Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

André Poortman

Stafmedewerker, onderzoeker en promovendus
Dat je als vmbo’er ook promovendus kunt worden, laat André Poortman zien en zegt veel over zijn wilskracht. Deze stafmedewerker en onderzoeker van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA én tegelijkertijd promovendus, legde een lange weg af voordat hij aan de bachelor Theologie begon, gevolgd door de master. Collega’s noemen hem met een knipoog de omgevallen boekenkast. Zo grondig gaat hij te werk met teksten en bronnen. Een essentiële vaardigheid uit zijn VU-tijd, toen hij ook het proces doormaakte van strenggelovig naar vrijzinnig betrokken.

Door zijn orthodoxe opvoeding heeft André een rijke kennis van de bijbel. Die kennis bleek waardevol toen hij aan het Hersteld Hervormd Seminarium binnen de bachelor Theologie aan de VU begon. Zijn doel was predikant worden van deze kerk. Het pakte anders uit. André werd gegrepen door de benadering van tekstkritische docenten en door de academische kant van de studie. Zijn hoofd maakte een omslag naar wetenschappelijk denken.

André: “Voor mij was de aandacht van een hoogleraar beslissend. Hij merkte door mijn vragen dat ik worstelde met mijn geloof. Hij stelde voor dat ik student-assistent van hem zou worden, zodat ik een kijkje in de keuken van de academische wereld kon nemen. Dat was een keerpunt. Ik koos voor de wetenschap en ben nu promovendus bij Amsterdam UMC. Ik doe onderzoek naar ethische vragen rondom voltooid leven. Het is interessant om dat als theoloog in een medische setting te doen.”

Ultieme wetenschap

André combineert zijn promotie-onderzoek met zijn baan bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Dit werk is enorm afwisselend: bestuurlijk werk, initiatieven ontwikkelen als podcasts, ideeën testen op collega’s, toekomstvisies en discussiestukken uitwerken die met levensbeschouwing en ethiek te maken hebben. Zo schreef hij een rapport over genetisch gemodificeerde embryo’s. “Met een theologische benadering keek ik naar het onderwerp. Ik heb alle documenten die erover geschreven zijn grondig doorgenomen, alle bronnen tot me genomen en op een rijtje gezet. Dat heb ik op de VU geleerd, omgaan met bronnen. Daar ging het om oude bronnen: hoe lees je die oude bronnen, hoe doe je recht aan oude teksten? Er wordt soms met dédain gekeken naar de studie theologie, alsof het geen wetenschap is. Ik vind het de ultieme wetenschap, juist door onze wezenlijke, bescheiden houding naar bronnen. Een palet aan ervaringen maakt de werkelijkheid.”

Klantencontactcentrum autobedrijf

Toen André solliciteerde voor zijn huidige baan bij het wetenschappelijk instituut waren ze gecharmeerd van zijn gevarieerde achtergrond: theoloog, promovendus én commerciële ervaring als leidinggevende bij een klantencontactcentrum van een autobedrijf en accountmanager bij een fondswervingsbureau. Ook heeft hij dankzij zijn vmbo-opleiding ervaring met bouwtechniek, plus ervaring met tieners tijdens de (afgebroken) lerarenopleiding geschiedenis. “Het is allemaal heel vormend geweest. Ik heb heimwee naar het lesgeven aan pubers. Ik vind het fantastisch om te zien hoe leerbaar ze zijn en hoe ze kunnen opbloeien met de juiste aandacht.”

André was de eerste generatie uit zijn familie die ging studeren. Alles was nieuw voor hem. De VU voelde gelukkig als een warm bad. “Je wordt opgemerkt op de opleiding. De groepen zijn klein, zodat je geen nummer bent zoals bijvoorbeeld bij rechten. Mijn advies: laat alles thuis wat je geleerd hebt, ga open de studie in en durf te vragen.”

“Ik vind theologie de ultieme wetenschap, juist door onze wezenlijke, bescheiden houding naar bronnen.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam