Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Academische Werkplaats Affect-us

Paula Sterkenburg, Annemieke Witte, Mark Meekel & Hannelies Hokke
Affect-us is een academische werkplaats aan VU Amsterdam waar medewerkers methoden en middelen ontwikkelen die het welzijn verhogen van mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking. Affect-us vertaalt vragen vanuit de praktijk naar onderzoeksprojecten en implementeert de resultaten daarvan vervolgens weer in de praktijk. Daarmee ontstaat een cirkel van continue verbetering. Bij Affect-us werken onder leiding van bijzonder hoogleraar Paula Sterkenburg ruim 25 mensen waaronder onderzoeker Annemieke Witte, ervaringsdeskundige Mark Meekel en therapeut Hannelies Hokke.

Affect-us is naast een academische werkplaats ook een samenwerkingsverband tussen Bartiméus, Ons Tweede Thuis, Odion en VU Amsterdam en daarmee ook tussen de praktijk en de wetenschap. Wij willen relevant onderzoek doen en dit vertalen naar producten zoals boeken, apps, publicaties, games, netwerkbijeenkomsten en tools die je direct kunt toepassen in de praktijk.

Toegevoegde waarde
Dit realiseren we door onderzoekers, praktijkprofessionals en ervaringsdeskundigen nauw te laten samen werken gedurende het hele traject. Ervaringsdeskundigen spelen een belangrijke rol in onze werkplaats en zijn, voor zover mogelijk, vanaf het begin tot het einde in het hele proces betrokken. Daarmee kunnen we zorgen dat ons onderzoek en onze producten ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor de praktijk.

Nieuwe kennis delen
Bij Affect-us werken we vanuit vier lijnen van onderzoek en kennisontwikkeling: preventie, signaleren en interpreteren, bevorderen en verbeteren en herstellen. Preventie richt zich op een veilige gehechtheidsrelatie tussen kind en ouders. Dat realiseren we onder meer door nieuwe kennis te delen en gerichte adviezen te geven. Bij signaleren en interpreteren kijken we bijvoorbeeld naar de invloed van stress op gedrag en ontwikkelen we observatielijsten voor ouders en begeleiders.

Therapievormen en onderwijs
Bij bevorderen en verbeteren ontwikkelen we cursussen, therapieën en hulpmiddelen om problemen in sociale relaties aan te pakken. Bij het herstellen van verstoorde relaties richten we ons vooral op het ontwikkelen van therapievormen. Naast ons onderzoek zijn we ook betrokken bij het onderwijs, zowel op MBO- , HBO- als WO-niveau. We werken onder meer samen met het ROC Amsterdam en de Hogeschool Utrecht om studenten te betrekken bij ons onderzoek en ze praktische ervaring te bieden. Dit helpt hen om beter voorbereid te zijn op hun toekomstige carrière in de zorg.

Veel werkplezier
Werken in een academische werkplaats heeft veel voordelen. Het is een geweldige plek die mensen de mogelijkheid geeft zich breed te ontwikkelen, te groeien en vervolgstappen te zetten in hun carrière. De nauwe samenwerking tussen praktijk en wetenschap zorgt niet alleen voor relevant en toepasbaar onderzoek maar ook voor veel betrokkenheid bij het onderwerp. En het werken in een hecht team geeft ook gewoon veel werkplezier. Samen producten maken en samen onderzoeken hoe effectief deze zijn. Dat zorgt voor veel voldoening en meerwaarde. We waarderen ook de innovatie en de passie die er is binnen Affect-us en het feit dat wetenschappers goed naar ervaringsdeskundigen luisteren en hun input serieus nemen.

Talenten en uitdagingen
Onze werkplaats is ook een plek waar je zelf nieuwe ideeën kunt ontwikkelen en implementeren, je eigen specifieke talenten kunt inzetten en zelfs nieuwe talenten ontdekken en ontwikkelen. Ook wanneer je al een flinke carrière achter de rug hebt. Uitdagingen zijn er ook. Een van onze grootste is het personeelstekort, waardoor het soms moeilijk is om voldoende mensen te betrekken bij ons onderzoek. En het vinden van geschikte onderzoekers die zowel in de praktijk als in de wetenschap willen werken is soms ook een uitdaging. Want onze werkwijze is vrij intensief en vraagt om veel afstemming en overleg.

Erkenning en waardering
Er is binnen VU Amsterdam veel waardering voor Affect-us. De instelling van een bijzondere leerstoel laat zien dat VU Amsterdam de waarde van de academische werkplaats erkent en ondersteunt. De samenwerkingsovereenkomsten die zijn opgebouwd en de structurele samenwerkingen die hebben geresulteerd in de academische werkplaats tonen ook aan dat VU Amsterdam de werkplaats serieus neemt en de inspanningen waardeert.

Preventie en ondersteuning
Inhoudelijk willen we ons in de toekomst nog meer gaan richten op preventie en op het ondersteunen van de familie en het netwerk rondom cliënten. Dus hoe kun je voorkomen dat mensen problemen gaan krijgen en welke hulpmiddelen kunnen we daarvoor ontwikkelen. En hoe zorgen we ervoor dat de familie en het netwerk rondom cliënten nog beter zijn voorbereid en uitgerust om hulp en ondersteuning te bieden. We hebben nog veel mooi werk te verrichten.

‘Wij willen relevant onderzoek doen en dit vertalen naar producten die je direct kunt toepassen in de praktijk.’

Raak ook geïnspireerd door deze collega's

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam