Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Opening Academisch Jaar

Het thema was dit jaar ‘Art and science of leadership’.

Econoom en psychoanalyticus Manfred Kets de Vries weet als geen ander hoe leiders en teams, met hun verschillende achtergronden en kwaliteiten, samen tot uitstekende prestaties kunnen komen. Hij coachte de afgelopen veertig jaar talloze leiders en inspireerde velen met zijn onderwijs vanuit gerenommeerde business schools. Ook staat hij internationaal bekend om zijn onderzoek naar leiderschapsstijlen.  

Tijdens deze Opening Academisch Jaar keken we samen met hem naar inspirerend leiderschap en teamprestaties binnen onze academische gemeenschap en daarbuiten.  

De Opening Academisch Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging

Livestream OAJ 2022 terugkijken

Livestream OAJ 2022 terugkijken

Opening Academisch Jaar gemist? Of wil je de feestelijke start van het nieuwe academische jaar nog een keer terugkijken? Dat kan! Kijk de livestream terug.

Programma

 • 5 september | 15.00 - 17.15 uur | Aula | VU Hoofdgebouw

  15.00 Ontvangst

  15.10 Rondgang cortège over de campus

  15.30 Opening en speech door Mirjam van Praag

  15.45 Interview met Manfred Kets de Vries door Andrew Makkinga

  16.05 Muzikaal intermezzo door een ensemble van het VU-orkest

  16.10 Talkshow onder leiding van Andrew Makkinga over voorbeelden uit de VU-gemeenschap van de Art and Science of leadership.
  Gasten: Manfred Kets de Vries, Noor Fons, Svetlana Khapova, Michel Scholte, Mark van Vugt, Kilian Wawoe

  16.40 Uitreiking eredoctoraat aan Manfred Kets de Vries. Ere-promotoren: Svetlana Khapova, Mark van Vugt en Sierk Ybema

  17.05 Column door Vrije Schrijver Gustaaf Peek

  17.10 Afsluiting door Mirjam van Praag

  17.15 Toast op het nieuwe academisch jaar

Sprekers

 • Noor Fons

  Noor Fons is VU-alumna (MSc Business Administration: Leaderschip and change management (2022) & MSc Arbeids- en organisatiepsychologie (2021)) en momenteel werkzaam als Management Trainee bij Randstad Groep Nederland. Plezier beleeft zij aan het werken met- en in teamverband. Het combineren van verschillende talenten om de successen te behalen waar één enkel individu niet bij kan. Dat is waar zij in gelooft.

 • Manfred Kets de Vries

  Manfred  Kets de Vries is psychoanalyticus, managementwetenschapper en econoom die als hoogleraar humanresourcemanagement en leiderschapsontwikkeling verbonden is aan INSEAD in Fontainebleau. Zijn onderzoek richt zich op leiderschap en de dynamiek van individuele en organisatorische verandering, waarbij hij het raakvlak verkent tussen managementtheorie, psychoanalyse, psychotherapie, evolutionaire psychologie, en executive coaching. Hij ontwikkelde een interventiemethode voor groepscoaching die wordt gebruikt in businessscholen en consultingbedrijven. Hij schreef meer dan 50 boeken, 400 artikelen en boekhoofdstukken over leiderschap, en organisatorische en persoonlijke verandering.

 • Svetlana Khapova

  Svetlana Khapova is hoogleraar Organisational Behaviour (specialisatie Careers and Organisation Studies). Haar onderzoek richt zich op de link tussen loopbanen en instituties. Zij bestudeert individuele loopbanen als een bron waaruit zowel individuen als organisaties putten om te innoveren. Haar studies betreffen bijvoorbeeld werknemers die het initiatief nemen om veranderingen in hun werkomgeving door te voeren; beginnende ondernemers die hun ervaringen uit eerdere loopbaanervaringen gebruiken om hun ondernemingen tot een succes te maken; bestuursleden, die zich door hun loopbaanaspiraties laten leiden en de toekomst van hun bedrijven bepalen; en kenniswerkers, die door hun loopbaan in praktijk te brengen, regionale economieën ontwikkelen.

 • Mirjam van Praag

  Mirjam van Praag is voorzitter van het College van Bestuur van de VU en hoogleraar ondernemerschap. Een van haar verdiensten is de oprichting van het Amsterdam Centre for Entrepreneurship, dat ondersteuning biedt aan ‘startups’ en ‘scale-ups’.

 • Michel Scholte

  Michel Scholte is expert op het gebied van leiderschap, ondernemerschap, duurzaamheid en klimaat. Michel Scholte is sinds 2012 directeur en medeoprichter van True Price. Hij inspireert met zijn visie op impactmeting en impactwaardering. In januari 2021 is Michel verkozen tot Minister van de Nieuwe Economie. 

 • Mark van Vugt

  Mark van Vugt is hoogleraar evolutionaire psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie aan de VU en onderzoeker bij Department for Politics and International Relations, University of Oxford, Verenigd Koninkrijk. Hij is directeur van het Amsterdam Leadership Lab.

  Zijn expertise ligt op het gebied van evolutionaire en biologische benaderingen van sociaal en organisatorisch gedrag. Hij is geïnteresseerd in hoe evolutionaire theorie kan worden toegepast om groepsdynamiek, organisatorisch gedrag, leiderschap, status, macht, conflict en samenwerking, en intergroepsverhoudingen te begrijpen.

 • Kilian Wawoe

  Kilian Wawoe is organisatiepsycholoog. In 2010 promoveerde hij aan de VU met een proefschrift over beloningsvraagstukken bij banken. Hij is docent Human Resources Management en adviseert bedrijven in binnen- en buitenland over HR in het algemeen, en beoordelen en belonen in het bijzonder. Recent deed hij onderzoek naar de gevolgen van online werken en leiderschap.

 • Sierk Ybema

  Sierk Ybema is universitair hoofddocent bij de afdeling Organisatiewetenschappen aan de VU en hoogleraar Organisatiewetenschappen aan Anglia Ruskin University. Zijn onderzoeksinteresses gaan uit naar cultuur, identiteit, macht en de politiek van sensemaking in (inter)organisatorische settings. De laatste jaren richt hij zich op analyse van cultuur, macht en identiteit in multinationale bedrijven, de gemeente Amsterdam, de Nationale Politie, en gezondheidszorgorganisaties, gefinancierd door NWO, publieke organisaties en partners uit het bedrijfsleven. 

 • Gespreksleider Andrew Makkinga

  Andrew Makkinga was nog maar 17 toen hij als goedlachse, eloquente jongen die genuanceerd zijn perspectieven over wist te brengen nogal begon op te vallen in Het (jongeren) Lagerhuis (VARA).

  Sindsdien heeft hij zich ontwikkelt tot een veelzijdig presentator en interviewer en werkt hij voor (de Publieke) radio en televisie. Achter de schermen is Andrew actief als lid van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, naast andere bestuursfuncties die hij met name in de culturele sector vervult.

  Er is in zijn werk een hoofdrol weggelegd voor muziek (met twee programma’s op NPO Radio Soul & Jazz en als vaste host van het North Sea Jazzfestival) maar wie denkt dat het daarbij blijft vergist zich. Andrew is minstens zo goed geïnformeerd over tal van politieke en maatschappelijke kwesties en wordt door de diverse talkshows regelmatig gevraagd daarover mee te praten. Als oud-deelnemer aan Het Lagerhuis, presentator van jongeren debatprogramma DeBattle en radioprogramma De Bus is hij een sterke debater.

Vrije Schrijver

 • Gustaaf Peek

  Gustaaf Peek debuteerde na zijn studie Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden als dichter. In 2006 werd zijn debuutroman Armin gepubliceerd, over een jonge SS-er die als verloskundige werkt. Zijn derde roman Ik was Amerika werd bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs.

  In 2017 verscheen Peeks pamflet Verzet. Pleidooi voor communisme. Vanuit de intellectuele en historische erfenis van Karl Marx en Rosa Luxemburg onderzoekt Peek wat hij beschouwt als het onvermijdelijke falen van het kapitalisme, en pleit hij voor een rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen.

  Zijn vijfde roman A.D. verscheen in 2021. Deze historische roman speelt zich af in 1597 en gaat over een van de eerste schepen van de Republiek der Nederlanden dat richting de Oost vaart op zoek naar specerijen en andere buit.

  Meer informatie over de Vrije Schrijver.