Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Innovations in Human Health and Life Sciences

Verbetering van het onderwijs in Wetenschap, Technologie, Ingenieurswetenschappen en Wiskunde door onderzoek gebaseerde innovaties: Innovaties binnen de divisie Human Health & Life Sciences

Bij de divisie Innovaties in Human Health & Life Sciences (iH2LS) zetten wij ons in om wetenschappelijke onderwijstheorieën te combineren met de context van Wetenschap, Technologie, Ingenieurswetenschappen en Wiskunde (STEM). Onze toewijding aan het begrijpen van hoe dingen werken, stimuleert innovatie in zowel onderzoek als onderwijsmethoden. Ons team van docent-onderzoekers verkent nieuwe onderwijskoncepten en leermethoden die waardevolle inzichten bieden voor verschillende studieprogramma's binnen de Faculteit der Wetenschappen. Ons onderzoek profiteert van multidisciplinaire samenwerking en de integratie van diverse kennis en technieken. De dubbele focus op het begrijpen van STEM-onderwijs en -leren en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek stimuleert voortdurend innovatie in beide gebieden.

Naast het uitvoeren en innoveren van onderzoeks- en onderwijsmethoden, richt de iH2LS-groep zich ook op de ondersteuning van de ontwikkeling van jonge professionals (bijv. junior docenten of PhD-studenten) binnen de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (CPS). Junior docenten zijn belangrijke middelen in onderwijsprogramma's en volgen, vergelijkbaar met een PhD-traject, een ontwikkelingsproces. Ons doel is om junior docenten te helpen hun volledige potentieel in het onderwijs te bereiken en te benutten, terwijl we zowel hun ontwikkelingsproces als welzijn waarborgen.

Binnen iH2LS ontvangen we ook junior docenten van het recent opgerichte BSc-programma Mechanical Engineering, een Engelstalige gezamenlijke opleiding met de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit programma volgt het innovatieve Twente Educational Model, waarbij semesterlange projecten kennis uit parallelle vakken combineren voor een betekenisvolle en praktische leerervaring. Met nadruk op vaardigheidsontwikkeling omvat elk project een geïntegreerde academische vaardighedenlijn, zodat studenten de benodigde competenties op het juiste moment verwerven.

Onderzoek naar Onderwijs en Leren
Bij iH2LS richten we ons onderzoek op innovatieve methoden en didactiek in STEM-onderwijs, met een sterke nadruk op actief leren. We verkennen nieuwe onderwijskoncepten en benaderingen binnen drie hoofdonderzoekslijnen:

  • Natuur van de Wetenschap
  • Onderwijsmiddelen
  • Ontwikkeling van Docenten

We streven ernaar praktische en effectieve heuristieken te ontwikkelen voor de implementatie van innovatieve onderwijsmethoden. Ons doel is om onderzoeksbevindingen te integreren in dagelijkse onderwijspraktijken, wat de betrokkenheid en leerresultaten van studenten bevordert.

Onze inzet gaat verder dan het stimuleren van inzichtelijke discussies; we willen bredere veranderingen binnen de programma's van de faculteit teweegbrengen. Een voorbeeld hiervan is het programma Farmaceutische Wetenschappen, dat verschillende onderwijskundige innovaties heeft geïmplementeerd, zoals het verbeteren van academische vaardigheden, onderzoeks- en laboratoriumvaardigheden en actief leren. Door deze elementen te integreren in de context van geneesmiddelenontdekking—een veld vol intrigerende uitdagingen en onbeantwoorde vragen—ontsteken we de enthousiasme en nieuwsgierigheid van wetenschapsstudenten.

Onderzoek in Medicinale Chemie

Het onderzoek naar medicinale chemie bij iH2LS richt zich op het ontrafelen van moleculaire geneesmiddeldoelen en de interacties daarvan met kleine moleculen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door biophysische methoden zoals oppervlakteplasmonresonantie (SPR). We gebruiken SPR-biosensoren en isotherme titratiecalorimetrie (ITC) om eiwit-ligandinteracties en de thermodynamica van ligandbinding te analyseren. Deze gegevens helpen ons om structuur-kinetiekrelaties (SKR) af te leiden. In combinatie met röntgendiffractie helpen deze technieken bij het begrijpen van de moleculaire complexiteit van doelbindingsprocessen. Ook op andere gebieden, zoals Computer Aided Drug Discovery (CADD), bio-informatica, chemie-informatica, receptorbiochemie en geneesmiddelenveiligheid, streven we ernaar om ons begrip van biologische doelwitten en hun moleculaire interacties met kleine moleculen te verbeteren.

Een ander kernonderzoeksgebied is het begrijpen van kennisoverdrachtsprocessen binnen het domein van geneesmiddelenontdekking. In het kader van het ONCORNET 2.0-project onderzoeken we de status van commercialisatie van GPCR-kanker-geneesmiddelen door de verweven perspectieven van biomoleculaire wetenschappen, innovatiebeheer en organisatiewetenschappen te bestuderen. We analyseren de kennisbasis, klinische proeven en patenten met als doel bij te dragen aan GPCR-kankeronderzoek in relatie tot innovatie in farmaceutisch wetenschapsbeheer.

Klik hier om terug te gaan naar de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen

  • Interview Danny Scholten

    Dr. Danny Scholten is docent en onderzoeker aan de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen, divisie Innovaties in Human Health & Life Sciences. Naast het geven van cursussen in de Bachelor Farmaceutische Wetenschappen en de master Drug Discovery and Safety, is Scholten nauw betrokken bij de implementatie van onderwijsinnovaties in beide studies. Verder is Scholten secretaris van de Examencommissie, stagecoördinator voor zowel de bachelor als de master, en een gesprekspartner voor onderwijsinnovatie op zowel facultair als centraal niveau.

    In 2002 begon Scholten met de bachelor Farmaceutische Wetenschappen. Hij koos voor deze studie omdat hij dit destijds de beste optie vond. De bachelor beviel hem goed en daarom koos hij ervoor om de master Drug Discovery and Safety te volgen. Na zijn master besloot Danny Scholten promotieonderzoek te doen in de Medicinal Chemistry groep aan de VU. Volgens Scholten is het doen van promotieonderzoek vooral een keuze om je vaardigheden te ontwikkelen en je vakinhoudelijke kennis te verdiepen. Tijdens een promotie leer je zowel zelfstandig als in samenwerking onderzoek doen en hier over te communiceren. Ondanks dat Scholten geen farmaceutisch onderzoek meer doet, profiteert hij nog steeds van de inhoudelijke en praktische vaardigheden die hij tijdens zijn promotie heeft opgedaan. Aan het einde van zijn promotieonderzoek merkte Scholten dat hij het werken met studenten erg leuk vond. Het was dan ook een logische keuze voor hem om verder te gaan in het onderwijs.

    Onderwijs, en meer specifiek het innoveren van onderwijs, is de passie van Danny Scholten. Hij is onderdeel van de divisie Innovaties in Human Health & Life Sciences van de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen. Deze groep houdt zich bezig met het implementeren van onderwijsinnovaties binnen de opleidingen Farmaceutische Wetenschappen en Drug Discovery & Safety en doet onderzoek naar deze innovaties aan de VU. Zo fungeerde deze groep als informatiebron voor de faculteit tijdens de coronacrisis, een tijd waarin het onderwijs voornamelijk online werd aangeboden. Scholten maakt ook deel uit van de VU-onderwijsexpertgroep. Deze groep houdt zich bezig met alle tools die universiteitsbreed worden gebruikt binnen het leerplatform Canvas.

    Het onderzoek van Scholten en zijn collega’s richt zich voornamelijk op de rol van feedback en activerend blended learning in het onderwijs, en hoe softwaretools zoals FeedbackFruits dit kunnen ondersteunen. Blended learning is een methode waarbij studenten, naast traditionele hoorcolleges, ook kennisclips en opdrachten krijgen waarmee ze actief met de lesstof aan de slag kunnen. Hierdoor ligt er tijdens contacturen minder nadruk op basiskennis, waardoor er dieper op de lesstof kan worden ingegaan. Uit onderzoek van Scholten en zijn collega’s blijkt dat activerend blended onderwijs een positief effect heeft op de prestaties van studenten. De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in het artikel *Practical Guidelines to Redesign Introductory Chemistry Courses Using a Flexible and Adaptive Blended Format* (Scholten et al., 2021). Dit onderzoek beschrijft ook richtlijnen voor collega-docenten over hoe zij deze methode praktisch kunnen implementeren in hun eigen onderwijs. Daarnaast leidde Scholten de pilot voor het gebruik van FeedbackFruits, een platform waar studenten actief feedback kunnen geven en ontvangen, en hielp hij deze tool beschikbaar te maken voor alle docenten aan de VU.

    Hoewel Scholten zich inzet voor het verbeteren van het onderwijs aan de VU, zijn er zeker een aantal dingen die hij wil veranderen. Zo wil hij een duidelijke leerlijn in vaardigheden zoals schrijven en communicatie door het hele curriculum van de bachelor- en masteropleidingen heen. Studenten zullen in de toekomst baat hebben bij deze vaardigheden. Scholten’s inzet toont aan dat hij niet alleen om de kwaliteit van de studie geeft, maar ook om de studenten. Scholten zal blijven zoeken naar mogelijkheden om het onderwijs te innoveren, zodat studenten de beste leerervaring krijgen en goed zijn voorbereid op hun loopbaan.

Our Team

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam