Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bioanalytische chemie

Het onderzoek van de Divisie Bioanalytische Chemie (BAC) richt zich op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe, multidimensionale analysetechnieken voor het moleculair begrijpen van biologische en chemische processen, en voor het verhelderen van kenmerken van biologische geneesmiddelen en medicijnen.

In order to gain detailed insights in highly complex samples and heterogeneous (macro)molecular structures and networks, methodological innovation is key. We thereby focus on state-of-the-art mass spectrometry combined and/or integrated with molecular spectroscopy, advanced separation techniques, and bioactivity detection. Hyphenation, integration, miniaturization and automation, are important aspects to face demands on selectivity, sensitivity, specificity, speed and data handling. The BAC Division teamed up synergistically with the Analytical Chemistry group of the UvA within the Centre for Analytical Sciences Amsterdam (CASA), the recognized national focus point for analytical chemistry. CASA encompasses strong research collaborations (incl. public-private partnerships), shared facilities, and a highly successful international MSc track in Analytical Sciences. The BAC Division comprises two chairs:

Om gedetailleerde inzichten te verkrijgen in zeer complexe monsters en heterogene (macro)moleculaire structuren en netwerken, is methodologische innovatie essentieel. We richten ons daarbij op geavanceerde massaspectrometrie gecombineerd en/of geïntegreerd met moleculaire spectroscopie, geavanceerde scheidingstechnieken en bioactiviteitsdetectie. Koppelings-, integratie-, miniaturisatie- en automatiseringsmethoden zijn belangrijke aspecten om te voldoen aan eisen voor selectiviteit, gevoeligheid, specificiteit, snelheid en gegevensverwerking. De BAC-divisie werkt synergetisch samen met de Analytische Chemie groep van de UvA binnen het Centrum voor Analytische Wetenschappen Amsterdam (CASA), het erkende nationale aandachtspunt voor analytische chemie. CASA omvat sterke onderzoeks-samenwerkingen (inclusief publiek-private samenwerkingen), gedeelde faciliteiten en een zeer succesvolle internationale MSc-track in Analytische Wetenschappen. De BAC-divisie omvat twee leerstoelen:

Prof. Dr. Govert Somsen - Leerstoel Biomoleculaire Analyse / Analytische Chemie

De groep Biomoleculaire Analyse / Analytische Chemie (Somsen) richt zich op de ontwikkeling van nieuwe analytische methodologieën voor het ontrafelen van complexe monsters en moleculaire heterogeniteit. De hoofdinteresses van de groep zijn: (i) de karakterisering van de samenstelling en conformatie van intacte (bio)macromoleculen met behulp van selectieve en native scheidingstechnieken in combinatie met hoogwaardige (tandem) massaspectrometrie en optische spectroscopie; (ii) de ontwikkeling en toepassing van screeningstechnologieën met hoge resolutie waarmee gelijktijdig de bioactiviteit en identiteit van (onbekende) verbindingen in complexe monsters kunnen worden onderzocht; (iii) Toxicologische en forensische analyse van geneesmiddelen en hun metabolieten in biovloeistoffen, met speciale aandacht voor isomeer- en chiraal selectiviteit.

Prof.dr. Anouk M. Rijs - Chair of Analytics of Biomolecular Interactions

De Analyse van Biomoleculaire Interacties (Rijs) De groep integreert moleculaire spectroscopie met (ion mobility) massaspectrometrie om complexe biologische processen op moleculair niveau te begrijpen door karakterisering van moleculaire structuur, intra-/intermoleculaire interacties en structurele veranderingen. Bijzondere aandachtsgebieden van de groep zijn de aggregatie van peptiden en eiwitten in relatie tot neurodegeneratieve ziekten, evenals de rol van aggregatie in biologische functies, biogeneesmiddelen en bio-engineering van slimme materialen. Binnen het recent toegekende VICI-project wordt een unieke, 4-dimensionale IR-MS-technologie ontwikkeld om zowel de structuur als de kinetiek in één experiment te onderzoeken. Dit wordt bereikt door het combineren van microfluidica met elektrospray ionisatie en ion mobility massaspectrometrie, samen met IR spectroscopie. In eerste instantie zal deze nieuwe aanpak worden toegepast om het aggregatiemechanisme van de ziekte van Parkinson te begrijpen, met als uiteindelijk doel controle en remming van het aggregatieproces.

Subgroepen

De volgende subgroepen zijn verbonden aan deze leerstoelen:

Dr. Jeroen Kool - Geïntegreerde technologieën voor het screenen van bioactiviteit

Dr. Isabelle Kohler - Forensische analytische toxicologie en metabolomics

Dr. Rob Haselberg - Karakterisering van intacte en inheemse biomacromoleculen

Melissa Bärenfänger - Massaspectrometrie van eiwitten en glycanen met ionenmobiliteit

Klik hier om terug te gaan naar de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen