Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De SDG's in het VU onderzoeksportaal

Om VU onderzoekers met publicaties gerelateerd aan de VN Sustainable Development Goals (SDG's) zichtbaar te maken, zijn SDG-labels toegevoegd aan profielpagina's en publicaties binnen de VU Research Portal (Pure).

VU Amsterdam heeft de ambitie een universiteit te zijn waar duurzaamheid een integraal onderdeel is van alle activiteiten. De strategie VU 2020-2025 erkent de invloed en verantwoordelijkheid die academische instellingen hebben in de strijd tegen klimaatverandering, en introduceert duurzaamheid als een van de prioriteitsgebieden van VU Amsterdam. 

Op het gebied van onderzoek wil VU Amsterdam haar bijdrage aan de transitie naar een duurzame samenleving zichtbaar maken en heeft daarvoor de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als kader gekozen. Door de VU op deze thema's te benoemen en te profileren, kunnen onderzoekers en onderzoeksmanagers hun maatschappelijke impact binnen het onderzoeksdomein meetbaar maken. SDG-labels worden toegekend aan persoonlijke profielen, publicaties en organisatieonderdelen in het VU research portal. Een handleiding over hoe de SDG labels kunnen worden toegevoegd aan je eigen profiel vind je hier.

Om te bepalen welke SDG's het beste passen bij het werk van een onderzoeker, is een keuzehulp ontwikkeld door VU Amsterdam en het Aurora netwerk. Het gebruikt AI-methoden om publicaties te scannen op basis van de SDG's.

Publicaties scannen op SDG's met behulp van AI

Publicaties scannen op SDG's met behulp van AI

Met de AI-tool kan de impact en zwaarte van onderzoekspublicaties worden bepaald, of ze beschikbaar zijn voor het publiek en of ze worden ingebed in beleid. De tool is in 2017 gelanceerd naar aanleiding van een verzoek van de rectoren van het Aurora-netwerk "om de bijdrage aan en impact op relevante wereldwijde maatschappelijke uitdagingen te tonen", omdat Aurora beweert een netwerk te zijn dat zich richt op maatschappelijk relevant onderzoek.

Whitepaper Aurora Impact Analysis