Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoeksgebouw VU

Het Onderzoeksgebouw VU wordt een bèta-medisch Labgebouw en is de volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en onderzoekinfrastructuur.

Het gebouw zal een breed scala aan faciliteiten en functies huisvesten voor onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences en voor de afdelingen Natuurkunde, Neurowetenschappen en Aardwetenschappen. Denk aan elektromicroscopie en trillingsvrije laserlaboratoria met constante temperatuur en R&D faciliteiten voor samenwerking met derden. Maar ook campusvoorzieningen zoals horeca, ontmoetings- en vergaderaccommodaties. Er gaan ongeveer 500 mensen werken. Het gebouw is ontworpen door CEPEZED. Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde W&N gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken.

Het nieuwe gebouw zal bestaan uit twee gebouwen, waarbij het achterste deel nagenoeg trillingvrij is. In het gebouw komt een breed scala aan functies en onderzoeksfaciliteiten. 

Film Onderzoeksgebouw VU: hoogste punt bereikt

Het hoogste punt is bereikt! Hiermee is de ruwbouwfase afgerond. In deze film nemen we je mee in het verloop van de bouw en komen verschillende betrokkenen aan het woord.

Over het Onderzoeksgebouw VU

 • Laboratoria

  Bij het Onderzoeksgebouw hoort natuurlijk een moderne en goed uitgeruste labinrichting. Om dit te realiseren heeft de VU in maart 2021 met POTTEAU Labo een aannemingsovereenkomst getekend. Het bedrijf won de aanbesteding van vijf andere labinrichters, waarbij onder andere is gelet op duurzaamheid, veiligheid en innovatie.

  Het nieuwe gebouw zal bestaan uit twee gebouwen, waarbij het lagere deel nagenoeg trillingvrij is. In het gebouw komt een breed scala aan functies en onderzoeksfaciliteiten. Denk aan:

  • Radioactieve labs (RA labs)
   Hier zetten aardwetenschappers radioactieve markers op materiaal om dit weer terug te kunnen vinden. Neurowetenschappers doen er onderzoek naar de werking van onze hersenen, zoals het vroeg opsporen van Alzheimer. Het Center voor Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR) zal ook over een aantal jaar intrekken.
  • De Cleanroom
   Dit lab wordt zo gebouwd dat er geen fijne stof en vooral geen metaaldeeltjes binnen kunnen komen. Deze verstoren de precieze metingen. Ook binnen het lab wordt geen metaal gebruikt in de bouw en zijn er bijvoorbeeld alleen plastic schroeven te vinden in het meubilair. Op deze manier kan men stenen oplossen en via aanwezige deeltjes de oudheid en herkomst van stenen nauwkeurig vaststellen.
  • Isotopenlab
   In dit lab meten aardwetenschappers met gevoelige apparatuur isotopen. Dit is een stofje dat zit in alles wat je eet en is met de jaren terug te vinden in je lichaam. Zo kunnen de onderzoeker bijvoorbeeld de herkomst en leeftijd van stenen, dieren, lichamen en zelfs kunststukken uit de collecties van toonaangevende musea achterhalen (denk aan het meisje met de parel).
  • Laserlabs
   In het Onderzoeksgebouw komen in totaal ongeveer 65 lasersopstellingen. Sommige zijn bedoeld voor onderzoek op medisch gebied en andere zijn op zoek naar een manier om duurzaam en efficiënt energie te winnen. Ze proberen de manier waarop algen zonlicht omzetten in energie te observeren en uiteindelijk na te bootsen voor een zeer efficiënte en duurzame energievorm. Om nog minder trillingen te ondervinden worden de luchtgeveerde tafels van een paarhonderd kilo uit de oude labs ook meeverhuisd. Ook met de bouw van het pand is rekening gehouden met het weren van trilling.
  • Werkplaats
   Om het onderzoek te ondersteunen is er een werkplaats gevestigd. Medewerkers ontwerpen en maken hier onderzoeksopstellingen of onderdelen. Zelfs de elektrotechniek wordt hierbij ontworpen en gemaakt.
 • Duurzame ontwikkeling

  Naast een permanente investering in onderwijs en onderzoek wil de VU met dit nieuwbouwproject inhoud geven aan haar duurzame ambitie. De VU ambieert met het ontwerp van dit gebouw, het BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat niveau Excellent. Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen. Er komt een warmte- en koudeopslag (WKO) in de bodem. Daarnaast zijn onder andere energiearme liften, led-verlichting en waterbesparend sanitairvoorzieningen.

 • Feiten en cijfers

  Lees meer informatie over het nieuwe onderzoeksgebouw in de Factsheet.

 • Bouwplanning

  • Januari 2024: oplevering gebouw
  • Daarna: verdere afbouw labruimten, inrichten terrein en facilitair gereed maken gebouw
 • Meer informatie

  Voor meer informatie en vragen over de bouw: wijbouwen.nu/onderzoeksgebouw-vu.

  Meer informatie over het project vind je op de website van Zuidas.

  Bekijk de openingstijden van alle VU-gebouwen.