Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Unpack Your Study Abroad

Laatst gewijzigd op 31 mei 2023
Ben je geselecteerd voor een uitwisselingssemester in het buitenland? Dan neem je deel aan ons Unpack Your Study Abroad programma, wat je helpt voorbereiden op en helpt begeleiden tijdens je uitwisseling. Op deze pagina vind je meer informatie over wat dit programma precies inhoudt.

Het online programma Unpack Your Study Abroad is ontworpen en ontwikkeld door het VU International Office in samenwerking met de LEARN! Academie. Het programma maakt deel uit van je uitwisselingssemester en is ontworpen volgens de VU Mixed Classroom principes. Dit betekent dat het is ontwikkeld om jouw culturele aanpassingsvermogen te ondersteunen en je voorbereiding op je semester in het buitenland te optimaliseren.  

Het programma is verdeeld in drie fasen: voor, tijdens en na je uitwisseling. Je zult kennis opdoen over het begrip cultuur en wat een cultuurshock precies inhoudt, terwijl je tijdens je uitwisseling ook zelf een andere cultuur ervaart. Door de opdrachten in elke fase van je uitwisseling in je e-Portfolio op Canvas te voltooien, leer je hoe je kunt reflecteren op je ervaringen en hoe je de in het buitenland verworven competenties kunt gebruiken bij je terugkeer in Nederland en in je toekomstige carrière.    

Nadat je voor een uitwisseling bent geselecteerd, zul je worden toegevoegd aan de Unpack Your Study Abroad Canvas pagina. Via deze omgeving kan je ook in contact komen met andere studenten die voor dezelfde partneruniversiteit en/of bestemming zijn geselecteerd. 

Unpack Your Study Abroad - Fasen en Evenementen

 • Voor je uitwisseling

  De opdrachten van deze fase helpen je met je voorbereidingen om je te kunnen aanpassen aan een andere cultuur. Want wat is cultuur nu eigenlijk precies? En hoe beïnvloedt cultuur je eigen kijk op de wereld? De eerste vier opdrachten van dit traject helpen je te reflecteren op je eigen interculturele competenties en hlepen je om je voor te bereiden op de cultuur van je gastland met behulp van het culturele ijsbergmodel. Bovendien denk je na over drie doelen die je tijdens je uitwisseling wilt bereiken om het meeste uit je tijd in het buitenland te halen.    

 • Exchange event

  VU International Office organiseert in april/mei het Exchange Event op de campus om je verder voor te bereiden op je uitwisselingssemester. Hier zal een expert in interculturele communicatie een interactieve presentatie geven over de de interculturele competenties die je in het buitenland zult ontwikkelen, wat voor cultuurshock een rollercoaster aan emoties je kunt verwachten en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Daarna volgt een Meet & Greet waar je kennis kunt maken met uitgaande uitwisselingsstudenten die net zijn teruggekeerd uit jouw uitwisselingsregio, maar ook met andere studenten die naar hetzelfde land/dezelfde partneruniversiteit gaan als jij en met inkomende uitwisselingsstudenten die aan de VU studeren.  

 • Tijdens je uitwisseling

  Het lange wachten is eindelijk voorbij, het is tijd om op uitwisseling te gaan! Dit betekent dat je veel nieuwe mensen uit verschillende culturen zal ontmoeten, in een nieuwe omgeving zal wonen en aan een andere universiteit gaat studeren. Een uitwisseling is vaak één van de beste ervaringen van je leven, maar het kan soms ook best uitdagend zijn. De drie opdrachten die je tijdens je uitwisseling maakt laten je onder andere nadenken over de academische verschillen tussen de VU en je gastuniversiteit. Daarnaast kan je meedoen met de optionele videowedstrijd waarbij je een video kan insturen over je ervaringen tijdens je uitwisseling. Als hoofdprijs kun je een interrail ticket van 250 euro winnen, waarmee je na terugkomst je vrienden kunt bezoeken die je tijdens je uitwisseling gemaakt hebt!  

 • Na je uitwisseling

  Welkom terug in Nederland! Terugkeren van een uitwisselingssemester kan een uitdagende en moeilijke tijd zijn. Voor sommige studenten kan de aanpassing aan het leven thuis even moeilijk zijn als de aanpassing aan het leven in je gastland aan het begin van je uitwisseling en je kunt een omgekeerde cultuurshock ervaren. De opdrachten in deze fase helpen je hiermee en laten je nadenken over de interculturele vaardigheden die je tijdens je uitwisseling hebt opgedaan en over de doelen die je vóór je uitwisseling hebt opgesteld. Je schrijft ook een verslag over je ervaringen om toekomstige VU uitwisselingsstudenten te helpen een weloverwogen keuze te maken over waar ze op uitwisseling willen gaan. 

 • Welcome back event

  Om een omgekeerde cultuurschok na terugkeer in Nederland te helpen bestrijden, organiseren we in februari het Welcome Back evenement. Er wordt een workshop gegeven door het Career Services Office over hoe je de in het buitenland opgedane interculturele competenties kunt gebruiken bij terugkeer en in je toekomstige carrière. Aansluitend organiseren we een sociale bijeenkomst waar je met medestudenten kunt praten over je uitwisseling. Bij dit evenement woorden ook de drie winnaars van de videowedstrijd bekend gemaakt!