Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vrijheid van onderwijs: debatserie

De VU organiseert in dit Kuyperjaar een serie van drie talkshows over de vrijheid van onderwijs met als doel het maatschappelijke debat aan te gaan. We nodigen docenten, schoolbestuurders, ouders, leerlingen, onderzoekers en politici uit deel te nemen aan de discussie.

Abraham Kuyper was niet alleen de stichter van de Vrije Universiteit Amsterdam, maar ook de architect van de onderwijsvrijheid. Hij wilde meer betrokkenheid van ouders en verschillende mens- en wereldbeelden de school inhalen. In 1917 werd zijn vurig pleidooi voor onderwijsvrijheid verankerd in grondwetsartikel 23.

Hoe kijken wij meer dan een eeuw later naar dit grondwetsartikel? In deze tijd van online onderwijs komt het onderwijs het ouderlijk huis binnen. Is onderwijs een een ideaal middel voor de overheid om jongeren goede burgers te maken of is onderwijs als een verlengstuk van thuis?  Hoe staat het met de betrokkenheid van de overheid en ouders bij onderwijs?

Abraham Kuyper was niet alleen de stichter van de Vrije Universiteit Amsterdam, maar ook de architect van de onderwijsvrijheid. Hij wilde meer betrokkenheid van ouders en verschillende mens- en wereldbeelden de school inhalen. In 1917 werd zijn vurig pleidooi voor onderwijsvrijheid verankerd in grondwetsartikel 23. 

Hoe kijken wij meer dan een eeuw later naar dit grondwetsartikel? In deze tijd van online onderwijs komt het onderwijs het ouderlijk huis binnen. Is onderwijs een een ideaal middel voor de overheid om jongeren goede burgers te maken of is onderwijs een verlengstuk van thuis? Hoe staat het met de betrokkenheid van de overheid en ouders bij onderwijs? Kan het onderwijs beter en hoe?

Al deze vragen en meer worden beantwoord in de debatserie.

Drie talkshows, drie thema’s
De thema’s voor de drie talkshows zijn: burgerschapsonderwijs, governance en gelijke onderwijskansen.

We verzamelen aanbevelingen waarmee het onderwijs in Nederland verbeterd kan worden tijdens 3 talkshows. In verband met de coronamaatregelen zenden we deze uit vanaf de VU. Deze worden geleid door Karim Amghar. Een redactie onder voorzitterschap van Renée van Schoonhoven beoordeelt de verzamelde aanbevelingen en selecteert de 23 meest waardevolle in de discussie op dit moment. De 23 aanbevelingen worden vervolgens gepresenteerd tijdens een slotbijeenkomst aan de Vrije Universiteit op 21 april 2021. Deze bijeenkomst wordt geleid door Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, Edith Hooge..

Heb je ideeën om het onderwijs te verbeteren? Stuur je idee dan naar: goedonderwijs@vu.nl.

Je kunt (een van de) bijeenkomsten bijwonen via zoom. Na aanmelding ontvang je een dag voor de bijeenkomst de zoomlink. Heb je interesse in (een van de) bijenkomsten maar ben je verhinderd? Meld je dan aan via de button ‘Terugkijken’. Je ontvangt een link waarmee je de opname kunt bekijken.

Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. de NRC, auteur van o.a. het boek getiteld Van Radicaal Naar Amicaal, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional en docent. Voor de NTR presenteerde hij in de vierdelige serie: Karim Pakt Zijn Kans over kansenongelijkheid in het onderwijs en presenteerde hij dit jaar verschillende programma’s voor o.a. de NTR. Waaronder Het RamadanGevoel een vierdelige serie over spiritualiteit, diversiteit en verbinding in de Nederlandse samenleving. De series riepen veel reacties op. Karim zat onder andere in Talkshow M, RTL Nieuws, Nieuwsuur, de Nieuwe Maan, DWDD, RTL Late night, radio 1 en interviews in verschillende kranten en bij regionale omroepen. Hij heeft verschillende artikelen geschreven voor de NRC over kansenongelijkheid en armoede en geeft aan vele organisaties workshops en masterclasses hierover. Amghar heeft in 2018 de Compassieprijs gewonnen, hij ontmoete Hare Majesteiten de Koning en Koningin voor zijn werk, hij zat dit jaar in de top 5 van de media community top 100 voor zijn werk bij de NTR en heeft een bureau over onderwijs en organisatie ontwikkeling.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam