Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Terugblik op de Academische conferentie tijdens de maand van de Heilige Natuur

Tijdens de maand van de Heilige Natuur werd er op 29 maart 2023 een academische conferentie gehouden met dit thema. Door sprekers uit verschillende disciplines werd hun visie gepresenteerd en besproken met de deelnemers. Hieronder een kort verslag geschreven en met beeld om terug op de conferentie te kijken.

Academische Conferentie

Woensdag 29 maart werd er een symposium over Heilige Natuur georganiseerd door de onderzoeksgroep "Transformations of Religiosity". Voor een publiek van ongeveer zestig bezoekers onderzochten verschillende sprekers in hoeverre de natuur vanuit religieus oogpunt als heilig kan worden beschouwd.

In de ochtend introduceerde André van der Braak nieuwe religieuze vormen die de naam ecodelic religiosity dragen: vormen van religiositeit die erop gericht zijn onze inherente inbedding in ecologische systemen aan het licht te brengen en te belichamen. Als voorbeelden van dergelijke ecodische religiositeit besprak hij Bron Taylor's notie van Dark Green Religion, en Bruno Latour's voorstel voor een nieuwe Gaiaanse religiositeit. Vervolgens besprak intercultureel filosofe Angela Roothaan (SGW) sjamanistische perspectieven op onze relatie tot de natuur, en de noodzaak om onze westerse benaderingen van de natuur te dekoloniseren. Nadat Johan Roeland beide sprekers had geïnterviewd, ontving hij het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Jan Jorrit Hasselaar: Climate Change, Radical Uncertainty and Hope | Amsterdam University Press (aup.nl)

In de middag presenteerden Christa Anbeek en Elpine de Boer (Universiteit Leiden) hun empirisch onderzoek naar ervaringen van eenheid waarbij de natuur betrokken was. Gijsbert van den Brink pleitte voor de controversiële stelling dat vanuit christelijk en bijbels perspectief de natuur als heilig kan worden beschouwd. De laatste spreker Annette Kemp, die wegens gezondheidsproblemen op video presenteerde, gaf een inleiding over de religieuze traditie van het heidendom en de intieme relatie daarvan met de natuur. Een levendige discussie met de zaal sloot dit symposium af.

Het symposium was een inspirerend evenement dat een podium bood voor een breed scala aan perspectieven op dit zeer relevante maatschappelijke onderwerp. Het laat zien dat de school SRT goed is toegerust om een veilige ontmoetingsplaats te bieden waarin verschillende (niet-)religieuze tradities en benaderingen een open dialoog en discussie kunnen aangaan.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam