Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Ina Mouris, Projectleider Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam

Alumnus Actieonderzoek voor Veranderaars

Als je meer wilt weten over actieonderzoek dan is dit dé opleiding voor jou. Het geeft je de theoretische basis, waar komt actieonderzoek vandaan? Welke belangrijke stromingen zijn er? Wie zijn de belangrijke mensen in het vak? De leergang biedt ook zeker praktische handvatten. Actieonderzoek is het combineren van actie en onderzoek om met betrokkenen ingewikkelde veranderopgaven in organisaties te leiden.

Sinds 2004 werk ik als zelfstandig professional in het sociale domein. Vanuit mijn projectenbureau verricht ik opdrachten voor gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties op het gebied van organisatieontwikkeling, beleid en kwaliteit. Eigenlijk ben ik in het verleden al vrij veel met onderzoek bezig geweest, alleen had ik het zelf nog nooit de naam actieonderzoek gegeven. 

Actieonderzoek voor Veranderaars op de Vrije Universiteit 

Om hele praktische redenen heb ik voor deze opleiding gekozen. Ik ben betrokken als projectleider/actieonderzoeker bij het Kenniscentrum zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam. We zijn momenteel bezig met het 3-jarige project Samen Optrekken waarin we praktijkgericht actieonderzoek (PAO) gaan doen. Ik wilde goed beslagen ten ijs komen dus ik ben op zoek gegaan naar een leergang over actieonderzoek waardoor ik op de website van de VU terecht kwam. Zo’n mooie en gedegen halfjarige opleiding heb ik nergens anders gevonden. 

Wat ik plezierig vind aan Actieonderzoek voor Veranderaars op de VU is dat het 6 gevarieerde bijeenkomsten zijn waarbij er heel wat voorbereiding van je verwacht wordt. Met een diverse groep mensen volg je de trainingsdagen die bestaan uit verschillende onderdelen. De dag begint met een stuk theorie, wordt vervolgd met een reflectief dialoog en in de middag sluiten gastdocenten aan, die allen hun sporen in het actieonderzoek ruimschoots verdiend hebben. Erg inspirerend! 

Ook ben ik erg te spreken over de goede begeleiding van Gertjan Schuiling. Voor aanvang van elke bijeenkomst krijgen we van hem fantastische ingesproken colleges met literatuurtips en een berg begeleidende literatuur. Niet dat ik dit allemaal gelezen heb hoor! Je merkt als cursist meteen dat Gertjan erg betrokken is bij het onderwerp actieonderzoek en dat hij heel veel kennis en ervaring op dat terrein heeft. Regelmatig komen er artikelen van zijn hand voorbij en hij is altijd bereid om tussendoor je mailtjes met vragen te beantwoorden. Gewoon een docent hoe je hem hebben wil. 

Ontwikkel praktijk-, organisatie- en professionele kennis 

Deze leergang heeft mij geholpen om mijn weg als actieonderzoeker te vinden. Ik begrijp nu beter wat het betekent om actieonderzoeker te zijn en hoe je actieonderzoek zo goed mogelijk doet om de praktijk te verbeteren en kennis op verschillende fronten te ontwikkelen. Ik heb tijdens mijn tijd op de VU praktijk-, organisatie- en professionele kennis ontwikkeld, maar zeker ook leerzame uitstapjes gemaakt naar het theoretisch wetenschappelijke kader. De lesstof - zeker ook met de bijdragen van de gastdocenten - zit vol met handelingswijzen en modellen, waarvan veel praktisch toepasbaar is. Mensen met wie ik op de hogeschool samenwerk gaven zelfs aan dat ze aan mij konden merken dat ik aardig wat kennis en ervaring vanuit deze leergang meeneem en dat is natuurlijk een prachtig compliment. Kortom, het PAO-plan voor mijn project was lang niet zo systemisch en doordacht geweest als ik deze leergang niet gevolgd had.

Ina Mouris

“Ik begrijp nu veel beter wat het betekent om actieonderzoeker te zijn en hoe je actieonderzoek zo goed mogelijk doet om de praktijk te verbeteren en kennis op verschillende fronten te ontwikkelen.”