Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Future of Academic Theology - onderzoeksgroep

De onderzoeksgroep Future of Academic Theology (FOAT) bestudeert de aard van theologie en religiewetenschappen, hoe deze disciplines zich tot elkaar verhouden, hun huidige positie binnen de academische wereld en de samenleving, en hun toekomst.

Religieuze pluralisering in West-Europese landen en de voortdurend veranderende relatie tussen het seculiere en het religieuze vragen om bezinning op de rol van theologie aan publieke universiteiten en de relatie tussen theologie en religiewetenschappen. In dit project wil de onderzoeksgroep de toekomst van de theologie onder deze nieuwe omstandigheden onderzoeken, met bijzondere aandacht voor: 1) de disciplinaire identiteit van en de relatie tussen de academische disciplines theologie en religiewetenschappen, en 2) de religieuze pluralisering binnen de theologie en religiewetenschappen. Beide aspecten zijn van belang voor elke universiteit die op enige wijze betrokken is bij deze ontwikkelingen van secularisering en religieuze pluralisering.

De problemen van en mogelijke oplossingen voor deze situatie zijn echter contextueel bepaald. In West-Europa zijn landen en hun universiteiten op verschillende manieren omgegaan met deze ontwikkelingen, variërend van een strikte scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk, tot de blijvend nauwe banden tussen kerk en universiteiten in Duitsland en België. In ons sterk geseculariseerde land, Nederland, zijn de vakgebieden theologie en religiewetenschappen drastisch gekrompen. Sterke tradities in beide velden dreigen daardoor te verdwijnen of nog verder gemarginaliseerd te raken. Als wetenschappers die deel uitmaken van deze context zijn de leden van de onderzoeksgroep van mening dat deze uitdaging recht in de ogen gekeken moet worden.

Ze nemen daarbij het standpunt in dat de blijvende relevantie van zowel theologie als religiewetenschappen nieuw leven ingeblazen kan worden door te kiezen voor een multidisciplinaire en multireligieuze benadering. Waarom en hoe dat zou moeten gebeuren, is het onderwerp van de verschillende deelprojecten.

Onderzoeksgroep - Future of Academic Theology

  • Doel

    Het doel van de onderzoeksgroep is om de uitdagingen waarmee academische theologie en religiewetenschappen geconfronteerd worden aan te pakken door hun disciplinaire aard, de onderlinge relatie en de huidige problemen waarin zij verkeren te evalueren. Door dit te doen hopen de leden bij te dragen aan het bloeien van beide disciplines en aan hun vruchtbare (inter)disciplinaire voortzetting in de toekomst.

    Lees meer over de onderzoeksgroep Future of Academic Theology

  • Team

    Het team bestaat uit een mix van wetenschappers met verschillende disciplinaire, nationale en institutionele achtergronden. Het team streeft ernaar een platform te zijn dat ruimte biedt voor de discussie over de toekomst van theologie en religiewetenschappen, waarbij meerdere perspectieven en diverse stemmen een bijdrage kunnen leveren. Er zijn twee promovendi, Marieke van der Linden en Michiel Bouman, die hun onderzoek aan het thema van de onderzoeksgroep wijden.

    Prof. dr. Gijsbert van den Brink  (teamleider)
    Marieke van der Linden
    Michiel Bouman
    Yusuf Çelik
    Katja Tolstaya
    Matthias Smalbrugge
    Welmoet Boender
    Marius Dorobantu
    Matthias Teeuwen
    Daan Oostveen
    Maarte Wisse
    Arnold Mol
    Jeroen Vlug
    Tal Howard

  • Disciplines

    Fundamentele theologie, religiewetenschappen, systematische theologie, wetenschapsfilosofie, godsdienstfilosofie.

  • PhD onderwerpen

    Michiel Bouman: Theologie en Religiewetenschappen 2.0: Nieuwe Verhoudingen in Theorie en Praktijk.

    Marieke van der Linden: Erbuiten en voorbij: het overstijgen van de dominante westerse sociale verbeelding voor een hernieuwde waardering van academische theologie

  • Academische relevantie en maatschappelijke urgentie

    De onderzoeksgroep The Future of Academic Theology wil de krachten bundelen om het cruciale academische veld van theologie en religiewetenschappen een krachtig antwoord te bieden op de uitdagingen die voortkomen uit een veranderende maatschappelijke en academische context.

  • Connectie met centra en instituten

    Protestantse Theologische Universiteit (PThU), Stichting Paradosis, Future Humanities Journal, Islamitische Hogeschool Rotterdam, Netherlands School for Advanced Studies in Theology and Religion (NOSTER), Universiteit Leiden Centre for Islamic Thought and History

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam