Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Bureaucratica (2008-2016) van Jan Banning: portretten als spiegels van de bureaucratie

Topstukken uit de VU-collecties

Stapels dossiers en meterslange archieven zijn stereotiep voor de bureaucratie. Met deze uitvoerende macht vol wetten en regels krijgt iedere burger, waar ook ter wereld, te maken. Wat zeggen de werkplekken van ambtenaren over hun persoonlijkheid en over het land waar ze werken? Met die vraag reisden fotograaf Jan Banning en publicist Will Tinnemans af naar Bolivia, China, Frankrijk, India, Jemen, Liberia, Rusland en de Verenigde Staten.

Zij maakten de serie ‘Bureaucratica’, waarvan hier drie portretten te zien zijn. De VU bezit vijf beelden uit deze serie. De portretten geven een beeld van de ambtenarij in verschillende staatsvormen.

Gevoel voor symmetrie
Vanuit het oogpunt van de bezoeker en met gevoel voor symmetrie legt Banning de ambtenaren steeds op min of meer eenzelfde manier vast. Het bureau, of het nu een eenvoudig tafeltje of een glanzend kantoormeubel is, scheidt het individu van de regel. Iedereen staat weleens aan dat bureau voor een paspoort, vergunning of registratie. De titel ‘Bureaucratica’ is natuurlijk ook goed toepasbaar op semi-overheidsdiensten en onderwijsinstellingen, zoals de VU. De foto’s houden ons een spiegel voor en geven een humoristische kijk op het dagelijkse leven van de werkende mens.

Compilatie Jan Banning

Foto van Jan Banning van kantoormedewerker op het kabinetssecretariaat Bihar, India (2009, onderdeel van de fotoserie Bureaucratica)