Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ZIFO-reeks

In de ZIFO-reeks worden publicaties opgenomen die de neerslag vormen van de debatmiddagen, congressen en andere onderzoeksactiviteiten van het ZIFO.

De bundels zijn verkrijgbaar bij Kluwer

Deel 31

samenvatting deel 31

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer 

Deel 30: Sustainability reporting in capital markets: A Black Box?

Tot op welke hoogte kan regulatie en wetgeving bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van duurzaamheidsrapportages bij bedrijven? Gefundeerd op desk research, literatuur en meer dan 100 interviews, bestudeert dit proefschrift actuele ontwikkelingen rondom dit vraagstuk.

In zes hoofdstukken integreert Sustainability reporting in capital markets: A Black box? inzichten uit desk research, bestaande literatuur en interviews. De auteur bestudeert hoe wet- en regelgeving omtrent duurzaamheidsrapportage invloed heeft op de wijze waarop bedrijven deze rapportages adopteren.

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer 

Deel 29: JB Opstellen aangeboden aan prof. mr. J.B. Huizink

Dit liber amicorum is prof. mr. Jan Bernd Huizink aangeboden ter gelegenheid van zijn emeritaat als hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer

Deel 28: Proportionaliteit in het Europese Financieel Toezichtrecht

Deze uitgave bevat de volledige tekst van de oratie die Bart Joosen op 6 juni 2018 uitsprak, met een centrale rol voor het Single Supervisory Mechanism (SSM). Juristen werkzaam in de rechtspraktijk of in het bedrijfsleven doen hun voordeel met de interessante inzichten omtrent de toepassing van het Europese proportionaliteitsbeginsel.

Bart Joosen sprak aan de Vrije Universiteit de oratie Proportionaliteit in het Europese Financieel Toezichtrecht uit. De oratie gaat in op de toepassing van het proportionaliteitsbeginsel van artikel 5: Verdrag van de Europese Unie in de Europese wetgevings- en toezichtpraktijk. Joosen legt hierin een bijzondere nadruk op het Single Supervisory Mechanism (SSM), het gecentraliseerde toezicht door de ECB op banken in de Eurozone.

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer 

Deel 27: De aandeelhoudersvergadering van de beursvennootschap

Moet de fysieke aandeelhoudersvergadering worden gehandhaafd? Welke toekomst ligt er voor de aandeelhoudersvergadering in het verschiet? En welke juridische lessen kunnen we trekken uit recente rechtspraak hierover? Deze bundel voorziet u in uiteenlopende perspectieven op vraagstukken zoals deze.

De algemene vergadering van aandeelhouders is van oudsher het aangewezen trefpunt voor dialoog tussen aandeelhouders en bestuur en raad van commissarissen. Toch zijn er tal van recente ontwikkelingen die deze positie doen wankelen. Te denken valt aan de toenemende rol van stemadviseurs, het (voor)overleg met selecte aandeelhouders, het gebruik van het agenderingsrecht, elektronisch stemmen, alsook het fenomeen van toezeggingen aan aandeelhouders.

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer

Deel 26: Bescherming van Nederlandse ondernemingen

Op 21 november 2017 organiseerde het ZIFO een congres over bescherming van Nederlandse ondernemingen. Dit congres stond in het teken van de actuele politieke, maatschappelijke en juridische discussies rondom aandeelhoudersactivisme en bescherming van Nederlandse ondernemingen. Deze uitgave bundelt alle sprekersbijdragen in schriftelijke vorm.

De regering wil beursgenoteerde ondernemingen die op de AVA geconfronteerd worden met voorstellen voor fundamentele strategiewijzigingen een bedenktijd van 250 dagen geven.

Deze maatregel kan niet worden ingezet in combinatie met beschermingsconstructies van bedrijven zelf, zoals de uitgifte van preferente aandelen of prioriteitsaandelen. De presentaties gedurende het ZIFO congres wierpen vanuit uiteenlopende invalshoeken een blik op deze actuele ontwikkelingen.

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer 

Deel 25: Het UBO-register en centraal aandeelhoudersregister - Praktische en juridische (waaronder privacy) aspecten van de voorstellen rond het UBO- en centraal aandeelhoudersregister

De vierde antimisbruikrichtlijn verplicht de lidstaten tot het invoeren van een register waarin voor elke rechtspersoon is opgenomen wie daarvan de uiteindelijk belanghebbende is, ook wel aangeduid als UBO (ultimate beneficial owner). Het voornemen is het om tot personen te herleiden gegevens uit het UBO-register in ruime mate publiek toegankelijk te maken. In aanvulling op het UBO-register is het initiatief genomen tot het invoeren van een centraal aandeelhoudersregister (CAHR), dat mogelijk toegankelijk wordt voor alle Wwft-instellingen. De invoering van deze registers zal ingrijpende gevolgen hebben voor de praktijk van de juridische en financiële dienstverlener maar vooral ook voor de privacy en mogelijk persoonlijke veiligheid van aandeelhouders en UBO's. 

