Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Eerdere exposities

De VU organiseert exposities waarin artistiek onderzoek en wetenschappelijk onderzoek worden gecombineerd. Sinds november 2021 vinden deze plaats in de VU ART SCIENCE gallery in het Nieuwe Universiteitsgebouw.

Op die manier wil de VU het publiek betrekken bij actueel onderzoek in de kunst en wetenschap. In de vorm van exposities, maar ook performances, symposia, lezingen en digitale presentaties.

Exposities

  • Expositie 'Kabinet der verwondering'

    Kunst en curiositeiten op de Vrije Universiteit
    Expositie 2 september tot 26 november 2019, op verschillende locaties op de VU 

    Nieuwsgierigheid naar, verwondering over het nieuwe, andere of juist het alledaagse, de drang om de wereld en de natuur te doorgronden, vormt al eeuwenlang een sterke drijfveer voor kunstenaars en wetenschappers. In de Expositie, Kabinet der Verwondering hebben kunstenaars, studenten, en conservatoren, geleid door hun nieuwsgierigheid en fascinaties, kabinetten ingericht op basis van VU-collecties. Naast de eigentijdse kabinetten gaat de expositie in op zowel de geschiedenis als de actuele problematiek van het fenomeen verzamelen. 

    Kunstkabinet
    Op uitnodiging van de VU maakte Niek Hendrix een kunstkabinet, waarin hij nieuw werk heeft gecombineerd met objecten uit de Erfgoed collecties van de VU. Kunstenaar Raoul Deleo presenteert enkele van zijn ontdekkingen van het nog onontdekte continent, Terra Ultima. Geïnspireerd door de Erfgoed collecties van de VU zal Deleo een nieuwe ontdekkingsreis maken en nieuw werk ontwikkelen. Dat werk zal aan het einde van de tentoonstelling worden onthuld. Het werk zal worden opgenomen in de kunstcollectie van de VU.

    'De Verzameling'
    In de route is ook het reeds bestaande kunstwerk ‘De Verzameling’ van Jan van den Dobbelsteen opgenomen. Het kabinet dat hij reeds in 1998 voor de VU maakte, stelt de beperking van ordening en systematiek aan de kaak. Daarnaast hebben verschillende studenten eigen kabinetten ontwikkeld. Student Media, Kunst, Design en Architectuur (MKDA, VU) Isa Kuijer neemt je mee op veldwerk in het Kabinet der Natuur in de Medische bibliotheek. In het kabinet der Globalisering van Ziad Abbasov (Culturele Antropologie, VU) is het een kleine stap naar de steppes van Mongolië. Micaela Cabrita da Palma (geschiedenis, VU) toont hoe de wetenschap in de loop der eeuwen is omgegaan met de diepten van de zee en de daar wonende monsters. 

    Audiotour
    De audiotour, gemaakt door studenten Laura Köpping (MKDA, VU) en Ilse van der Voorn (Liberal arts & sciences, UU), brengt de objecten tot leven. In het najaar van 2019 zal er in het randprogramma met een kritische reflectie plaatsvinden op de context van verzamelen, van exotica en het koloniale verleden, tot de bedreiging van de biodiversiteit. 

    Loop de route langs de kabinetten en luister naar de verhalen
    In de bijna 140 jaar van haar bestaan zijn aan de Vrije Universiteit door onderzoekers zeer diverse objecten verzameld. Van planten, dieren, fossielen en mineralen tot en met middeleeuwse manuscripten, hemelglobes en de meest moderne onderzoekapparatuur. Naast de kunst-, kaarten-, erfgoed- en oude drukken collecties van de universiteitsbibliotheek zijn de onderwijscollecties van de Bètafaculteit een belangrijke bron van inspiratie voor deze expositie.

    Loop de route langs de kabinetten die je in verschillende campusgebouwen vindt, luister naar de verhalen en laat je verwonderen!

  • What about me? - over de zoektocht naar identiteit - zomer 2019

    Hoe maak je de zoektocht naar identiteit zichtbaar en bespreekbaar?
    In de expositie 'What about me' en een debat over de rol van het lichaam in de bepaling van identiteit, wilde de VU de soms moeilijke zoektocht naar je eigen identiteit zichtbaar en bespreekbaar maken.

    Juist de studietijd is voor velen een tijd van zelfonderzoek en uitproberen. Bovendien wil de VU een universiteit zijn waar iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn. 

    Wat maakt jou tot wie je bent?
    Identiteit kent verschillende aspecten, zoals religie, cultuur, gender, afkomst et cetera. Wat maakt jou tot wie je bent; wat bepaalt voor jou je identiteit? Op internet en social media lijkt identiteit vooral een constructie te zijn. Hoe maakbaar is identiteit?

    De deelnemende kunstenaars waren: Sara Blokland, Risk Hazekamp, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, L.A. Raeven, Pieter Verhoeff over Erik van Lieshout, Willem Popelier, Get Me.

    Bekijk hier het filmpje

  • Multimedia kunstwerk Producers-Parasites-Hosts van Annabel Howland - zomer 2018

    In de zomer van 2018 was in de hal van het VU Hoofdgebouw het kunstwerk Producers-Parasites-Host van Annabel Howland te zien en te horen. Howland onderzocht in haar kunstwerk de systemen en modellen die niet alleen de wetenschap maar ook de samenleving vormgeven. Het was het sluitstuk van 10 jaar artistiek onderzoek naar de verwevenheid van financiën, wetenschap en kunst, als reactie op de financiële crisis van 2008. Daarvoor interviewde Howland wetenschappers van haar generatie die waren overgestapt naar de wereld van finance. Zij verdiepte zich daarnaast in de overeenkomsten in modellen uit de biologie van hoogleraar evolutiebiologie Toby Kiers en die uit de financiële economie van hoogleraar economie Albert Menkveld. De hoogleraren namen deel aan het interdisciplinaire symposium ’10 jaar na de crisis’ van 4 oktober 2018, waar een nieuw licht op de crisis werd geworpen. De presentatie was onderdeel van de kunstroute Get Lost waarin kunstenaars reageerden op de context van de ZuidAS.

  • COLOURBOMB: expositie en symposium over het fenomeen kleur - voorjaar 2018

    Waarom werkt kleur zo sterk op ons in? Onderzoekster Wil Uitgeest promoveerde bij de faculteit der Godgeleerdheid op onderzoek naar het fenomeen kleur met haar proefschrift: ‘Wie is er bang voor rood, geel en … blauw? Aanleiding voor de VU om de kunstenaars Steven Aalders, Karin Trenkel, Kianoosh Motallebi, Simone Hoang en Rutger de Vries uit te nodigen hun kijk op kleur te tonen in de expositie Colourbomb in de Expositieruimte van de VU.

    Steven Aalders liet de contrastwerking van kleur zien. Simone Hoang toonde aan hoe kleur letterlijk ons wereldbeeld bepaalt door in het artscience lab van Natuurkunde van de VU de werkelijke huidskleuren te reconstrueren uit de eerste kleurenfilm van Kodak. Kianoosh Motallebi toonde kleuren die normaal gesproken niet zichtbaar zijn omdat bepaalde lichtfrequenties in de zonnesfeer worden geabsorbeerd.

    Karin Trenkel creëerde in gouaches de kleuren die je tijdens de schemering ziet en Rutger de Vries creëerde explosies van kleur met een sprinklerinstallatie. De expositie werd 17 februari 2018 geopend met een symposium met kunstenaars en wetenschappers over de werking van kleur.

  • Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents - voorjaar 2017

    In een geurenexpositie konden bezoekers In het voorjaar van 2017 op de VU zeldzame en verloren geuren waarnemen. De tentoonstelling gaf een overzicht over manieren waarop internationale kunstenaars en parfumeurs geuren in hun kunst verwerken en zo de grenzen van de ‘visuele’ kunst oprekken.

    Geur van de maan
    Birthe Leemeijer reconstrueerde de geur van een typisch Nederlands polderlandschap, die ooit zal verdwijnen. Gayil Nalls liet bezoekers met één inhalering de complete wereld opsnuiven met ‘World Sensorium’ en Sue Corke en Hagen Betzwieser creëerden zelfs de buitenaardse geur van de maan. Een samenwerking van onderzoeker Caro Verbeek (faculteit Geesteswetenschappen), conservator Wende Wallert, CLUE+ en The Graduate School, International Flavours & Fragrances en NWO.

  • DOUBLE DUTCH: Tweelingen - gelijkenis, verschillen en onderlinge verbondenheid - voorjaar 2016

    In 2016 was op de tentoonstelling DOUBLE DUTCH te zien. Nederlandse tweelingen (eeneiig en twee-eiig) van 3 tot 93 jaar werden op bijzondere wijze geportretteerd door fotografen Monique Eller en Bodine Koopmans. De serie toont de tweeling in de huidige moderne Nederlandse samenleving. De fotografen lieten zich in de portretten inspireren door de gelijkenis en verschillen bij tweelingen, maar ook door de onderlinge verbondenheid.

    Nederlands Tweelingen Register
    De fotoserie kwam tot stand met hoogleraar Biologische Psychologie Dorret Boomsma en het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Het register werd opgericht aan de VU ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Er staan ruim 200.000 personen ingeschreven die deel uitmaken van een meerlingfamilie, waarvan ruim 96.000 zelf deel zijn van een meerling.