Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

‘Al mijn hele leven ben ik dol op maquettes’

“Als kind maakte ik zelf kaarten en maquettes”, vertelt cultuur- en landschapshistoricus Kirsten Lenferink. “Thuis heb ik een grote collectie atlassen." Ze kiest voor een maquette van de VU campus die eind jaren 60 is gemaakt.

“Toen ik begon met werken bij de VU was ik onderwijscoördinator bij de Bètafaculteit in het Wis- en Natuurkundegebouw. Tegenwoordig ben ik cursuscoördinator en -programmeur bij Cultuurcentrum Griffioen en zit ik op Uilenstede. De Griffioen gaat verhuizen naar het NU-gebouw. Straks heb ik dus een rondje over de campus gemaakt.”

Alsof je er doorheen kunt wandelen
“Zo’n maquette geeft een fijn overzicht. Het is alsof je door de campus wandelt. Ik ben benieuwd wie deze maquette gemaakt heeft, wanneer en met welk doel. Ik zie echt voor me hoe iemand hieraan heeft zitten werken met schuurpapier en waterverf. Inmiddels is er behoorlijk wat veranderd op de campus. Hier is het ontwerp nog ‘state of the art’, strak. Ik kan me voorstellen dat mensen daar destijds voor vielen. In de loop der jaren is de campus nogal verrommeld. Op deze maquette is er nog geen aanbouw aan het Hoofdgebouw en de Hortus lijkt groter dan nu. De zwierige lijnen van de Hortus contrasteren mooi met de rest van de strakke campus. Het is leuk dat je de sterrenkoepel op het W&N-gebouw ziet.” 

Eind jaren zestig gemaakt
De maquette is eind jaren zestig gemaakt. Dat is te zien aan de smalle vorm van de Energiecentrale, het ontbreken van het Transitorium, en de aanwezigheid van het (niet-zo tijdelijke) Provisorium I, dat in 1966 gebouwd is en pas in 2002 werd afgebroken. Provisorium II (1975-1990) en III (1968-1990) ontbreken nog. Wie waarom de maquette maakte, is onbekend. De schoorsteen van de Energiecentrale is helaas afgebroken. 

Dooltocht door de VU-erfgoedcollectiedepots
Kirsten kiest de maquette na enig dolen door de erfgoeddepots. “Ik houd van archieven en musea. Ik heb gewerkt in Museum TwentseWelle en het Catharijneconvent.” De tocht start bij de hooglerarenportretten. Van 1880 tot 1950 werd van elke hoogleraar die met emeritaat ging een portret geschilderd. 

Liefde voor kostuums
Kisten is ook geïnteresseerd in de toga’s. “Ik heb een liefde voor kostuums en stoffen en ben ooit begonnen aan een opleiding Theaterkostuumontwerp.” Naast de typisch sobere, zwarte VU-toga’s ‘naar Leids voorbeeld’, hangt het ministerskostuum van Abraham Kuyper met de bijbehorende steek. Kirsten kiest uiteindelijk voor de maquette van de VU-campus die bovenop een kast verborgen staat. Er staan ook nog andere, op andere schaal, van de Campus en het VUMC, en van Uilenstede. Helaas passen ze niet allemaal in de UB-Erfgoedvitrine….

Een vrouw met roodblond haar in knot en bril, gekleed in een trui houdt een houten schaalmodel van de VU campus in haar armen

“Als kind maakte ik zelf kaarten en maquettes."

Collectieverhalen VU-erfgoed

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam