“Waarom ik Biologie ben gaan studeren? Ik had altijd al interesse in levende wezens, maar wilde geen arts worden en alleen met mensen werken. Daarom koos ik voor de studie Biologie en dat is mij goed bevallen. Het meest interessante vak vond ik het derdejaars vak Evolutionary Genetics. Toen kreeg ik pas echt een idee van de ongelooflijk complexe bouwplaat van DNA. Hoe het allemaal ‘onder de motorkap werkt’ (voor zover we dat weten) is super ingewikkeld én interessant. Docent Jan Kooter kon er onwijs gepassioneerd over vertellen en dat helpt natuurlijk als je iets ingewikkelds moet leren.”
“Tijdens mijn bachelor stage werkte ik aan het screenen van small molecules voor een eiwit-eiwit interactie die een rol speelt bij borstkanker. De stage was interessant, maar ik merkte dat dergelijk onderzoekswerk niet echt iets voor mij was. Het duurt vaak jaren voordat je er in de praktijk iets van terugziet. Na de bachelor ben ik de master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in the Life Sciences (MPA) gaan doen. De master gaf me een brede basis én ik kon me tegelijkertijd specialiseren in Public Health. Ik heb daarnaast ook een extra vak van de master Biomedical Sciences gevolgd om nog meer inhoudelijke kennis op te doen.”
“Hoogtepunten tijdens mijn studie? Het veldwerk was memorabel. Zo gingen we bijvoorbeeld op Schiermonnikoog dagenlang vanuit een hut vogels observeren en ’s avonds doorzakken in de enige kroeg op het eiland. Naast mijn studie was studentenvereniging Cyclades superleuk, ik ben er ook een jaar voorzitter van het bestuur geweest. SV Cyclades is een kleine vereniging met een sociëteit op de Prinsengracht, heel gezellig, je kent iedereen. Ik kan het iedereen aanraden om actief te zijn in het verenigingsleven tijdens je studie. En of dat nu een gezelligheidsvereniging, sportvereniging of studievereniging is, je maakt er vrienden voor het leven en je leert er ook veel van.”
“Nu werk ik als wetenschappelijk medewerker bij het programma antibioticaresistentie (ABR) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ik houd me bezig met beleidsadvies en projecten op het gebied van antibioticaresistentie. Zo coördineer ik een project waar we het voorschrijven van antibiotica proberen te verbeteren door artsen meer inzicht te geven in hun eigen voorschrijfgedrag. We gebruiken data uit de zorginformatiesystemen. We zijn nu bezig met de stap richting implementatie. Ik vind het inspirerend dat zo’n project daadwerkelijk een positieve bijdrage kan leveren aan de dagelijkse praktijk.”
“Ik ben vanuit mijn master stage, die ook bij het ABR-programma was, in deze baan gerold. De basiskennis van Biologie helpt me nog steeds en vooral de academische vaardigheden die je tijdens je opleiding leert, komen van pas. Het onderzoek doen, het omgaan met wetenschappelijke literatuur en statistiek bijvoorbeeld.”