Hieronder vindt U een overzicht van onze verschillende onderzoeksprojecten en publicaties.
Onderzoek ALLP
Onderzoeksprojecten
-
Onthullen van bewijs aan verdachten
Dit onderzoeksproject over het onthullen van bewijs tijdens verdachtenverhoren tracht meer dan 15 jaar aan onderzoek in de praktijk te brengen. Deze poging wordt gesteund door een samenwerking met de lokale politie in de VS. Het project wordt gefinancierd door de High-Value Detainee Interrogation Group van de FBI.
Politieagenten worden vrijwel nooit getraind in hoe zij ethisch en effectief moeten omgaan met bewijs en feiten tijdens het verhoren van verdachten. Dit is problematisch aangezien het besluit van een verdachte om informatie te onthullen vaak beïnvloed wordt door de mate van bewijs tegen hem of haar. Dit project beoogt dit te verbeteren door een trainingshandleiding gebaseerd op onderzochte technieken voor het onthullen van bewijs te ontwikkelen en testen.
In het eerste jaar zal de literatuur over methodes voor bewijsonthulling worden verzameld en zal deze kennis worden gebruikt voor het opzetten van een conceptueel model voor strategische onthulling in verhoren. Dit conceptuele model zal daarna vertaald worden in een evidence-based trainingshandleiding welke getest zal worden aan de hand van een trainingsstudie. In deze studie zullen politieagenten schijnverdachten interviewen voor- en nadat zij getraind zijn in deze bewijsonthullingstechnieken. Hierbij zal gekeken worden naar de mate waarin de agenten zich aan de training houden, de verzamelde informatie, en de kwaliteit van de relatie met de verdachte.
In het tweede jaar zal een handboek voor trainers worden ontwikkeld welke getest zal worden met een ‘train-de-trainer’ studie. In deze studie zullen politietrainers bijdragen aan het uitbreiden van de evidence-based training door onafhankelijk hun eigen politieagenten trainen. Deze politieagenten zullen voor- en nadat zij de evidence-based training hebben gevolgd een verdachtenverhoor afnemen in de praktijk. Hierbij zal wederom gekeken worden naar de mate waarin de agenten zich aan de training houden, de verzamelde informatie, en de kwaliteit van de relatie met de verdachte.Project door:
Simon Oleszkiewicz: s.oleszkiewicz@vu.nl
Marika Madfors: m.c.madfors@vu.nl
Annelies Vredeveldt a.vredeveldt@vu.nl
-
Interculturele Getuigenverklaringen
Het onderzoeksproject Interculturele Getuigenverklaringen is een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Laboratory for Legal Psychology (ALLP) en het Center for International Criminal Justice (CICJ). Het wordt gefinancierd door een ERC Starting Grant toegekend aan Annelies Vredeveldt.
Politieverhoorders, rechters en asielambtenaren verhoren vaak ooggetuigen uit andere culturen. Onderzoek richt zich echter vrijwel uitsluitend op Westerse getuigenverklaringen. In dit project zullen we culturele verschillen in verklaringen onderzoeken, en analyseren welke problemen zich voordoen wanneer verhoorders getuigen uit andere culturen ondervragen. De bevindingen worden geïntegreerd in nieuwe theorie en praktische verhoorrichtlijnen.
In het eerste deelproject worden ooggetuigen van ernstige misdrijven in Zuid-Afrika onderzocht. Postdoc Laura Weiss en Annelies Vredeveldt zullen een kwalitatieve analyse uitvoeren van video-opnamen van politieverhoren met getuigen.
Het tweede deelproject gaat over getuigenverklaringen afgelegd bij het Rwandatribunaal. Promovendus Dylan Drenk, begeleid door Annelies Vredeveldt en Barbora Hola, zal een empirische documentanalyse uitvoeren om cultuurgerelateerde variabelen systematisch in kaart te brengen.
In het derde deelproject staan experimentele vergelijkingen tussen Afrikaanse asielzoekers en Nederlandse proefpersonen met vergelijkbare demografische kenmerken centraal. De experimenten zullen worden uitgevoerd door promovenda Gabi de Bruïne, onder supervisie van Annelies Vredeveldt en Peter van Koppen.
Kortom, dit project integreert analyses van video-, document- en experimentele data om inzicht te verschaffen in culturele verschillen in getuigenverklaringen en potentiële barrières in interculturele communicatie.
Voor meer informatie, download het artikel over het project gepubliceerd door EU Research hier.
Project door:
Annelies Vredeveldt: a.vredeveldt@vu.nl
Peter van Koppen: p.j.van.koppen@vu.nl
Barbora Hola: b.hola@vu.nl
Laura Weiss: l.weiss@vu.nl
Dylan Drenk: d.h.drenk@vu.nl
Gabi de Bruïne: g.de.bruine@vu.nl
-
Rechtspsychologische Deskundigen
Het project Rechtspsychologische Deskundigen richt zich op gerechtelijke rapportages door rechtspsychologen. Het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) staat sinds mei 2017 open voor rechtspsychologen. Peter van Koppen was destijds lid van het College van het NRGD en Annelies Vredeveldt was lid van de Normstellingsadviescommissie die de richtlijnen en toetsingcriteria voor het deskundigheidsgebied Rechtspsychologie opstelde. Vredeveldt is thans ook lid van de Toetsingsadviescommissie die aanvragen voor inschrijving als rechtpsycholoog in het register beoordeelt.
De openstelling van het register voor rechtspsychologen gaf voor ALLP-leden aanleiding om kritisch na te denken over hoe een rechtpsychologisch deskundigenrapport eruit zou moeten zien. In februari 2017 organiseerden zij een bijeenkomst voor rechtspsychologen om richtlijnen voor dergelijke rapportages te bespreken. Die bijeenkomst resulteerde in een publicatie in het vakblad Expertise & Recht waarin de Richtlijn Rechtspsychologische Rapportages wordt voorgesteld.
Samen met collega’s en studenten van de Universiteit Maastricht zijn ALLP-leden momenteel bezig met onderzoek naar hoe rechtspsychologische deskundigenrapporten in Nederland en het buitenland eruit zien en in welke mate zij voldoen aan de voorgestelde richtlijn. In toekomstig onderzoek hopen wij ook experimenteel te onderzoeken of kennis van de richtlijn de kwaliteit van rechtspsychologische rapportages verbetert.
Project door:
Annelies Vredeveldt: a.vredeveldt@vu.nl
Peter van Koppen: p.j.van.koppen@vu.nl
Tess van der Bilt: t.vander.bilt@student.vu.nl
-
Validiteit van Verklaringen
In het project Validiteit van Verklaringen onderzoeken leden van het lab hoe kan worden vastgesteld tot op welke hoogte de verklaringen van getuigen, slachtoffers en verdachten overeen komen met wat er werkelijk is gebeurd.
In zijn promotieonderzoek onderzocht André de Zutter, begeleid door Robert Horselenberg en Peter van Koppen, de validiteit van aangiftes van verkrachting. Hij identificeerde een aantal cruciale variabelen die politiemensen kunnen helpen onderscheid te maken tussen ware en valse aangiftes van verkrachting.
Een andere onderzoekslijn binnen dit project betreft de rol van consistentie in verklaringen. Een tijdje geleden kwam uit een systematische beschouwing van de literatuur door Annelies Vredeveldt, Peter van Koppen and Pär Anders Granhag een viertal typen consistentie naar voren: intraverklaring consistentie, interverklaring consistentie, interpersoonlijke consistentie en verklaring-bewijs consistentie. Uit het literatuuronderzoek bleek dat de meeste typen consistentie niets zeggen over het waarheidsgehalte van de verklaring.
Project door:
André de Zutter: a.w.e.dezutter@vu.nl
Robert Horselenberg: robert.horselenberg@maastrichtuniversity.nl
Peter van Koppen: p.j.van.koppen@vu.nl
Annelies Vredeveldt: a.vredeveldt@vu.nl
-
Gezamenlijk Getuigenverhoor
In het onderzoeksproject Gezamenlijk Getuigenverhoor, gefinancierd door de Society in Science in Zwitserland, onderzoeken dr. Annelies Vredeveldt en prof.dr. Peter van Koppen wat er gebeurt wanneer getuigen zich samen een incident proberen te herinneren.
In de rechtspsychologische literatuur wordt het geheugen van ooggetuigen vaak bestempeld als onbetrouwbaar en beïnvloedbaar. Bovendien richt onderzoek naar overleg tussen ooggetuigen zich vrijwel uitsluitend op de potentiële nadelen van overleg, namelijk dat getuigen fouten van elkaar kunnen overnemen. Vanuit praktisch oogpunt heeft die focus slechts één aanbeveling voor verhoorders opgeleverd: zorg ervoor dat getuigen niet met elkaar praten. In dit onderzoeksproject wordt de focus verlegd naar manieren waarop getuigen elkaar zouden kunnen helpen om zich meer of beter te herinneren. Getuigen zouden elkaar bijvoorbeeld aanwijzingen kunnen geven die de ander helpen om nieuwe informatie op te diepen uit het geheugen. Ook zouden ze elkaars fouten kunnen verbeteren.
Recent uitgevoerde experimenten laten zien dat de toevoeging van een gezamenlijk getuigenverhoor, nadat de individuele verhoren zijn afgerond, ervoor zorgt dat getuigen nieuwe informatie rapporteren die accurater is dan kan worden verkregen met herhaalde individuele verhoren. Momenteel onderzoeken we of die voordelen ook worden gevonden in echte verhoren in de praktijk. Als de voordelen ook in het echt worden gevonden, dan zou de toename in forensisch relevant en accurate informatie kunnen helpen bij het oplossen van misdrijven.
Project door:
Annelies Vredeveldt: a.vredeveldt@vu.nl
Peter van Koppen: p.j.van.koppen@vu.nl
-
Geografische Daderprofilering
In het project Geografische Daderprofilering onderzoeken ALLP-leden hoe daders locaties selecteren om misdrijven te plegen, hoe zij zich van en naar het plaats delict bewegen, en welke geografische patronen kunnen worden onderscheiden in de criminele carrières van daders. Jasper van der Kemp bestudeerde in zijn promotieonderzoek, begeleid door Peter van Koppen en Henk Elffers, de zogenaamde modus via van misdaad.
Een andere onderzoekslijn binnen dit project is onderzoek naar seriedaders. Jasper van der Kemp is medeoprichter van het Crime Linkage International Network (C-Link).
Project door:
Jasper van der Kemp: j.j.vander.kemp@vu.nl
Peter van Koppen: p.j.van.koppen@vu.nl
-
Bodycams
In het onderzoeksproject Bodycams, gefinancierd door het Programma Politie & Wetenschap, onderzoeken rechtspsycholoog dr. Annelies Vredeveldt en strafjurist mr. Linda Kesteloo de invloed van bodycams op de bewijsvoering in strafzaken. Daarbij worden zij bijgestaan door onderzoekers Alieke Hildebrandt, Renske van der Steen en Dewi Hollander.
Het gebruik van bodycams (kleine draagbare camera’s) voor politieagenten maakt een opmars in binnen- en buitenland. De voornaamste redenen voor de inzet van bodycams zijn de preventie van ongewenst gedrag door zowel politieagenten als burgers en het vergroten van de transparantie over politieoptreden. Een potentieel neveneffect van de invoering van bodycams zou kunnen zijn dat het de volledigheid en accuratesse van processen-verbaal over bijgewoonde incidenten beïnvloedt.
Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de invloed van bodycams, gedragen door politieagenten, op de bewijsvoering in strafzaken.
Resultaten
Uit de kwantitatieve, kwalitatieve en juridische analyse zijn de volgende belangrijkste bevindingen naar voren gekomen:
De processen-verbaal die werden aangepast na het bekijken van de bodycambeelden waren accurater en bleken meer informatie te bevatten dan de originele processen-verbaal (opgesteld vóór het bekijken van de beelden). Onverwacht zijn echter geen verschillen gevonden in accuraatheid en volledigheid tussen de groep die voor het schrijven van het proces-verbaal de bodycambeelden bekeek en de groep die dat erna deed. Mogelijke verklaringen daarvoor kunnen worden gevonden in het korte tijdsbestek tussen het incident en het schrijven; het bekijken van beelden heeft wellicht een grotere impact als er meer tijd is verstreken sinds het incident.
Uit de rechtspraakanalyse bleek dat bij de afdoening van strafzaken nog weinig gebruik wordt gemaakt van bodycambeelden. Toch zouden bodycambeelden een waardevolle rol kunnen spelen, bijvoorbeeld bij de beantwoording van de vraag of de verdachte het ten laste gelegde feit heeft begaan, bij de beoordeling van de rechtmatigheid van het handelen van politieagenten of bij het controleren van de inhoud van een proces-verbaal. Daarbij dienen wel de eventuele aanpassingen door het bekijken van de bodycambeelden expliciet te worden vermeld, zodat de bron van de informatie altijd duidelijk is.
Naar aanleiding van dit onderzoek zijn de volgende praktische aanbevelingen opgesteld voor de politiepraktijk:
- Eerst proces-verbaal opstellen, daarna beelden bekijken en aanpassen
- Precies vastleggen wat is veranderd, toegevoegd of verwijderd
- Indien mogelijk verwijzen naar het bijbehorende tijdstip op de beelden
Als deze praktische aanbevelingen opgevolgd worden, zal dit zowel de waarheidsvinding als de bewijsvoering in strafzaken ten goede komen.
Het volledige rapport is hier beschikbaar op de website van Politie & Wetenschap. Een korte presentatie (in het Engels) over dit onderzoek kan hier worden bekeken.
Project door:
Annelies Vredeveldt: a.vredeveldt@vu.nl
Linda Kesteloo: l.kesteloo@vu.nl
Alieke Hildebrandt: a.c.hildebrandt@vu.nl
Renske van der Steen: r.b.vander.steen@vu.nl
Dewi Hollander: d.r.hollander@student.vu.nl
Publicaties
-
Rechtspsychologie
Horselenberg, R., Keijser, J.W. de, Jelicic, M. & Koppen, P.J. van (2017). Over de rechtspsychologie [On legal psychology]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 25-33). Den Haag: Boom Juridisch.
Keijser, J.W. de, Koppen, P.J. van, Horselenberg, R. & Jelicic, M. (2017). Klassieke experimenten in de rechtspsychologie [Classical experiments in legal psychology]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 35-48). Den Haag: Boom Juridisch.
Koppen, P.J. van (2018). De vreemde ontvoering van Roel van Duijn [The weird kidnapping of Roel van Duijn]. Argus, 1(23), 6-8.
Koppen, P.J. van, Keijser, J.W. de, Horselenberg, R. & Jelicic, M. (Eds.). (2017). Routes van het recht: Over de rechtspsychologie [Venues of the law: On legal psychology]. Den Haag: Boom Juridisch
-
Strafrechtssysteem
Beermann, M., Fransen, J., Korte, S. de, Luisa, Z., Nieuwendijk, S. van den, Ruiter, E., Veenstra, L., Winniczuk, M., Beijers, G., Vredeveldt, A. & Koppen, P.J. van (2019). De PlayStation-moorden: Over bewijs van medeplegen [The PlayStation murders: About evidence of complicity]. Den Haag: Boom Juridisch.
Boer, M.M. de, Wiznitzer, S.N.P., Evertzen, M.J.C., Vredeveldt, A. & Koppen, P.J. van (2017). De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs [The torn fingernail: An alternative explanation for DNA evidence]. Den Haag: Boom Juridisch.
Bruïne, G. de, Boer, A. de, Dehaene, T., Vredeveldt, A. & Koppen, P.J. van (2017). Een Rwandees kaartenhuis: Een wirwar van wankelende verklaringen [A Rwandan house of cards: A labyrinth of wavering statements]. Den Haag: Boom Juridisch.
Crolla, F., Sijsling, H., Ykema, L., Grimberg, M., Ranzijn, N., Zutter, A. de & Koppen, P.J. van (2019). The creative carpenter: Biased presentation of evidence in a jury trial. Den Haag: Eleven.
Crombag, H.F.M. & Koppen, P.J. van (2017). Rechtvaardigheid [Justice]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 809-820). Den Haag: Boom Juridisch.
Dobben, M.L. van, Verkuijlen, F., Jovanović, L., Stokhof, M.R., Borst, L.L.M., Schaik, Y. van, Thiel, M.A.H. van, Willemsen, M., Kemp, J.J. van der & Koppen, P.J. van (2018). De dansende dader: Veelzeggende experimenten [The dancing offender: Telling experiments]. Den Haag: Boom Juridisch.
Doorn, J. van, Kunst, M.J.J., Brands, J. & Keijser, J.W. de (2020). De rol van slachtoffercompensatie in de publieke waardering van strafoplegging [The role of victim compensation on the public opinion of sentencing]. Tijdschrift voor Criminologie, 62(1), 34-47.
Ernst, A., Besselink, L., Hagen, C. van, Kemp, J.J. van der & Koppen, P.J. van (2020). De actievoerder achterna: Over een snelle bekentenis en een late ontkenning [Chasing the activist: On a quick confession and a late denial]. Den Haag: Boom Juridisch.
Es, R.M.S. van, Kunst, M.J.J. & Keijser, J.W. de (2020). Forensic mental health expert testimony and judicial decision-making: A systematic literature review. Aggression and Violent Behavior, 51, 101387. https://doi.org/10.1016/j.avb.2020.101387
Keijser, J.W. de, Roberts, J.V. & Ryberg, J. (Eds.) (2019). Predictive sentencing: Normative and empirical perspectives. Oxford: Hart Publishing.
Koppen, P.J. van (2017). De tengelhamer en het schedeldak: Over rapportages door het Nederlands Forensisch Instituut [The slater hammer and the cranium: On reports by the Dutch Forensic Institute]. Nederlands Juristenblad, 92, 1444-1452.
Koppen, P.J. van (2017). Hoe onlogisch werken toch logisch kan worden gevonden [How illogical reporting can be called logical]. Nederlands Juristenblad, 92, 2952-2953.
Koppen, P.J. van (2017). Het deskundigenbewijs van de rechtspsycholoog [Expert evidence by the legal psychologist]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 439-459). Den Haag: Boom Juridisch.
Koppen, P.J. van (2017). Rechterlijke dwalingen [Miscarriages of justice]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 883-916). Den Haag: Boom Juridisch.
Koppen, P.J. van (2017e). Schuld toedelen en boete doen [Distributing guilt and serve penance]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 821-836). Den Haag: Boom Juridisch.
Koppen, P.J. van & Horselenberg, R. (2018). Waarom er in België en Nederland geen rechterlijke dwalingen zijn [Why there are no miscarriages of justice in Belgium and the Netherlands]. Expertise en Recht, 2018, 276-281.
Koppen, P.J. van & Keijser, J.W. de (2017). Invloeden op de rechterlijke beslissing [Influences on legal decisions]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 853-866). Den Haag: Boom Juridisch.
Koppen. P.J. van & Mackor, A.R. (2020). A scenario-approach to the Simonshaven case. Topics in Cognitive Science, 12(4), 1132-1151. https://doi.org/10.1111/tops.12429
Mackor, A.R., Jellema, H. & Koppen, P.J. van (2021). Explanation-based approaches to reasoning about evidence and proof in criminal trials. In: B. Brożek, J. Hage & N.A. Vincent (red.), Law and mind: A survey of law and the cognitive sciences (pp. 431-469). Cambridge: Cambridge University Press.
Mackor, A.R. & Koppen, P.J. van (2021). The scenario theory about evidence in criminal law. In: C. Dahlman, A. Stein & G. Tuzet (red.), Philosophical foundations of evidence law. Oxford: Oxford University Press.
Maegherman, E., Ask, K., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2021). Test of the analysis of competing hypotheses in legal decision-making. Applied Cognitive Psychology, 35, 62-70. https://doi.org/10.1002/acp.3738
Maegherman, E., Ask, K., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2021). Accountability in legal decision-making. Psychiatry, Psychology and Law, Advanced online publication, 1-19. https://doi.org/10.1080/13218719.2021.1904452
Maegherman, E.F.L., Boer, M.M. de, Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2020). De onzichtbare steekpartij: Over strategische selectie van getuigenbewijs [The invisible stabbing: On strategic selection of witness evidence]. Den Haag: Boom Juridisch.
Malefason, F. & Koppen, P.J. van (2016). Vechtpartij na hockeygala: Wirwar van conflicterende getuigenverklaringen over een gebroken kaak [A fight after a hockey gala: A hotchpotch of conflicting witness statements on a broken jaw]. Koud Bloed, 31, 81-93.
Merckelbach, H. & Koppen, P.J. van (2016). Ethische babbels over de zaak De Ruiter [Ethic prattles on the De Ruiter Case]. De Psycholoog, 51, 23-25.
Nieuwkamp, R., & Robert, L. (2019). Rechterlijke dwalingen, geen onschuldige materie [Miscarriages of justice, no innocent matters]. FATIK, 3, 23-28.
Rijnders, J., Dirksen, L., Splinters, R., Scheepers, J., Beijers, G., Kemp, J.J. van der & Koppen, P.J. van (2020). De Mokumse mokermoord: Bewijsproblemen met camera-opnames [The Amsterdam Sledge Murder: Evidence problems of CCTV recordings]. Den Haag: Boom Juridisch.
Stad, D. & Koppen, P.J. van (2016). Het likkende hondje: Het onderscheid tussen moord en zelfmoord [The licking dog: The difference between murder and suicide]. Den Haag: Boom Juridisch.
Teunissen, J., Nietzman, L., Kramer, J.-A., Verstrepen, P., Zwanenburg, M., Nieuwkamp, R., Zutter, A.W.E.A. de & Koppen, P.J. van (2021). Het dodelijke dienstwapen: Over bewijs van afvuren [A deadly service gun: On evidence of firing]. Den Haag: Boom Juridisch.
Veldhuizen, T.S. van, Maegherman, E., & Horselenberg, R. (2019). Het verhaal gewogen: Kennis van strafrechters over het geheugen en het politieverhoor. Strafblad, 17(4), 58-63.
Vis, J., Akker, K. van den, Hoes, L., Simons, E., Kemp, J.J. van der & Koppen, P.J. van (2020). De dood van een politie-aspirant: Over interpretatie van sporen [The death of a police cadet: On interpretation of forensic traces]. Den Haag: Boom Juridisch.
Vredeveldt, A., Hildebrandt. A., Kemp. J.J. van der & Koppen, P.J. van (2017). De thuishulp in het Laakkwartier: Sporen van moord, diefstal of schoonmaak [The housekeeper in Laakkwartier: Traces of murder, theft or cleaning]. Den Haag: Boom Juridisch.
Vredeveldt, A., Otgaar, H.P., Merckelbach, H. & Koppen, P.J. van (2017). Het rechtspsychologische deskundigenrapport [The legal psychological expert witness report]. Expertise & Recht, 6, 243-247.
Wermink, H.T., Keijser, J.W. de & Schuyt, P.M. (2019). Verdere reflectie op onderzoek naar straftoemeting. Nederlands Juristenblad, 94(10), 675-676.
-
Validiteit van verklaringen
Anakwah, N., Horselenberg, R., Hope, L., Amankwah-Poku, M. & Koppen, P.J. van (2020). Cross-cultural differences in eyewitness memory reports. Applied Cognitive Psychology, 34, 504-515. https://doi.org/10.1002/acp.3637
Anakwah, N., Horselenberg, R., Hope, L., Amankwah-Poku, M. & Koppen, P.J. van (2020). The acculturation effect and eyewitness memory reports among sub-Saharan African migrants. Legal and Criminological Psychology, 25, 237-256. https://doi.org/10.1111/lcrp.12179
Bruïne, G. de, Vredeveldt, A., & Koppen, P.J. van (2018). Cross-cultural differences in object recognition: Comparing asylum seekers from sub-Saharan Africa and a matched Western European control group. Applied Cognitive Psychology, 32, 463-473. https://doi.org/10.1002/acp.3419
Hamlin, I., Taylor, P.J., Cross, L., MacInnes, K., & Zee, S. van der (2020). A psychometric investigation into the structure of deception strategy use. Journal of Police and Criminal Psychology. https://doi.org/10.1007/s11896-020-09380-4
Horselenberg, R., Boon, R., Odinot, G. & Vredeveldt, A. (2017). Het interviewen van getuigen [Interviewing witnesses]. Hoofdstuk in P. J. van Koppen, J. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Red.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie. Den Haag: Boom Juridisch.
Otgaar, H., Horselenberg, R., Rassin, E., Wessel, I., Jelicic, M., Vredeveldt, A., & Koppen, P.J. van. (2021). De wetenschap achter verdrongen en valse herinneringen. [The science behind repressed and false memories.] De Psycholoog.
Saraiva, R.B, Boeijen, I. van, Hope, L., Horselenberg, R., Sauerland, M. & Koppen, P.J. van (2019). Development and validation of the Eyewitness Metamemory Scale (EMS). Applied Cognitive Psychology, 33, 964-973. https://doi.org/10.1002/acp.3588
Saraiva, R.B., Boeijen, I. van, Hope, L., Horselenberg, R., Sauerland, M. & Koppen, P.J. van (2020). Eyewitness metamemory predicts identification performance in biased and unbiased lineups. Legal and Criminological Psychology, 25, 111-132. https://doi.org/10.1111/lcrp.12166
Saraiva, R.B., Hope, L., Horselenberg, R., Ost, J., Sauer, J. & Koppen, P.J. van (2020) Using metamemory measures and memory tests to estimate eyewitness free recall performance. Memory, 28, 94-106. https://doi.org/10.1080/09658211.2019.1688835
Shaw, J., & Vredeveldt, A. (2019). The recovered memory debate continues in Europe: Evidence from the UK, the Netherlands, France, and Germany. Clinical Psychological Science, 7, 27-28. https://doi.org/10.1177/21677026188036
Vredeveldt, A. & Zee, S. van der (2017). De betekenis van consistentie in verklaringen [The meaning of consistency in statements]. Hoofdstuk in P. J. van Koppen, J. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Red.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie. Den Haag: Boom Juridisch.
Vredeveldt, A. & Koppen, P.J. van (2016). The thin blue line-up: A comparison of eyewitness performance by police and civilians. Journal of Applied Research in Memory and Cognition, 5, 252–256. https://doi.org/10.1016/j.jarmac.2016.06.013
Vredeveldt, A., Charman, S.D., Blanken, A. den & Hooydonk, M. (2018). Effects of cannabis on eyewitness memory: A field study. Applied Cognitive Psychology, 32, 420-428. https://doi.org/10.1002/acp.3414
Vredeveldt, A., Knol, J. W. & Koppen, P.J. van (2017). Observing offenders: Incident reports by surveillance detectives, uniformed police, and civilians. Legal and Criminological Psychology, 22, 150–163. https://doi.org/10.1111/lcrp.12087
Vredeveldt, A., Koppen, P.J. van & Granhag, P.A. (2014). The inconsistent suspect: A systematic review of consistency in truth tellers and liars. In R. H. Bull (Ed.), Investigative interviewing (pp. 183–207). London: Springer. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9642-7_10
Zee, S. van der, Poppe, R., Havrileck, A., & Baillon, A. (2021). A personal model of trumpery: Testing linguistic deception detection in a real-world high-stakes setting. Psychological Science, Advance online publication.
Zee, S. van der, Poppe, R.W., Taylor, P.J., & Anderson, R. (2019). To freeze or not to freeze: A culture-sensitive motion-capture approach to detecting deceit. PlosOne, 14(4), e0215000. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0215000
Zee, S. van der, Taylor, P.J., Miles, R., Dixon, J., & Menacere, T. (2021). Copycat and a liar: Nonverbal mimicry increases under the cognitive load of lying. Royal Society Open Science, 8(1), 200839. https://doi.org/10.1098/rsos.200839.
Zutter, A.W.E.A. de, Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). Detecting the true nature of allegations of rape. Journal of Police and Criminal Psychology, 32, 114-127. https://doi.org/10.1007/s11896-016-9203-z
Zutter, A.W.E.A. de, Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). Filing false vice reports: Distinguishing true from false allegations of rape. European Journal of Psychology Applied to Legal Context, 9, 1-14. https://doi.org/10.1016/j.ejpal.2016.02.002
Zutter, A.W.E.A. de, Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2018). Motives for filing a false allegation of rape. Archives of Sexual Behavior, 47, 457-464. https://doi.org/10.1007/s10508-017-0951-3
Zutter, A.W.E.A. de, Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). The prevalence of false allegations of rape in the United States from 2006-2010. Journal of Forensic Psychology, 2, 1-5. https://doi.org/10.4172/2475-319X.1000119
Zutter, A.W.E.A. de, Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). A relationship, a venereal disease and its aftermath. II-RP Journal, 8, 59-98.
-
Verhoor van getuigen en verdachten
Adams-Quackenbush, N.M., Horselenberg, R., Hubert, J., Vrij, A. & Koppen, P.J. van (2019). Interview expectancies: Awareness of potential biases influences behaviour in interviewees. Psychiatry, Psychology and Law, 26, 150-166. https://doi.org/10.1080/13218719.2018.1485522
Adams-Quackenbush, N.M., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2019). Where bias begins: A snapshot of police officers’ beliefs about the investigative interview with suspects. Journal of Police and Criminal Psychology, 34, 373-380. https://doi.org/10.1007/s11896-018-9301-1.
Adams-Quackenbush, N.M., Horselenberg, R., Tomas, F. & Koppen, P.J. van (2019). Detecting guilt-presumption in a police-suspect interview: An evaluation of the questions in a murder case. Investigative Interviewing: Research and Practice, 10, 37-60.
Adams-Quackenbush, N.M., Horselenberg, R., Vrij, A., Satchell, L.P. & Koppen, P.J. van (2020). Articulating guilt? The influence of guilt presumption on interviewer question phrasing and word abstraction. Current Psychology, Advance online publication, 1-13. https://doi.org/10.1007/s12144-020-00726-z
Brimbal, L., Kleinman, S.M., Oleszkiewicz, S., & Meissner, C.A. (2020). Developing rapport and trust in the interrogative context: An empirically-supported and ethical alternative to customary interrogation practices. In book: Interrogation and torture: Research on efficacy and its integration with morality and legality. Oxford University Press
Brimbal, L., Meissner, C.A., Kleinman, S.M., Phillips, E.L., Atkinson, D.J., Dianiska, R.E., Rothweiler, J.N., Oleszkiewicz, S., & Jones, M.S. (2021). Evaluating the benefits of a rapport-based approach to investigative interviews: A training study with law enforcement investigators. Law and Human Behavior, 45(1), 55-67. https://doi.org/10.1037/lhb0000437
De La Fuente Vilar, A., Horselenberg, R., Strömwall, L.A., Landström, S., Hope, L. & Koppen, P.J. van (2020) Effects of cooperation on information disclosure in mock-witness interviews. Legal and Criminological Psychology, 25, 133-149. https://doi.org/10.1111/lcrp.12167
Granhag, P.A., Oleszkiewicz, S., Sakrisvold, M.L., & Kleinman, S.M. (2019). The Scharff technique: Training military intelligence officers to elicit information from small cells of sources. Psychology, Crime, and Law, 26(5), 438-460. https://doi.org/10.1080/1068316X.2019.1669600
Hope, L., Anakwah, N., Antfolk, J., Brucacher, S.P., Flowe, H., Gabberts, F., Giebels, E., Kanja, W., Korkman, J., Kyo, A., Naka, M., Otgaar, H., Powell, M.B., Selim, H., Skrifvars, J., Kwasi sorkpah, I., Sowatey, E.A., Steele, L.C., Stevens, L., Sumampouw, N.E.J., Taylor, P.J., Trevino-Range;, J., Veldhuizen, T.S. van, Wang, J., Wells, S. (in press). Urgent issues and prospects at the intersection of culture, memory, and witness interviews: Exploring the challenges for research and practice. Legal and Criminological Psychology.
Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). Kinderen als getuigen [Interviewing children]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 591-615). Den Haag: Boom Juridisch.
Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). Valse bekentenissen [False confessions]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 687-709). Den Haag: Boom Juridisch.
Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). Verhoren op audio en op video [Interrogations on tape]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 635-641). Den Haag: Boom Juridisch.
Horselenberg, R., Vredeveldt, A. & Koppen, P.J. van (2016). Nederlandse politieverhoren in de praktijk [Dutch police interviews in practice]. Nederlands Juristenblad, 43, 3185.
Koppen, P.J. van & Horselenberg, R. (2017). Identificatie [Identification]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 283-334). Den Haag: Boom Juridisch.
Koppen, P.J. van & Walhout, F. (2017). Getuigen helpen herkennen: Signalementen, compo’s en vermommingen [Helping witnesses: Offender descriptions, composites and disguishes]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 335-352). Den Haag: Boom Juridisch.
Mergaerts, L., Nieuwkamp, R. & Schellingen, R. (2020). Het verhoren van personen: opportuniteiten in coronatijden [Interviewing people: opportunities in times of corona].
Odinot, G., Rosmalen, E.A.J. van, & Vredeveldt, A. (in press). Eyewitness testimony. In J. M. Brown & M. A. H. Horvath (Eds.), Cambridge Handbook of Forensic Psychology. Cambridge: Cambridge University Press.
