Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bas Bosma

Hoogleraar met een impactprofiel aan de VU
Sinds 1 maart 2024 is Bas Bosma hoogleraar aan de School of Business and Economics (SBE) aan de Vrije Universiteit. Wat zijn benoeming bijzonder maakt is dat hij een impactprofiel heeft. Dat wil zeggen dat in zijn werk het zwaartepunt niet ligt bij onderzoek of onderwijs, maar bij valorisatie.

Vanuit het programma Erkennen & Waarderen (E&W) noemen we dit ook wel een focus op een kerndomein. Wij spraken hem over zijn werk, zijn (ongebruikelijke) carrièrepad, wat hij vindt van de nieuwe ontwikkelingen binnen E&W en over het belang van boegbeelden.

Wie is Bas Bosma?
Als Associate Dean is Bas verantwoordelijk voor alle Executive Education van SBE. Dat wil zeggen: post-initieel onderwijs (onderwijs voor professionals). SBE biedt ongeveer 80 post-initiële programma’s aan: van volledige masters tot kortere programma's van een aantal dagdelen en maatwerkprogramma's binnen organisaties. Bas werkt sinds drie jaar voltijd aan de VU. Voorheen werkte hij o.a. in institutioneel vermogensbeheer en consultancy, en had hij zijn eigen bedrijf. Ook werkte hij aan Tilburg University en de Universiteit van Maastricht, o.a. ook in post-initieel onderwijs.

Een impactprofiel avant la lettre
Alhoewel een impactprofiel in naam een nieuw fenomeen is, bestaan wetenschappers die zich hoofdzakelijk met impact bezighouden al veel langer. Juist door wetenschap met een carrière in het bedrijfsleven te combineren kent Bas de doelgroep (professionals die naast het werk een opleiding volgen) waarmee hij werkt als geen ander.

"In de 22 jaar voordat ik voltijd in dienst kwam bij de VU combineerde ik wetenschap met verschillende functies in het bedrijfsleven. In die tijd heb ik een breed commercieel netwerk opgebouwd. Daardoor snap ik waar mensen in het bedrijfsleven mee te maken hebben. Je kent het spanningsveld tussen opleiding (wetenschap) en commercieel werk. En je weet hoe het is om je eigen bedrijf te starten of je eerste functie als leidinggevende te hebben – wat dan vaak ook nog eens gelijk valt met je eerste koophuis of de start van je gezin – omdat je het allemaal zelf al een keer hebt meegemaakt. Dat stelt mij in staat om bijvoorbeeld planningen, behoeften om te netwerken en andere wensen goed te integreren in onze programma’s," aldus Bas.

"Zonder mijn ervaring in het bedrijfsleven zou ik mijn werk nu niet (zo goed) kunnen doen,’ zo stelt Bas. ‘Verandermanagement, adviseren bij strategische keuzes of digitalisering, maatwerkprogramma’s, noem maar op. Vanuit mijn positie aan de VU kan ik optimaal gebruik maken van mijn ervaring in het bedrijfsleven om de programma’s zo goed mogelijk aan te laten sluiten."

Je mag nu uitblinken in impact
We kunnen wel stellen dat een impactprofiel dus eigenlijk al heel lang bestaat, maar dankzij E&W mag je hier nu ook in uitblinken. "Vroeger had je ook al mensen die hier excellent in waren, maar bestond er een kans dat men zich richtte op publicaties omdat dat de geëigende route was om verder te komen binnen de universiteit," aldus Bas. "En hoe fijn is het dat je nu wel erkenning en waardering krijgt voor impact!"

"Daarnaast merk ik ook bij afdelingshoofden dat teamscience begint te leven. Als afdeling moet je excellent zijn in alle drie de gebieden (onderzoek, onderwijs en impact), maar dat betekent niet dat dit ook voor elk individu moet gelden. Je toe kunnen leggen op jouw eigen specialisme terwijl je samen met collega's alle gebieden beslaat werkt veel motiverender. De huidige ontwikkeling lijkt mij daarom heel gezond."

Dat beaamt Arjen Witteloostuijn, decaan van SBE: "Voor ons is commercieel onderwijs bijzonder belangrijk; daarmee kunnen wij niet alleen veel impact genereren, maar zorgen wij ook voor een extra inkomstenbron. Voor commercieel onderwijs is een ondernemende houding cruciaal. Het vergt veel kennis van de markt – en veel commercieel gevoel. En beweeglijkheid en snelheid. Allemaal vaardigheden waar een gemiddelde wetenschapper niet altijd over beschikt. En dat hoeft ook helemaal niet, omdat wij met het impactprofiel in staat zijn de balans op teamniveau te vinden. In die context is de benoeming van Bas een feestje waard, want hij beschikt in ruime mate over al deze vaardigheden, en intussen is hij ook nog ‘ns een uitstekende wetenschapper! Als faculteit mogen we ons in de handen knijpen met zijn benoeming."

Het belang van boegbeelden
Toch bestaat er nog scepsis over of de plannen van E&W wel zullen werken in praktijk. "Leuk dat het op papier staat, maar gaat het stiekem niet toch nog vooral over je publicaties? Daarom heb je praktijkvoorbeelden nodig," aldus Bas.

"Ik houd me hoofdzakelijk met impact bezig, dus bij mij kan je zien dat het kan! Iedereen mag naar mij toekomen met vragen over hoe het in mijn geval werkt. Dus schroom niet om naar mij toe te komen."

Raak ook geïnspireerd door deze collega's

"En hoe fijn is het dat je nu wel erkenning en waardering krijgt voor impact!"

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam