Religieuze pluralisering in West-Europese landen en de voortdurend veranderende relatie tussen het seculiere en het religieuze vragen om bezinning op de rol van theologie aan publieke universiteiten en de relatie tussen theologie en religiewetenschappen. In dit project wil de onderzoeksgroep de toekomst van de theologie onder deze nieuwe omstandigheden onderzoeken, met bijzondere aandacht voor: 1) de disciplinaire identiteit van en de relatie tussen de academische disciplines theologie en religiewetenschappen, en 2) de religieuze pluralisering binnen de theologie en religiewetenschappen. Beide aspecten zijn van belang voor elke universiteit die op enige wijze betrokken is bij deze ontwikkelingen van secularisering en religieuze pluralisering.
De problemen van en mogelijke oplossingen voor deze situatie zijn echter contextueel bepaald. In West-Europa zijn landen en hun universiteiten op verschillende manieren omgegaan met deze ontwikkelingen, variërend van een strikte scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk, tot de blijvend nauwe banden tussen kerk en universiteiten in Duitsland en België. In ons sterk geseculariseerde land, Nederland, zijn de vakgebieden theologie en religiewetenschappen drastisch gekrompen. Sterke tradities in beide velden dreigen daardoor te verdwijnen of nog verder gemarginaliseerd te raken. Als wetenschappers die deel uitmaken van deze context zijn de leden van de onderzoeksgroep van mening dat deze uitdaging recht in de ogen gekeken moet worden.
Ze nemen daarbij het standpunt in dat de blijvende relevantie van zowel theologie als religiewetenschappen nieuw leven ingeblazen kan worden door te kiezen voor een multidisciplinaire en multireligieuze benadering. Waarom en hoe dat zou moeten gebeuren, is het onderwerp van de verschillende deelprojecten.