Oleszkiewicz, S., & Granhag, P.A. (2020). Establishing cooperation and eliciting information: Semi-cooperative sources’ affective resistance and cognitive strategies. In book: Handbook of legal and investigative psychology. Routledge
Oleszkiewicz, S., & Watson, S. J. (2021). A meta-analytics review of the timing for disclosing evidence when interviewing suspects. Applied Cognitive Psychology, 35(2), 342-359. https://doi.org/10.1002/acp.3767
Rantamäki, S., Antfolk, J., Granhag, P.A., Santtila, P., & Oleszkiewicz, S. (2020). Eliciting Intelligence from sources informed about counter-interrogation strategies: An experimental study on the Scharff Technique. Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling, 17(2), 191-211. https://doi.org/10.1002/jip.1542
Skrifvars, J., Korkman, J., Sui, V., Veldhuizen, T. van, & Antfolk, J. (2020). An analysis of question style and type in official Finnish asylum interview transcripts. Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling, 17(3), 333-348. https://doi.org/10.1002/jip.1557
Veldhuizen, T.S. van, Horselenberg, R., Landström, S., Granhag, P.A. & Koppen, P.J. van (2017). Interviewing asylum seekers: A vignette study on the questions asked to assess credibility of claims about origin and persecution. Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling, 14, 3-22. https://doi.org/10.1002/jip.1472
Veldhuizen, T.S. van, Horselenberg, R., Stel, M., Landström, S., Granhag, P.A. & Koppen, P.J. van (2017). The provenance of émigrés: The validity of measuring knowledge of places. Psychology, Crime and Law, 23(6), 553-574. https://doi.org/10.1080/1068316X.2017.1284219
Veldhuizen, T.S. van, Maas, R.P.A.E., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2018). Establishing origin: Analysing questions in asylum interviews. Psychiatry, Psychology and Law, 25, 283-302. https://doi.org/10.1080/13218719.2017.1376607
Vredeveldt, A. (2019). Getuigenverhoor bij de rechter-commissaris: De invloed van overleg tussen getuigen [Eyewitness interviews by the investigative judge: The influence of discussion between witnesses]. Nederlands Juristenblad, 2, 119-122.
Vredeveldt, A. & Tredoux, C. G. (2017). The Eye-Closure Interview: The practical utility of instructing eyewitnesses to close their eyes. In P.A. Granhag, R. Bull, A. Shaboltas & E. Dozortseva (Eds.), Psychology and Law in Europe: When West meets East (pp. 231-246). Boca Raton, FL: CRC Press.
-
Gezamenlijk herinneren
Vredeveldt, A., Deuren, S. van, & Koppen, P.J. van (2019). Remembering with a stranger: Comparing acquainted and unacquainted pairs in collaborative eyewitness interviews. Memory, 27, 1390-1403. https://doi.org/10.1080/09658211.2019.1662052
Vredeveldt, A. & Koppen, P.J. van (2018). Recounting a common experience: On the effectiveness of instructing eyewitness pairs. Frontiers in Psychology, 9, 284. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00284
Vredeveldt, A., Groen, R. N., Ampt, J.E. & Koppen, P.J. van (2017). When discussion between eyewitnesses helps memory. Legal and Criminological Psychology, 22, 242–259. https://doi.org/10.1111/lcrp.12097
Vredeveldt, A., Hildebrandt, A. & Koppen, P.J. van (2016). Acknowledge, repeat, rephrase, elaborate: Witnesses can help each other remember more. Memory, 24, 669–682. https://doi.org/10.1080/09658211.2015.1042884
Vredeveldt, A., Kesteloo, L. & Koppen, P.J. van (2016). Samen of apart: De invloed van overleg tussen agenten tijdens het opstellen van het proces-verbaal [Together or separate: The influence of discussion between police officers while writing incident reports]. Apeldoorn: Programma Politie & Wetenschap.
Vredeveldt, A., Kesteloo, L. & Koppen, P.J. van (2018). Writing alone or together: Police officers’ collaborative reports of an incident. Criminal Justice and Behavior, 45(7), 1071–1092. https://doi.org/10.1177/0093854818771721
-
Bewijs
Boer, M.M. de, Wiznitzer, S.N.P. & Koppen, P.J. van (2021). Foreign DNA in cosmetic gel nails. Forensic Science International, 319, 110677. https://doi.org/10.1016/j.forsciint.2020.110677
Es, R.M.S. van, Doorn, J. van, Keijser, J.W. de & Kunst, M.J.J. (2020). Het effect van een pro Justitia-rapportage op de bewijsbeslissing: Een empirische verkenning [The effect of a forensic mental health report on the decision of proof: A empirical reconnaissance]. Recht der Werkelijkheid, 41(2), 15-36.
Es, R.M.S. van, Keijser, J.W. de, Kunst, M.J.J & Doorn, J. van (2020). Het effect van een Pro Justitia rapportage op de bewijsbeslissing: Een pilot experiment [The effect of a forensic mental health report on the decision of proof: A pilot experiment]. In: Horselenberg, R.; Koppen, V. van; Keijser, J.W. de (Eds.) Bakens in de rechtspsychologie: Liber amicorum voor Peter van Koppen (pp. 285-298). Den Haag: Boom Criminologie.
Kesteloo, L., & Vredeveldt, A. (2021). Bodycambeelden als controlemiddel in de strafrechtspraktijk [Body-worn camera footage as a monitoring tool in the practice of criminal law]. Nederlands Juristenblad, 13, 966-973.
Koppen, P.J. van & Horselenberg, R. (2019). Een kleine Netflix-gids voor de bewijsliefhebber [A concise Netflix guide for the evidence afficionado]. Expertise en Recht, 2019, 79-86.
Koppen, M.V. van, & Nieuwkamp, R. (2017). Alibi’s. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 249-260). Den Haag: Boom Juridisch.
Maegherman, E., Ask, K., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2021). Law and order effects: On cognitive dissonance and belief perseverance. Psychiatry, Psychology and Law, Advance online publication, 1-20. https://doi.org/10.1080/13218719.2020.1855268
Nieuwkamp, R. (2018). Where I was and how I will prove it. On the believability of alibis. Enschede: Gildeprint.
Nieuwkamp, R., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2016). A lie and a mistress: On increasing the believability of your alibi. Psychiatry, Psychology and Law, 23, 733-745. https://doi.org/10.1080/13218719.2016.1142934
Nieuwkamp, R., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2017). The illusion of the perfect alibi: Establishing the base rate of non-offenders’ alibis. Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling, 14, 23-42. https://doi.org/10.1002/jip.1470
Nieuwkamp, R., Horselenberg, R. & Koppen, P.J. van (2019). True and false alibis among prisoners and its detection by police officers. Psychiatry, Psychology and Law, 25, 902-921. https://doi.org/10.1080/13218719.2018.1482570
Schimmel, L.M.C. & Koppen, P.J. van (2017). Verdachten testen: Testgebruik in de forensische psychologie [Testing suspects: The use of tests by forensic psychologists]. De Psycholoog, 52, 34-42.
Vredeveldt, A., Kesteloo, L. & Hildebrandt, A. (2020). De rol van bodycambeelden in de opsporing en bewijsvoering. Politiewetenschap, 119, 1-85.
Vredeveldt, A., Kesteloo, L., & Hildebrandt, A. (in press). To watch or not to watch: When reviewing body-worn camera footage improves police reports. Law and Human Behavior. http://doi.org/10.1037/lhb0000462
-
Opsporing
Eeden, C.A.J. van den, Berkel, J.J. van, Lankhaar, C.C., & Poot, C.J. de (2021). Opsporen, vervolgen en tegenhouden van cybercriminaliteit [Investigating, prosecuting and obstructing cybercrime]. WODC.
Eeden, C.A.J. van den, Ost, J., Poot, C.J. de & Koppen, P.J. van (2018). Solving the puzzle: The effects of contextual information and feedback on the interpretation of a crime scene. Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling, 15, 109-123. https://doi.org/10.1002/jip.1494
Eeden, C.A.J. van den, Poot, C.J. de & Koppen, P.J. van (2016). Forensic expectation: Investigating a crime scene with prior information. Science and Justice, 56, 475-481. https://doi.org/10.1016/j.scijus.2016.08.003
Eeden, C.A.J. van den, Poot, C.J. de & Koppen, P.J. van (2017). From emergency call to crime scene: Information transference in the criminal investigation. Forensic Science Policy and Management, 8, 79-89. https://doi.org/10.1080/19409044.2017.1385660
Elffers, H. & Kemp, J.J. van der (2016) Als je nou politiecijfers combineert met slachtofferenquêtes, dan … ben je nog nergens. Wat nu? Cahiers Politiestudies: Meten is Weten, 41(4), 43-55.
Koppen, P.J. van & Horselenberg, R. (2017). Kijk met een open blik naar cold cases [Keep an open mind with cold cases]. De Standaard (31 oktober).
Koppen, P.J. van & Horselenberg, R. (2018). Van toneelspelende politiemensen en onwetende verdachten die bekennen tegen Mr. Big [Of play-acting police officers and ignorant suspects who confess to Mr. Big]. Strafblad.
Koppen, P.J. van, Kemp, J.J. van der & Wijkman, M.D.S. (2019). Rapporteren over activiteiten op de plaats delict: Over de keuze tussen daders [Reporting on activities at the crime scene: About the choice between offenders]. Expertise en Recht, 2019, 96-104.
Nortje, A., Tredoux, C. G., & Vredeveldt, A.(2020). Eyewitness identification of multiple perpetrators. South African Journal of Criminal Justice, 33(2), 348-381.
Pike, G.E., Brace, N.A., Turner, J., & Vredeveldt, A. (2019). The effect of facial composite construction on eyewitness identification accuracy in an ecologically valid paradigm. Criminal Justice and Behavior, 46, 319-336. https://doi.org/10.1177/0093854818811376
Pike, G.E., Brace, N.A., Turner, J., Ness, H. & Vredeveldt, A. (2019). Advances in facial composite technology, utilizing holistic construction, do not lead to an increase in eyewitness misidentifications compared to older feature-based systems. Frontiers in Psychology, 10, 1-10. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01962
Sporer, S. L., Tredoux, C. G., Vredeveldt, A., Kempen, K., & Nortje, A. (2020). Does exposure to facial composites damage eyewitness memory? A comprehensive review. Applied Cognitive Psychology, 34, 1166-1179. http://doi.org/10.1002/acp.3705
Tredoux, C. G., Sporer, S. L.,Vredeveldt, A., Kempen, K., & Nortje, A. (2020). Does constructing a facial composite affect eyewitness memory? A research synthesis and meta-analysis. Journal of Experimental Criminology, Advance online publication. http://doi.org/10.1007/s11292-020-09432-z
-
Geografisch profileren
Kemp, J.J. van der & Koppen, P.J. van (2017). Profilering in de opsporing [Profiling in criminal investigations]. In P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg & M. Jelicic (Eds.), Routes van het recht: Over de rechtspsychologie (pp. 217-247). Den Haag: Boom Juridisch.
Tonkin, M., Pakkanen, T., Sirén, J., Bennell, C., Woodhams, J., Burrell, A., Imre, H., Winter, J.M., Lam, E., Brinke, G. ten, Webb, M., Labuschagne, G.N., Ashmore-Hills, L., Kemp, J.J. van der, Lipponen, S., Rainbow, L., Salfati, C.G. & Santtila, P. (2017). Using offender crime scene behavior to link stranger sexual assaults: A comparison of three statistical approaches. Journal of Criminal Justice, 50, 19-28. https://doi.org/10.1016/j.jcrimjus.2017.04.002
-
Vrouwelijke daders
Vogel, V. de, Wijkman, M. D. S. & de Vries Robbe, M. (2017). Violence risk assessment in women. In J. Ireland & C. Ireland (Eds.), Violent and sexual offenders: Assessment, treatment and management. Cullompton: Willan.
Wijkman, M. D. S. (2016). Vrouwen kunnen ook verkrachters zijn [Women can be rapists, too]. EOS Wetenschap.
Wijkman, M. D. S. (2017). Female incest offenders. In F. Bernat & K. Frailing (Eds.), The encyclopedia of women and crime. New Jersey: Wiley.
Wijkman, M. D. S. & Sandler, J. (2017). Female sexual offenders. In P. Lussier & E. Beauregard (Eds.), Sexual offending: A criminological perspective. New Jersey: Wiley.