Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Martin Luther King Lezing 2023 door Anthony Bogues

9 oktober 2023 gaf gasthoogleraar Anthony Bogues bij de Vrije Universiteit Amsterdam de Martin Luther King Lezing. Het thema was ‘Why We Can’t Wait’.

Nederland schafte de slavernij binnen het gehele Koninkrijk officieel af in 1863. Maar tot slaaf gemaakten in Suriname moesten hierna nog tien jaar verplicht doorwerken op de plantages. Het slavernijverleden werkt nog steeds door in racisme en discriminatie.  

Het verzet tegen anti-zwart racisme in Nederland kreeg een impuls vanuit de Verenigde Staten door de protesten die mede werden geleid door dr. Martin Luther King jr. Het eredoctoraat dat hij in 1965 ontving van de VU is hiervan een voorbeeld.  

Erkenning voor de slachtoffers én de helden in deze geschiedenis – zoals Tula en De Kom - begint, na een lange strijd van Afro-Caraïbische activisten, nu pas op gang te komen. De aard en omvang van deze geschiedenis en de rol van Nederland worden voor iedereen steeds duidelijker. Datzelfde geldt voor de noodzaak om de gevolgen recht te zetten.  

Why We Can’t Wait 

In de Martin Luther King Lezing van 2023 keken we samen met Anthony Bogues naar de bijdragen van activisme en protest tegen onrecht als gevolg van het slavernijverleden, en de relevantie van Kings ideeën – die hij uiteenzette in zijn werk Why We Can’t Wait – voor de hedendaagse wereld.  

Na de lezing gingen Franc Weerwind, demissionair Minister voor Rechtsbescherming en Pepijn Brandon, hoogleraarMondiale Economische en Sociale Geschiedenis aan de VU, onder leiding van Aldith Hunkar in gesprek over het thema. 

Over de spreker

Anthony Bogues is schrijver, curator en wetenschapper, directeur van het Center for the Study of Slavery & Justice en Asa Messer Professor of Humanities and Critical Theory aan Brown University. Het Center for the Study of Slavery & Justice bij Brown University is een centrum voor dynamisch onderzoek naar historische rassenslavernij dat onderzoekt hoe de nalatenschap ervan de hedendaagse wereld vormt. 

Hij heeft veel geschreven over politieke theorie en intellectuele geschiedenis van Afrika en de Afrikaanse diaspora met een bijzondere interesse in de evolutie van kennis en wetenschapssystemen met betrekking tot de relaties tussen wetenschap, maatschappij en ras. Hij is ook gasthoogleraar in het denken over Afrika en de Afrikaanse diaspora aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

"...als we dekolonisatie willen gebruiken om verandering aan te moedigen, dan denk ik dat het belangrijk is om de geschiedenis van universiteiten te herzien en om het duistere verleden openlijk bekend te maken"

Anthony Bogues in een uitgebreid interview door Susan Legêne (Engelstalig)

Over de Martin Luther King Lezing 

De geweldloze strijd van Martin Luther King voor gelijkberechtiging is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie. Met zijn toespraken enthousiasmeerde hij velen en wist hij bruggen te slaan en verzet weg te nemen. De jaarlijkse Martin Luther King Lezing is ter nagedachtenis aan zijn werk en ter inspiratie. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam