Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Research Data Management SRT

Goed beheer van onderzoeksgegevens is gunstig voor zowel de onderzoeker (beter vindbaar, toegankelijkheid, onderlinge uitwisseling en hergebruik van onderzoek) als voor de bredere wetenschappelijke gemeenschap. Een goed beheer van der onderzoeksgegevens is dan ook een standaardvereiste voor de meeste financieringsinstellingen zoals NWO en ERC.

Onderzoeksgegevens omvat alle informatie die noodzakelijk is voor wetenschappelijk onderzoek, waaronder tekstbestanden, afbeeldingen, codes, audiobestanden, videobestanden, spreadsheets, databases, enquêtes, geografische informatie, computermodellen, interviewtranscripties, materieel bewijsmateriaal, enzovoort.

Research Data Management

Research Data Management (RDM) omvat alle fasen van de onderzoekscyclus, inclusief de planning en formulering van het project (bijvoorbeeld door het invullen van een Data Management Plan [DMP]), de juiste opslag van onderzoeksdata, correcte archivering, documentatie, licentieverlening en publicatie. Onderzoekers van de School voor Religie en Theologie, inclusief externe onderzoekers, gebruiken de VU DMPonline-tool om hun Data Management Plan op te stellen, dat vervolgens kan worden beoordeeld door de datasteward van het SRT. Veel aspecten van RDM worden beïnvloed door de vraag of een project persoonsgegevens verzamelt en/of verwerkt, zoals gedefinieerd in de AVG. In dergelijke gevallen gelden er strengere beveiligings- en privacy vereisten en zal het project moeten worden bekeken door de ethische toetsingscommissie van SRT (CWBE).

VU RDM-handleiding

Veelvoorkomende RDM-vragen en -zorgen worden behandeld in de VU RDM-handleiding. Deze handleiding bevat onderwerpen en handleidingen over praktische zaken zoals het selecteren van geschikte dataopslag, archiefselectie en datalicenties, evenals meer specifieke handleidingen voor diverse RDM-infrastructuur die de VU ondersteunt, zoals Qualtrics, Yoda, Research Drive, enzovoort. Meer gedetailleerde beleidsinformatie is te vinden op de RDM-beleidspagina, met het centrale, universiteitsbrede RDM-beleid en het SRT RDM-beleid.

Contact

Het eerste aanspreekpunt voor RDM-gerelateerde vragen en opmerkingen – die niet worden behandeld in de RDM-handleiding – is bij het SRT de datasteward: rdm.srt@vu.nl . Daarnaast is de centrale RDM-supportdesk bereikbaar via rdm@vu.nl.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam