De bevalling van een tiener staat haar nog helder voor de geest. Ze studeerde aan de VU – bachelor Algemene Godsgeleerdheid en master Theology, traject Divinity, Church History – en woonde in bij de stichting Don Bosco. Onder één dak met hun opvanghuis voor zwangere tieners. “Ik maakte toen mee hoe ingewikkeld het leven kan zijn”, vertelt Anne-Meta. “Ze was door haar zwangerschap verstoten en had niemand. Ik ging met haar mee naar het ziekenhuis en was bij de bevalling. Heel bijzonder.”
Dominee ben je 24/7
Op domineekobes.nl blogt en vlogt Anne-Meta met een aanstekelijk enthousiasme. Zo geeft ze inzicht in haar werkweek, die veel meer omvat dan preken op zondag. Ze werkt in de wijk, neemt YouTube-filmpjes op, leest kinderen online verhalen voor en gaat op bezoek. Ze is 24/7 dominee. Dat is ook wel moeilijk, want ze kan niet even snel haar kinderen van school halen of boodschappen doen. Er zijn altijd gemeenteleden die haar willen spreken.
Hoewel Anne-Meta’s opa ook predikant was, had ze dat beroep niet voor ogen toen ze aan de VU begon. Dat ontwikkelde zich tijdens de master, waardoor ze daarna de kerkelijke predikantenopleiding in Kampen volgde. Tijdens een speeddate van de landelijke kerk had ze in een paar minuten een klik met Heerenveen. Fris van de predikantenopleiding begon ze er februari 2014 als vierde predikant, met jeugd als taakgebied.
Met buitenblik naar religie kijken
Regelmatig grijpt Anne-Meta terug op kennis en vaardigheden die ze aan de VU opdeed. “Als ik een dienst voorbereid en niet meteen weet wat ik ga zeggen, neem ik de tijd voor nieuwe inzichten. Vaak hoor ik een stem uit de VU-tijd die zegt: Waarom vind jij dat dit hét standpunt is? Aan de VU was het belangrijk dat verschillende verhalen, geluiden en visies gehoord werden. Docenten hamerden er altijd op dat je alles moet verkennen voordat je een standpunt inneemt. Met een buitenblik naar religie kijken. Ik kwam er toen ook achter hoe cultuur je levensvisie beïnvloedt. Waar je wortels liggen bepaalt wie je bent en waarom je zo gevormd bent. Je ervaringen kleuren je standpunten.”
Broeinest van ideeën
Toen Anne-Meta studeerde, verdiende ze even geld met promotiewerkzaamheden, zoals tampons of soep uitdelen op markten. Daarna werd ze jeugdwerker bij de stedelijke kerk Amsterdam. Met jongeren deelde ze de leerstof die ze opdeed, in hun taal. “Waanzinnige verhalen over ontvoeringen, moord en uithongering voor het geloof, konden rekenen op alle aandacht. Ik ontdekte de kracht van verhalen vertellen. Toen ik een educatieve minor volgde en een lesbevoegdheid haalde, merkte ik dat ook.”
Terugblikkend op haar VU-tijd komen de nachtelijke reflecterende discussies met medestudenten samen met het studeren in de universiteitsbibliotheek en de mogelijkheid om veel extra vakken te volgen naar boven. “Het is een broeinest van ideeën dat je aangereikt krijgt. Tegen nieuwe studenten zeg ik: maak zoveel mogelijk gebruik van alles wat de universiteit biedt. Zo gaaf!”
Foto: Omrop Fryslan - Hayo Bootsma