Het ZIFO organiseerde op 30 maart 2017 een debatmiddag over deze boeiende en maatschappelijk belangrijke thema's. In deze uitgave is de schriftelijke weergave van de gegeven inleidingen en van het verslag van de discussie gebundeld. De in deze uitgave opgenomen beschouwingen geven inzicht in de implicaties van de betrokken regelingen voor de praktijk. Zij geven bovenal ook blijk van zorg voor eerbiediging van het recht op privacy. Zij zetten aan tot herbezinning op de wenselijkheid en juridische houdbaarheid van de brede toegankelijkheid van de registers. 

Download deel 25

Deel 24: Heeft het pensioen in eigen beheer nog toekomst? 

Met ingang van 1 april 2017 is de wetgeving voor het pensioen van de directeur-grootaandeelhouder ingrijpend gewijzigd. Aanleiding daarvoor was met name de zogenoemde ‘dividendklem’. De oorzaak daarvan is het verschil tussen de fiscale waarde en de commerciële waarde van de pensioenverplichting. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat als een bv meer dividend uitkeert dan op basis van de commerciële waarde is toegestaan er sprake is van (gedeeltelijke) afkoop van het pensioen in eigen beheer. Met alle fiscale gevolgen van dien. Vandaar dat na jarenlang hevig verzet vanuit de wereld van de directeur-grootaandeelhouder en de adviespraktijk tegen het afschaffen van pensioen in eigen beheer, nu juist uit deze hoek het dringende verzoek kwam tot wetswijziging om het dividendprobleem op te lossen. 

Met voornoemde die in deze uitgave centraal staat, komt tevens een einde aan de mogelijkheid voor het opbouwen van pensioen in eigen beheer voor de directeur-grootaandeelhouder. De materie die het onderwerp van dit boek vormt, wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. 

Download deel 24

Deel 23: Company law and IFRS, the relation between financial reporting and capital maintenance; ties that bind?

Deze dissertatie onderzoekt de relatie tussen de wettelijke bepalingen voor jaarrekeningen en bepalingen inzake bescherming van het kapitaal (eigen vermogen) van ondernemingen. De achtergrond en het ontstaan van deze wettelijke band wordt geanalyseerd. De invloed van het gebruik van IFRS (International Financial Reporting Standards) in de jaarrekening op de wettelijke band met kapitaalbescherming wordt onderzocht. Tenslotte wordt een voorstel gedaan voor modernisering van het jaarrekeningenrecht.

De bundel is verkrijgbaar bij Kluwer 

Deel 22: Bestuurdersaansprakelijkheid op grond van art. 2:9 BW en art. 6:162 BW 

Naar aanleiding van arresten van de Hoge Raad over bestuurdersaansprakelijkheid zijn in het juridisch debat vragen gesteld rond het criterium van ‘ernstig verwijt’ en de verhouding van die maatstaf tot het criterium voor aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad van Boek 6 BW. In deze bundel zijn verschillende bijdragen over dit thema opgenomen, naar aanleiding van een door het ZIFO georganiseerde debatmiddag hierover. 

De hierin gebundelde bijdragen bevatten interessante beschouwingen over onder andere de verhouding van het leerstuk van bestuurdersaansprakelijkheid tot het algemene aansprakelijkheidsrecht en de keuze die de Hoge Raad maakt om het criterium ‘ernstig verwijt’ toe te passen bij zowel de aansprakelijkheid op grond van art. 2:9 BW als die op grond van onrechtmatige daad. Op de koers die de Hoge Raad bij deze keuze heeft ingezet, bestaat zo blijkt uit de bijdragen in de bundel, ook wezenlijke kritiek. Voorts worden aspecten van bestuurdersaansprakelijkheid belicht vanuit de optiek van de rechtspraktijk. 
Daarmee bevat deze bundel bijdragen die nieuwe inzichten geven in de verschillende aspecten van de regels voor bestuurdersaansprakelijkheid en de nadere invulling daarvan door de Hoge Raad. De bijdragen kunnen een leidraad zijn voor verdere toepassing, maar ook voor een betoog tot aanpassing daarvan. Daarmee is deze bundel zowel voor beoefenaars van de wetenschap als van de praktijk van belang. 

Download deel 22

Deel 21: Naar een nieuwe regeling voor de personenvennootschappen 

Op 15 juni 2016 presenteerde de Werkgroep Personenvennootschappen, op een gezamenlijk door het Van der Heijden Instituut en het ZIFO aan de VU georganiseerd congres het concept van haar rapport, met als kern een voorstel voor een nieuwe regeling voor de personenvennootschap. aan de hand van een achttal boeiende inleidingen is over verschillende aspecten van dit voorstel van de werkgroep gediscussieerd. In deze uitgave zijn de inleidingen, het verslag van de discussie tijdens het congres, de verschillende commentaren op het conceptrapport en het definitieve rapport van de werkgroep gebundeld. In een aparte bijlage is zichtbaar welke wijzigingen de werkgroep naar aanleiding van de commentaren in haar conceptrapport heeft aangebracht. Deze stukken markeren het startpunt van een proces naar een nieuwe regeling voor de personenvennootschappen. 

Download deel 21

Archief

Vragen?

Neem dan contact op met coördinator Pien Werkman

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam