In het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is bepaald dat overheidssites moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals vastgelegd in EN 301 549/WCAG 2.1.
Toegankelijkheidsverklaring
De website van de Vrije Universiteit Amsterdam, voldoet voor een groot deel aan de eisen op het gebied van toegankelijkheid. In de Toegankelijkheidverklaring VU.nl (volgt) staat in grote lijnen beschreven op welke punten onze website VU.nl (algemeen en publiekelijk deel) nog niet volledig voldoet en op welke termijn wij verwachten de knelpunten op te lossen.
Hoe werken wij aan toegankelijkheid?
We werken continue aan verbeteringen binnen de scope van contentontwikkelingen en technische optimalisaties.
Voor onze redacteuren stellen we proactief informatie beschikbaar voor contentaanpassingen op onze websites. Daarvoor zijn richtlijnen opgesteld, die staan beschreven in WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).
Daarnaast voeren we in toenemende mate technische verbeteringen door op onze websites. We doen dit op basis van de richtlijnen vanuit de WCAG 2.1.
In augustus 2022 hebben we voor het algemene en publiekelijke deel van onze website VU.nl een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door een extern gespecialiseerd toetsingsbureau. De resultaten vanuit dit onderzoek zijn leidend voor de verbeteringen.
Sinds dit rapport is er gewerkt aan het opbouwen van kennis onder andere met behulp van externe gespecialiseerde trainers en adviseurs. Daarnaast zijn er binnen VU Amsterdam verschillende initiatieven ontplooit met als doel het vergroten van intern draagvlak en het richting geven en borgen van het belang van het toegankelijk zijn van onze (online) middelen.
Dit heeft – naast het creëren en uitdragen van de Web Content Accessibility Guidelines - geresulteerd in technische aanpassingen op onze website zoals:
- het toevoegen van een default outline tijdens (keyboard) focus;
- het herzien van de H-tags (ontdubbelen, juiste hiërarchie);
- het toetsenbord-toegankelijk maken van alle elementen.
We borgen de continue verbetering in toegankelijkheid door:
- Content: onze redacteuren steeds te wijzen op onze Web Content Accessibility Guidelines, deze zijn leidend in alle besluiten met betrekking tot de content op VU.nl (algemeen en publiekelijk deel).
- Techniek: onze IT-afdeling controleert VU.nl op digitale toegankelijkheid, dit is leidend in alle besluiten met betrekking tot functionele en technische oplossingen. Alle optimalisaties en nieuwe features op VU.nl dienen te voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Dit is een geborgd onderdeel van het testproces. Voor kennisontwikkeling en training van het technisch team zijn middelen beschikbaar gesteld.
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een groot aantal websites en -pagina’s die door de diverse diensten, faculteiten, medewerkers en externe relaties eigenmachtig en decentraal worden beheerd. Deze voldoen niet tot nauwelijks aan de toegankelijkheidseisen. Voor deze beheerders zijn de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) beschikbaar. Daarnaast is er een WCAG 2.1 checklist samengesteld voor de decentrale extern gebouwde en gehoste websites die op enigerlei wijze onder het domein of brand van de Vrije Universiteit Amsterdam vallen. Hieronder valt ook gelicentieerde software zoals een SaaS-oplossing. Wij streven ernaar de hoeveelheid websites en -pagina’s die niet onder centraal beheer vallen in de toekomst te rationaliseren en te harmoniseren.