Is de vraag naar onderzoek op het gebied van duurzaamheid binnen de gezondheidszorg de afgelopen jaren toegenomen?
“Duurzaamheid (met betrekking tot onze aarde en hoe we daarmee omgaan) is een steeds belangrijker onderwerp aan het worden binnen de gezondheidszorgsector. Klimaatverandering is sterk van invloed op onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidsinvloed van extreme weersomstandigheden, zoals hitte en overstromingen, of de verspreiding van infectieziekten door een veranderend klimaat. Paradoxaal genoeg heeft de gezondheidssector ook een sterke impact op onze aarde, bijvoorbeeld vanwege de uitstoot van broeikasgassen en milieuvervuiling door (overmatig) medicijngebruik. Gelukkig zijn er zijn steeds meer professionals in de gezondheidszorg die zich bezighouden met duurzaamheid en de vraag naar onderzoek op dit gebied neemt toe.”
Je hebt tijdens je studietijd onderzoek gedaan naar de visie van artsen op het bespreken van de relatie tussen gezondheid en klimaatverandering tijdens het medisch consult. Zou je daar wat meer over willen vertellen?
“Het idee voor dit onderzoek is ontstaan toen ik als onderdeel van mijn master (in Wageningen) stage liep bij een medische universiteit: de Universiteit van Californië, San Francisco (UCSF). In verschillende opiniestukken werd gesteld dat artsen een belangrijke rol hebben in het bespreken van de relatie tussen gezondheid en klimaat tijdens het medisch consult. Ik besloot daarom kwalitatief onderzoek te doen naar het perspectief van artsen hierop. Denken artsen dat er inderdaad een mogelijkheid is om dit aan te kaarten in de korte tijd die er voor een consult staat (10 minuten)? En zo ja, wat is ervoor nodig om dit onderwerp bespreekbaar te maken? Om dit te onderzoeken heb ik artsen in de Verenigde Staten geïnterviewd.”
En hoe kijken artsen daar zelf tegenaan?
“De uitkomst is niet zo zwart-wit. Alle respondenten waren van mening dat patiënten op de hoogte moeten zijn van de relatie tussen gezondheid en klimaatverandering. Zij waren echter niet allemaal van mening dat het medisch consult zich daar goed voor leent. Op basis van de data die ik tijdens mijn studietijd heb verzameld, laten we in deze paper zien welke haken en ogen er verbonden zijn aan dit vraagstuk en welke veranderingen er in de gezondheidssector nodig zijn om deze relatie bespreekbaar te maken. Op die manier dragen we bij aan het debat over de (gewenste) rol van artsen met betrekking tot duurzaamheid in de gezondheidszorgsector.”
Spreekt dit onderwerp je aan? In de specialisatie Duurzame Gezondheid en Zorg binnen de bachelor Gezondheid en Leven richt je je op hoe ons zorgsysteem is ingericht. Je kijkt enerzijds naar ecologische, sociale en economische effecten van ons zorgsysteem. Anderzijds bestudeer je de samenhang tussen onze gezondheid en de gezondheid van onze planeet. Meer informatie vind je op vu.nl/gezondheidenleven.