Onderzoeksgegevens omvat alle informatie die noodzakelijk is voor wetenschappelijk onderzoek, waaronder tekstbestanden, afbeeldingen, codes, audiobestanden, videobestanden, spreadsheets, databases, enquêtes, geografische informatie, computermodellen, interviewtranscripties, materieel bewijsmateriaal, enzovoort.
Research Data Management
Research Data Management (RDM) omvat alle fasen van de onderzoekscyclus, inclusief de planning en formulering van het project (bijvoorbeeld door het invullen van een Data Management Plan [DMP]), de juiste opslag van onderzoeksdata, correcte archivering, documentatie, licentieverlening en publicatie. Onderzoekers van de School voor Religie en Theologie, inclusief externe onderzoekers, gebruiken de VU DMPonline-tool om hun Data Management Plan op te stellen, dat vervolgens kan worden beoordeeld door de datasteward van het SRT. Veel aspecten van RDM worden beïnvloed door de vraag of een project persoonsgegevens verzamelt en/of verwerkt, zoals gedefinieerd in de AVG. In dergelijke gevallen gelden er strengere beveiligings- en privacy vereisten en zal het project moeten worden bekeken door de ethische toetsingscommissie van SRT (CWBE).
VU RDM-handleiding
Veelvoorkomende RDM-vragen en -zorgen worden behandeld in de VU RDM-handleiding. Deze handleiding bevat onderwerpen en handleidingen over praktische zaken zoals het selecteren van geschikte dataopslag, archiefselectie en datalicenties, evenals meer specifieke handleidingen voor diverse RDM-infrastructuur die de VU ondersteunt, zoals Qualtrics, Yoda, Research Drive, enzovoort. Meer gedetailleerde beleidsinformatie is te vinden op de RDM-beleidspagina, met het centrale, universiteitsbrede RDM-beleid en het SRT RDM-beleid.
Contact
Het eerste aanspreekpunt voor RDM-gerelateerde vragen en opmerkingen – die niet worden behandeld in de RDM-handleiding – is bij het SRT de datasteward: rdm.srt@vu.nl . Daarnaast is de centrale RDM-supportdesk bereikbaar via rdm@vu.nl.