Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Migratierecht: tussen Burgerschap en Mensenrechten

Het onderzoeksprogramma Migratierecht onderzoekt de complexe verwevenheid aan ontwikkelingen in het internationale, Europese en nationale migratierecht.

Er wordt onderzoek gedaan naar uiteenlopende onderwerpen, waaronder asiel- en vluchtelingenrecht en gezinsherenigingsrecht. Dit impliceert onderzoek naar de menselijke kosten van grenscontrole, het snijvlak tussen familie- en migratierecht, de rol van de rechterlijke macht, de relatie tussen (irreguliere) migratie en de verzorgingsstaat, het EU-beginsel van wederzijds vertrouwen en de rol van tijd in het migratierecht. De methodes zijn gevarieerd en richten zich zowel op juridische doctrinaire, sociologische en filosofische vraagstukken en op meer praktijkgerichte zaken.

De excellente kwaliteit van het programma blijkt uit de vele publicaties van de wetenschappers en uit twee VICI-subsidies van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in 2010 (Van Walsum) en 2013 (Spijkerboer)), een NWO VENI-subsidie in 2010 (Brouwer), een NWO Onderzoekstalentsubsidie in 2012 (Battjes en Stronks), een ERC Consolidator Grant in 2017 (de Hart), en een NIAS Fellowship 2018 (Slingenberg). Daarnaast hebben sectieleden onderzoek gedaan voor onder andere de Europese Commissie, het Europees Parlement, UNHCR, WODC en Vluchtelingenwerk.

De ACMRL is zeer zichtbaar in het publieke debat. Haar wetenschappers nemen actief deel aan adviescommissies voor de overheid en non-gouvernementele organisaties en publiceren regelmatig op Verblijfblog.nl, waar actuele migratierechtelijke vraagstukken voor een breder publiek worden toegelicht.

Het lectoraat verzorgt jaarlijks bachelorcursussen over migratierecht en mensenrechten. Sinds september 2015 verzorgt het lectoraat een mastertrack (LL.M) over Internationaal Migratie- en Vluchtelingenrecht, die studenten van over de hele wereld aantrekt. Onderdeel van die track is de Migration Law Clinic, die hoogwaardig en onafhankelijk juridisch advies geeft over complexe vraagstukken op het gebied van Europees migratierecht aan externe cliĆ«nten zoals (praktiserende) advocaten en non-gouvernementele organisaties. Daarnaast zijn verschillende leden betrokken bij postacademische cursussen voor praktijkjuristen, via de VU Law Academy, en voor de Nederlandse rechterlijke macht, via SSR (Opleidings- en Studiecentrum voor de Rechterlijke Macht). 

Lees hier meer over het onderzoeksprogramma. 

Contact