Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Active8-Planet

Welke factoren spelen een rol als je ergens voor het eerst binnenkomt? Ben jij het je bewust?

Te vaak worden uitdagingen waar we vandaag de dag tegenaan lopen opgelost vanuit één perspectief. Het economische belang, technologie en innovatie, of de mens staat centraal. Het is nog niet mainstream dat oplossingen bedacht worden vanuit het perspectief van de planeet. En dat mag radicaal veranderen! 

Soesja van Wijgerden is project facilitator van Active8-Planet, ze vertelt: “We merken dat het thema ‘planeet’ onze studenten Antropologie en Organisatiewetenschappen erg aanspreekt maar dat het vertalen van hun onderzoek naar concrete duurzame oplossing toch te ver van hen af ligt. Zij zijn immers gewend om zich te verdiepen in de ervaring van mensen en deze te analyseren. Daarom werken we in dit project juist samen met ingenieurs van Huygen. Zij bekijken het probleem vanuit een ander perspectief. Werken aan oplossingen met multidisciplinaire teams is belangrijk. Zo kun je je horizon verbreden en je ook laten verrassen.” 

In Active8-Planet zitten alle partijen met elkaar aan tafel. De zorginstelling, het technische bedrijf en studenten kijken met elkaar naar oplossingen voor een vraagstuk uit de praktijk. De uitdaging die ze met elkaar aangaan is helder. Kun je (dan) tot een vernieuwende visie en oplossing komen? 

Soesja: “Active8-Planet daagt studenten uit om in actie te komen en oplossingen te bedenken voor uitdagende vraagstukken van vandaag de dag. Onderzoek doen is prachtig, maar je leert veel meer als je ermee aan de slag gaat. Als we onszelf niet meer centraal stellen en durven kijken naar oplossingen waar de planeet centraal staat dan kom je echt tot andere oplossingen. De studenten die meedoen met dit project willen we een planeteer gevoel meegeven. Zij zijn de ambassadeurs die over geografische en sectorale grenzen heen kijken en de planeet een gelijkwaardige plek geven in het spel van people, planet, profit.” 

In de projecten staan steeds vier planeet gerichte ontwikkelingsprincipes centraal
de matrix van Active8-Planet: 

  1. interdisciplinair en intergenerationele co-creatie;
  2. mensgericht ontwerp;
  3. samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven;
  4. milieu-ambitie en actie.

De teams bestaan uit 7+1 deelnemers. Het zijn mensen uit het bedrijfsleven, de zorg, studenten en de +1 is de servant leader die ervoor zorgt dat het team elkaar blijft begrijpen.

Vragen uit de praktijk van gezondheidszorginstellingen
Gezondheidszorginstellingen moeten idealiter de allergezondste omgeving hebben. Hoe ziet zo'n omgeving eruit en hoe voelt die aan? En op wie richt je je dan? Dit zijn enkele vragen waar het team mee aan de slag ging bij Adagio. 

Adagio is een kleinschalige psychologenpraktijk in Amsterdam waar zowel Nederlandstalige en anderstaligen terecht kunnen. Om deze vragen te beantwoorden zoomt dit project in op de ervaringen en perspectieven van zowel patiënten als zorgprofessionals van Adagio.

De zorgverlening in de geestelijke gezondheidszorg is complex en in het onderzoek wordt specifiek gekeken naar wat dat voor eisen stelt aan de verschillende ruimten van een psychologenpraktijk. Het management van Adagio wil bij de keuze voor een nieuwe locatie en inrichting namelijk rekening houden met mens én planeet.

Huygen is een ingenieurs- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in binnenklimaat en veel zorgaanbieders als klant heeft. Huygen is sterk gericht op de Europese Green Deal, en kan gedurende het hele project worden ingeschakeld. Door samen te werken met Adagio en Huygen is er dus ruimte om te bestuderen hoe mensen met verschillende achtergronden gezondheid, ruimte en milieu ervaren en hoe dat hun onderlinge relatie vorm geeft.

Active8-Planet brengt studenten, technologiebedrijven en vragen uit de praktijk samen
Active8-Planet is een driejarig project dat in Slovenië, België, Zweden en Nederland uitgevoerd wordt. Het project brengt studenten van universiteiten en technologiebedrijven rondom een vraagstuk uit de praktijk bij elkaar. In deze samenwerking zorgen ze ervoor dat de technische mentaliteit van innovatie die in het bedrijfsleven vaak domineert, wordt gekoppeld aan een aanpak waarbij zowel de mens als de planeet centraal staat. Het project wordt uitgevoerd volgens vastgestelde stappen waarbij het niet gaat om het volbrengen van een vooropgesteld doel, maar om het proces. Er is veel tijd voor het ontmoeten van elkaar, het in kaart brengen waar het werkelijk om gaat en het bedenken van oplossingen. Tenslotte worden de observaties en bevindingen van de studenten meegenomen in de conceptontwikkeling van de oplossing. Hierin wordt nadrukkelijk gekeken naar de positieve effecten van die oplossing voor de mens én de planeet. Ieder jaar start een nieuwe groep studenten en kan er een ander vraagstuk uit de praktijk centraal staan. 

Asia Kiselev, student Master Social & Cultural Anthropology:
"De ervaring van migratie uit een radicaal andere cultuur heeft me enorm veranderd en heeft mijn motivatie aangewakkerd om bij te dragen aan een samenleving die inclusief, gezond en gastvrij is. Ik ben van de voormalige USSR naar Israël geëmigreerd en van Israël naar Nederland. Ik kan me zowel tot de patiënten als de artsen van Adagio goed verhouden.” 

Marianne Bablon, student Master Culture, Organization and Management:
... "Ik ben (misschien een beetje te) geobsedeerd door ons klimaat. Ik beschouw mezelf als een echte voorstander van het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het verzorgen van onze planeet om zo een betere wereld te creëren voor onze toekomstige generaties." 

Active8-Planet loopt van januari 2021 tot en met december 2023 en is een Europees, door Erasmus + en Kennisallianties gefinancierd project. 

Active-8 Planet heeft raakvlakken met de volgende SDG’s:

  • SDG 3: Good health and well-being
  • SDG 4: Quality education
  • SDG 11: Sustainable cities and communities
  • SDG 13: Climate action
  • SDG 17: Partnerships for the goals

Lees ook de andere interviews

Contact

Wil je in contact komen met de initiatiefnemers?

s.van.wijgerden@vu.nl