Como lagen, las ik wetenschappelijke artikelen. Ik kijk met plezier terug op mijn studententijd. Ik heb veel geleerd, binnen en buiten de collegezalen. 

“Na mijn afstuderen werd ik gevraagd op twee posities te solliciteren. Eén daarvan was bij een grote wetenschappelijke uitgever, die op zoek was naar een specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een promotiepositie bij één van de onderzoeksgroepen aan de VU. Tijdens mijn promotie onderzocht ik hoe crowdsourcing kan worden gebruikt om cultureel erfgoedobjecten te beschrijven. We nodigden bijvoorbeeld een groep vogelaars uit om op kunstwerken van het Rijksmuseum vogels te identificeren. Het was heel leuk om deze mensen te zien in de bibliotheek van het Rijksmuseum, met verrekijkers en vogelboeken en al. Ik ontwikkelde een systeem waarmee experts de beschrijvingen konden toevoegen aan de kunstwerken. Zodoende leerde ik de data goed kennen en ben ik als databeheerder bij het museum aan de slag gegaan. Nadat ik mijn promotieonderzoek afrondde ben ik hoofd geworden van de afdeling collectie automatisering.

"Ik zou heel graag de brug vormen tussen onderzoek en de implementatie van de uitkomsten van het onderzoek in de maatschappij. In mijn huidige positie krijg ik al de kans om uitkomsten van mijn onderzoek te realiseren. Het doel is nu om een bredere context over objecten in de Rijksmuseum collectie aan te bieden, door informatie te verrijken en te harmoniseren. Uiteindelijk lijkt het me geweldig als alle cultureel erfgoedinstellingen dit kunnen, waardoor je bijvoorbeeld automatisch een overzicht kan genereren van het gehele oeuvre van Rembrandt, verspreid over vele collecties.”

Terug

Chris Dijkshoorn

Tijdens mijn promotie onderzocht ik hoe crowdsourcing kan worden gebruikt om cultureel erfgoedobjecten te beschrijven. We nodigden bijvoorbeeld een groep vogelaars uit om op kunstwerken van het Rijksmuseum vogels te identificeren.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam