Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Flora en fauna

Tweede leven voor bomen en nieuwe aanplant

In het kader van de gebiedsontwikkeling van Kenniskwartier Zuidas wordt het W&N gebouw op de VU Campus grotendeels afgebroken. Een noodzakelijk, bijkomend gevolg is dat bomen en planten rondom het gebouw verwijderd moeten worden. Verwijdering vindt altijd buiten het broedseizoen plaats en gebeurt alleen op het moment dat het vanuit de bouwplanning echt nodig is. Vanuit wet- en regelgeving moeten bomen die worden gekapt worden gecompenseerd. Dit kan fysiek of anders financieel. 

VU Amsterdam heeft zorgvuldig flora- en faunaonderzoek gedaan om een goede afweging te maken welke bomen en planten herplant kunnen worden. De herplanting maakt ook onderdeel uit van de vergroening van het campusterrein. Daarbij is het campusplein in de afgelopen periode significant vergroend dat deels ook compensatie biedt. De overige bomen en planten worden via het herplantfonds van de gemeente gecompenseerd. Het hout dat geschikt is voor hergebruik wordt door Stadshout vermaakt tot producten als snijplanken, insectenhotels, bankjes en speelgoed. 

Uit de uitgevoerde bomeninventarisatie blijkt het om 289 bomen te gaan waarvan er 19 bomen verplant kunnen worden. Van de te verplanten bomen zullen 8 binnen het campusterrein van de VU worden verplant. Voor 11 bomen is al een bestemming gevonden elders in Amsterdam. Zo heeft de gemeente Amsterdam leilinden overgenomen die inmiddels zijn verplant naar stadsdeel Zuidoost en windmolenpalmen die zijn verplant naar Strand Zuid.  

Gefaseerde bomenkap 

De bomen worden gefaseerd verplaatst en gekapt. Het uitgangspunt hierbij is om bomen ‘just in time’ te kappen en verplaatsen: de fasering is afgestemd op de sloopplanning- en volgorde van het W&N gebouw. In de planning is ook rekening gehouden met dat bomen buiten het broedseizoen worden gekapt; dit gebeurt onder ecologische begeleiding.

De bomen voor fase 1 en 2 werden gelijktijdig gekapt in november 2024. De derde fase volgt in het najaar van 2025. De laatste fase zal in het najaar van 2027 plaatsvinden. Op deze manier wordt een groene aanblik zo lang mogelijk behouden.  

 De faseringen omvatten de volgende hoeveelheden:

  • Fase 1 en 2 omvat 183 te kappen bomen en 8 te verplanten bomen  
  • Fase 3 omvat 18 te kappen bomen  
  • Fase 4 omvat 69 te kappen bomen  

Nieuwe gevel voor vleermuizen 

In het W&N gebouw huizen gewone dwergvleermuizen en ruige dwergvleermuizen die na de sloop een nieuw onderkomen nodig hebben. Daarom is de nieuwe gevel van de te renoveren AB-vleugel zo ontworpen dat deze geschikt is als massawinterverblijfplaats voor vleermuizen. De gevel heeft invliegopeningen op verschillende hoogtes en bestaat uit speciale keramische tegels. Het materiaal zorgt voor een temperatuurbuffer en een geleidelijke opwarming en afkoeling. Ook zijn er tijdelijke kasten opgehangen in de omgeving van het gebouw voor vervangende huisvesting. 

Bij het ontwerpen is samengewerkt met externe ecologen, en met deze gevel en tijdelijke kasten voldoet de VU aan de geldende regelgeving. 

Heb je vragen over de sloop?

Stuur een e-mail naar wninbeweging@vu.nl.

Heb je vragen over de sloop?

Stuur een e-mail naar:

wninbeweging@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam