Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Computationele Lexicologie en CLTL

De afdeling Computationele Lexicologie bemant het CLTL: Computational Linguistics and Text Mining Lab, dat onderzoekt hoe computers taal en communicatie kunnen modelleren en hoe deze technologie voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt.

Dit onderzoek resulteert in verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld text mining, vertaling, detectie en moderatie van hatespeech, taalonderwijs, samenvatting en interactie tussen mens en robot.

Onderzoek en toepassingen van CLTL 

CLTL biedt een verscheidenheid aan Natural Language Processing tools en bronnen. Onze software, inclusief Large Language Models, is beschikbaar op Hugging Face en onze open-source code is toegankelijk op GitHub. We bieden ook taalbronnen zoals geannoteerde corpora en lexicons. Populaire voorbeelden zijn de Open Dutch Wordnet en Framenet, belangrijke bronnen voor het Nederlands.

Ons onderzoek bestrijkt wereldwijde talen. Een belangrijk project is de Global Wordnet Association en het Global Wordnet Grid. Dit project heeft als doel de woordenschat van veel talen te vertegenwoordigen als semantische netwerken of wordnets, die door een universele index van betekenis worden verbonden. Het bestuderen van dit grid helpt ons de gemeenschappelijkheid en unieke kenmerken van verschillende talen en de rollen en functies van woorden en uitdrukkingen te begrijpen.

VU CLTL masteropleidingen

  • Master Language and AI

    De master Language and AI aan de VU  is ideaal voor iedereen die gefascineerd is door de technologie achter moderne ontwikkelingen in taaltechnologie. Het programma staat open voor afgestudeerden in bijna elke academische discipline. Als afgestudeerde met expertise in je vakgebied weet je naar welk soort informatie je moet zoeken binnen je discipline. Het programma biedt een basisopleiding in grondbeginselen van taalkunde en programmeren in Python voor tekstanalyse, om ervoor te zorgen dat alle studenten op hetzelfde niveau beginnen. 

    Afgestudeerden van de specialisatie Language and AI hebben de juiste combinatie van kennis van taal en kunstmatige intelligentie om te begrijpen hoe taaltechnologie werkt en waarvoor het kan worden gebruikt, om in het veld te werken en om deel uit te maken van de gemeenschap die de technologie van de toekomst ontwikkelt.

    Lees hier alles over de Language and AI>

  • Master Human Language Technology

    Human Language Technology is een spannend en snel evoluerend onderzoeksgebied. Aangezien huidig onderzoek in de geesteswetenschappen steeds meer op Big Data vertrouwt, wordt expertise in taaltechnologie onmisbaar. 

    CLTL biedt een gespecialiseerde track binnen de Research Master Humanities, waar studenten geavanceerde training krijgen in human language technology en natural language processing. Studenten in dit programma krijgen een grondig begrip van de technologieën achter computerapplicaties zoals zoekmachines en de taalkundige theorieën die deze ondersteunen. Het curriculum overbrugt de kloof tussen technologie en taalkunde, en bereidt je voor op een dynamische carrière in het veld. 

    Lees alles over de master Human Language Technology >

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam