Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Onderzoeksgebouw VU

Het Onderzoeksgebouw VU wordt een bèta-medisch Labgebouw en is de volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en onderzoekinfrastructuur.

BEZOEKADRES
De Boelelaan
Oplevering: eind 2023

Het gebouw zal een breed scala aan faciliteiten en functies huisvesten voor onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences en voor de afdelingen Natuurkunde, Neurowetenschappen en Aardwetenschappen. Denk aan elektromicroscopie en trillingsvrije laserlaboratoria met constante temperatuur en R&D faciliteiten voor samenwerking met derden. Maar ook campusvoorzieningen zoals horeca, ontmoetings- en vergaderaccommodaties. Er gaan ongeveer 500 mensen werken. Het gebouw is ontworpen door CEPEZED. Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde W&N gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken. De bouw is inmiddels in volle gang.

Laboratoria
Bij het Onderzoeksgebouw VU hoort natuurlijk een moderne en goed uitgeruste labinrichting. Om dit te realiseren heeft de VU in maart 2021 met POTTEAU Labo een aannemingsovereenkomst getekend. Het bedrijf won de aanbesteding van vijf andere labinrichters, waarbij onder andere is gelet op duurzaamheid, veiligheid en innovatie.

Het nieuwe gebouw zal bestaan uit twee gebouwen, een voorhuis en een achterhuis, waarbij het achterhuis nagenoeg trillingvrij is. In het gebouw komt een breed scala aan functies en onderzoeksfaciliteiten. Denk aan:

  • Radioactieve labs (RA labs)
    Hier zetten aardwetenschappers radioactieve markers op materiaal om dit weer terug te kunnen vinden. Neurowetenschappers doen er onderzoek naar de werking van onze hersenen, zoals het vroeg opsporen van Alzheimer. Het Center voor Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR) zal ook over een aantal jaar intrekken.
  • De Cleanroom
    Dit lab wordt zo gebouwd dat er geen fijne stof en vooral geen metaaldeeltjes binnen kunnen komen. Deze verstoren de precieze metingen. Ook binnen het lab wordt geen metaal gebruikt in de bouw en zijn er bijvoorbeeld alleen plastic schroeven te vinden in het meubilair. Op deze manier kan men stenen oplossen en via aanwezige deeltjes de oudheid en herkomst van stenen nauwkeurig vaststellen.
  • Isotopenlab
    In dit lab meten aardwetenschappers met gevoelige apparatuur isotopen. Dit is een stofje dat zit in alles wat je eet en is met de jaren terug te vinden in je lichaam. Zo kunnen de onderzoeker bijvoorbeeld de herkomst en leeftijd van stenen, dieren, lichamen en zelfs kunststukken uit de collecties van toonaangevende musea achterhalen (denk aan het meisje met de parel).
  • Laserlabs
    In het Onderzoeksgebouw VU komen in totaal ongeveer 65 lasersopstellingen. Sommige zijn bedoeld voor onderzoek op medisch gebied en andere zijn op zoek naar een manier om duurzaam en efficiƫnt energie te winnen. Ze proberen de manier waarop algen zonlicht omzetten in energie te observeren en uiteindelijk na te bootsen voor een zeer efficiƫnte en duurzame energievorm. Om nog minder trillingen te ondervinden worden de luchtgeveerde tafels van een paarhonderd kilo uit de oude labs ook meeverhuisd. Ook met de bouw van het pand is rekening gehouden met het weren van trilling.
  • Werkplaats
    Om het onderzoek te ondersteunen is er een werkplaats gevestigd. Medewerkers ontwerpen en maken hier onderzoeksopstellingen of onderdelen. Zelfs de elektrotechniek wordt hierbij ontworpen en gemaakt.

Duurzame ontwikkeling
Naast een permanente investering in onderwijs en onderzoek wil de VU met dit nieuwbouwproject inhoud geven aan haar duurzame ambitie. De VU ambieert met het ontwerp van dit gebouw, het BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat niveau Excellent. Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen. Er komt een warmte koude opslag (WKO) in de bodem. Het dak wordt uitgerust met zonnepanelen. Daarnaast zijn onder andere energiearme liften, led verlichting en waterbesparend sanitair voorzien.

Feiten en cijfers
Lees meer informatie over het nieuwe onderzoeksgebouw in de Factsheet.

Bouwinformatie
De bouwwerkzaamheden zijn ruwweg onderverdeeld de volgende fasen:

  • Inrichten bouwterrein en voorbereidende werkzaamheden (gereed)
  • Bouwkuip en kelder (gereed)
  • Ruwbouw hoogbouw en laagbouw (mee bezig)
  • Gevels en daken
  • Afbouw en inrichting terrein
  • Oplevering gebouw eind 2023

Meer informatie
Voor meer informatie en vragen over de bouw: wijbouwen.nu/onderzoeksgebouw-vu

Bekijk de openingstijden van alle VU gebouwen.