Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Boaz van Luijk

Wandelcoach en filmrecensent

Hij is een veelzijdige man met een lange adem. Boaz van Luijk heeft maar liefst drie masters op zak. Geschoold aan vier universiteiten, vond hij pas op de Vrije Universiteit Amsterdam waarnaar hij op zoek was en waarmee hij verder wilde. Boaz combineerde de master Evangelical and Reformation Theology met de master Geestelijke Zorg in Organisaties*. Uit beide masters put deze theoloog kennis en vaardigheden voor zijn werk als wandelcoach en filmrecensent voor het Nederlands Dagblad.

Boaz is een bètamens, waardoor het logisch was dat hij fris van school de studie werktuigbouw­kunde aan de TU Delft begon. Maar die studie bleek te theoretisch. Hij kwam erachter dat hij liever met mensen, teams en organisaties werkt. De master Personeels­wetenschappen aan de Universiteit van Tilburg sloot beter aan. “Voor mijn eindscriptie wilde ik existentiële vragen rond werk onderzoeken, gekoppeld aan levensovertuiging. Wat is de rol van geloof? Dit is precies wat ik wil, merkte ik tijdens het onderzoek. Ik koos voor twee masters aan de VU. Eindelijk kon ik mijn ei kwijt! Ik genoot, ook door de passie van docenten. Ik had de luxe positie van een vrouw met fulltimebaan, zodat ik huisvader en student kon zijn.”

Zelfde tekst, diverse interpretaties

Toen zijn jongste naar school ging, werd Boaz naast zijn studie zelfstandig wandelcoach. “Ik praat met mensen over wat ze willen in het leven, terwijl we wandelen. Wie iemand echt is of wil zijn, en wat geloof ermee te maken heeft. Het vak Intercultural Bible Reading and Hermeneutics, dat ik volgde samen met buitenlandse studenten, heeft mijn ogen geopend en is cruciaal gebleken voor mijn werk als coach. Dat mensen zo verschillend een tekst kunnen interpreteren, terwijl je dezelfde tekst leest! Ik heb daardoor geleerd open te staan voor het verhaal van de ander en niet meteen conclusies te trekken. Het gesprekpracticum van de andere master is ook heel waardevol geweest voor mijn coaching. Er is in de VU-tijd een basis gelegd waarop ik nu nog terugval om te verstaan wat mensen precies bedoelen, en ik kan andere culturen beter aanvoelen.”

Wie is de Jezusfiguur?

Boaz is de motor achter de oprichting van een woongemeenschap. Net voor corona oprukte, kreeg hij de sleutel van het pand. Sindsdien is hij vooral bezig met het fysieke werk van de verbouwing. Filmrecensies zijn door de pandemie op de achtergrond geraakt. “Normaal gesproken bekijk ik tijdens een persvoorstelling een nieuwe film. Op de terugweg in de trein schrijf ik zoveel mogelijk mijn recensie. Van tevoren heb ik uitgezocht wat de regisseur al heeft gemaakt en wat hij in interviews heeft gezegd. Ik vergelijk de film met vorige films en kijk verder dan wat ik op het scherm zie. Welk verhaal vertelt de film, wat gebeurt er echt? Wat is de context, in welke cultuur speelt het zich af? Ik heb een antenne voor existentiële thema’s en geloofsvragen. Buiten coronatijd organiseer ik in een kleine kring filmavonden en dan is de gevleugelde uitspraak: wie is de Jezusfiguur?”

Het werk van filmrecensent is hem in de schoot geworpen. Een studievriend kende een redacteur van het ND en introduceerde Boaz aan hem. “Als kind verslond ik al films. Dat wist die vriend. Zo zie je hoe belangrijk studievriendschappen zijn. Huidige studenten wil ik meegeven, staar je niet blind op het einddiploma en een betaalde baan. Een studie is zoveel meer, je leert jezelf kennen.” 

*de masters die Boaz heeft gevolgd vallen nu onder de 1-jarige master Theologie en Religiewetenschappen.

Boaz van Luijk

“Ik heb geleerd open te staan voor het verhaal van de ander en niet meteen conclusies te trekken.”