Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Amsterdam AI @VU Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam participeert in de coalitie Amsterdam AI: de gemeente Amsterdam, het bedrijfsleven en diverse kennisinstituten bundelen hun krachten in grensverleggend onderzoek en een maatschappelijke benadering van AI.

Amsterdam AI is een samenwerking tussen overheid, academische, medische en andere organisaties in Amsterdam om de stad te helpen verantwoorde technologie in AI te ontwikkelen en in te zetten. Projecten zijn gericht op het versterken van het AI-ecosysteem en werken aan AI-oplossingen in drie domeinen: bedrijfsinnovatie, burgerondersteuning en gezondheid. Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit Amsterdam is van oorsprong altijd interdisciplinair, mens- en maatschappijgericht geweest, wat heeft geresulteerd in een leidende positie op dit gebied. 

De mensgerichte AI bacheloropleiding van staat al jaren in de top 10 van ICT-opleidingen met het hoogste percentage vrouwelijke studenten. Het nieuwe VU Campus Center for AI & Health maakt deel uit van een van de belangrijkste Human Health en Life Science-campussen in het land. Onze revolutionaire onderzoeksresultaten, zoals robots die nakomelingen voortbrengen volgens evolutionaire principes, is wereldwijd breaking nieuws. Momenteel leiden we 2 Zwaartekracht-subsidie onderzoeksconsortia waar AI een sleutelrol speelt: Hybrid Intelligence, over het bouwen van de volgende generatie AI; en Stress in Action, waar nieuwe methoden voor het meten en reduceren van stress in het dagelijks leven worden onderzocht.

Amsterdam AI domeinen en partners
De coalitie Amsterdam AI richt zich op de praktische toepassing van AI-technologie in drie domeinen: AI voor bedrijfsinnovatie, AI voor burgers en AI voor gezondheid. Het initiatief zal bedrijven ook aanmoedigen om onderzoek te doen in Amsterdam en hun hoofdkantoor in de stad te vestigen, terwijl het de kwaliteit van leven voor bewoners helpt verbeteren en medische doorbraken met betrekking tot AI aanmoedigt. De betrokken organisaties zijn: het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (dat samenwerkt met het Nederlands Kanker Instituut), de Amsterdam Economic Board, Amsterdam UMC, Centrum Wiskunde & Informatica, de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Sanquin, de UvA en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Teaching robots to talk

'Wij zien taal als een referentiesysteem dat mensen en systemen verbindt met hun perceptie van de wereld. In onze onderzoeksprojecten over communicatieve robots proberen we robots te bouwen die met mensen communiceren in levensechte situaties.'

Hoe verwijst taal naar de werkelijkheid? Hoe gebruiken we taal en context om elkaar te begrijpen? Wat kunnen we hierover leren door AI te leren praten? 

Piek Vossen en zijn team zoeken naar de antwoorden.

Meer over AI aan de Vrije Universiteit Amsterdam