Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

AnneMarie Luijendijk

Hoogleraar religie
Haar open vizier heeft AnneMarie Luijendijk gebracht waar ze nu is: hoogleraar religie aan Princeton University in de VS. Toen ze aan de studie Theologie aan de VU begon, had ze nooit vermoed hier terecht te komen. Ze wilde eerst dominee worden. Het was professor en mentor Tjitze Baarda die haar op de VU intellectueel stimuleerde en telkens wees op mogelijkheden, zodat ze zich verder kon ontplooien. Ze leidt nu wel een intens leven, maar AnneMarie geniet er elke dag van.

Naast hoogleraar religie is AnneMarie ook papyroloog – ze bestudeert teksten uit de oudheid die op papyrus zijn geschreven - en specialist in het Nieuwe Testament en het vroeg Christendom. Verder is ze hoofd van een residential college (studentengemeenschap) op de campus. Bijzonder onderdeel van deze functie is dat twee avonden per week – niet in coronatijd – zo’n 20 studenten bij haar thuis aan tafel aanschuiven om samen te eten. Voor catering wordt gezorgd. “Mijn onderzoekstijd moet ik goed bewaken”, vertelt AnneMarie, “want mijn werkdag bestaat ook uit colleges voorbereiden en geven, aanbevelingsbrieven schrijven, e-mails beantwoorden, vergaderingen bijwonen, promovendi begeleiden en ik heb ceremoniële taken. Elke dag ben ik blij hier te werken. Voor de coronacrisis reisde ik veel over de wereld voor lezingen. Super leuk, omdat ik zoveel interessante mensen ontmoet.”

Promoveren aan Harvard

AnneMarie kan VU-professor Tjitze Baarda niet vaak genoeg prijzen. Hij is cruciaal geweest voor haar loopbaan én leven. Toen ze bijvoorbeeld vertelde dat ze Syrisch en Koptisch wilde leren, student-assistent wilde worden en in het buitenland wilde studeren, wees hij haar de weg. Hij raadde haar aan college te volgen bij een hoogleraar uit Harvard die tijdelijk in Nederland was. Deze Amerikaanse hoogleraar spoorde haar op zijn beurt aan om een semester aan Harvard te studeren. Daar werd ze gevraagd te solliciteren om te promoveren. Princeton volgde.

Zomer 1996 vertrok ze met haar man, die ze op de VU leerde kennen en predikant is, voorgoed naar de VS. Ze kregen er vier kinderen en delen de huishoudelijke taken. “Mijn man doet iets meer in het huishouden. Ik begin mijn dag met de haren vlechten van mijn dochters en breng ze op de fiets naar school.”

De studie aan de VU ondervond AnneMarie als een degelijke, brede opleiding in religie: “In de VS schatten ze dat op waarde. Via de studie krijg je toegang tot en inzicht in al die verschillende religies in de wereld. Je leert andere gezichtspunten kennen. Religie is het fundament van veel samenlevingen. Ik heb aan de VU geleerd kritisch te denken, altijd naar de bronnen te gaan en de historische context te bestuderen. Ik leer mijn studenten ook kritisch naar de wereld te kijken. Specifiek van Tjitze Baarda heb ik geleerd hoe goed het is genereus te zijn naar je collega’s. Door samenwerking kunnen we zo goed mogelijk werk publiceren om het veld verder te helpen.”

Volg je passie

Een taal leren tijdens je studie kan AnneMarie iedereen aanraden. Zij bestudeerde Syrisch en Koptisch: “Via een taal heb je makkelijk contact met andere culturen. Het verrijkt je leven. Vraag je altijd af wat je wil en volg je passie. Maar wees ook flexibel, heb een open vizier. Je weg door het leven is niet altijd een recht pad, je weet niet wat er in je leven gaat gebeuren. Ik dacht dominee te worden, omdat ik mensen wilde helpen. Uiteindelijk bleek mijn roeping docent te zijn. In de basis help ik zo ook mensen.”

Anne-Marie Luijendijk, alumna bachelor Theologie

“Je weg door het leven is niet altijd een recht pad.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam