Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bo Jonk

Junior commissiecoördinator en projectmedewerker
Als Bo Jonk door Noord-Holland toert, ziet ze overal stolpboerderijen. Die vallen haar extra op sinds haar erfgoed-stage bij MOOI Noord-Holland, waar ze meewerkte aan het project Stolpenwaarderingskaart. De stage mondde uit in de baan van junior commissiecoördinator / projectmedewerker erfgoed bij deze adviesorganisatie. Zonder de opleiding aan de VU had ze nooit deze gewilde job gekregen.

Dat Bo koos voor de bacheloropleiding Media, Kunst, Design en Architectuur (MKDA) was een gok, omdat ze ervan overtuigd was psychologie te gaan studeren. Totdat ze net voor de inschrijftermijn stuitte op MKDA. “De juiste beslissing”, vertelt Bo. “We waren een kleine groep en er heerste een fijne studiesfeer. De VU is als een warm bad. Die kleinschaligheid vind ik belangrijk en bepaalde ook dat ik doorging met de master Erfgoedstudies aan de VU.”

Kritisch kijken en redeneren

Na het algemene eerste jaar van de bachelor, twijfelde Bo even tussen de richtingen design en architectuur. Het werd architectuur. Tijdens werkgroepen, hoorcolleges, excursies en tentoonstellingen leerde ze kritisch kijken en kritisch redeneren. Daar heeft ze nog altijd veel aan: “Mijn theoretische kennis toets ik in de praktijk. Bij MOOI Noord-Holland inventariseren we stolpboerderijen, agrarisch erfgoed, in opdracht van de provincie. We maken een Stolpenwaarderingskaart en over de waarderingscriteria hebben we veel gediscussieerd. Doordat ik aan de VU geleerd heb mijn mening te uiten, meng ik me in discussies. Ik weet te verwoorden waarom ik iets vind.”

Bo’s werkweek is afwisselend. Noord-Holland kent circa 5.000 stolpboerderijen en met een teamgenoot toert ze langs meerdere die ze waarderen aan de hand van de criteria. Van tevoren doet ze onderzoek door zich te verdiepen in het gebied, historische kaarten te bestuderen, kenmerken op te sporen en Google Cyclomedia te raadplegen. Goed voorbereid gaan ze op pad en maken ze foto’s. “Als we de boerderij waarderen in het veld, hebben we vaak nog heel waardevolle discussies.” Na het veldwerk werkt Bo de bevindingen uit. Uiteindelijk zal Bo meewerken aan het eindrapport en daarna volgt een nieuw project. 

Klimaatverandering

Bo besloot haar stage pas te beginnen nadat ze verder alles had afgerond voor haar master. Dat geeft ze andere studenten als tip mee: “Neem de tijd voor je stage, doe ‘m niet even snel tussendoor. En volg geen stage om het volgen. Het fijne van mijn stage was dat ik aan een project kon meedoen dat ik ook kan afronden. Aan het eind van de stage hoefde ik niet nog mijn master af te maken maar kon ik meteen in dienst verder gaan.”

Door haar studie durfde Bo uit haar comfortzone te stappen: “Voor de master heb ik het vak Politics of International Heritage gevolgd en onderzoek gedaan naar de verzilting van het landschap. Vanuit geschiedkundig perspectief keek ik naar klimaatverandering. Dat onderzoek was heel technisch. Nooit gedacht dat ik zoiets technisch zou oppakken, maar door de begeleiding heb ik die stap wel gezet. Het onderzoek droeg ook nog eens bij aan een actuele discussie, die van klimaatverandering.”

Bo kijkt positief terug op haar studie. Enerzijds de kleinschaligheid, anderzijds al die mogelijkheden. Plus de docenten die ze enorm waardeert: “Tijdens de master waren de docenten als collega’s. Heel waardevol met mensen te zijn die zoveel kennis willen overdagen. Ik heb het omarmd en zou het iedereen aanraden.”

Bo Jonk, alumna Media, Kunst, Design en Architectuur

“Volg geen stage om het volgen, en neem er de tijd voor”

Waar heeft de studie Media, Kunst, Design en Architectuur ons gebracht?

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam