Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ongelijkheid verminderen en sociale rechtvaardigheid bevorderen | SDG

Hoe kan taal worden gebruikt om sociale ongelijkheden te behouden of te verminderen? Daar doet Bogdana Huma onderzoek naar. Ze beschrijft in het kader van de Sustainable Development Goals twee onderzoeksprojecten waarin ze conversatieanalyse gebruikt om ongelijkheden aan te pakken en sociale rechtvaardigheid te bevorderen.

Als conversatieanalist richt mijn onderzoek zich op de fundamentele rol van taal in menselijke activiteiten. Ook hoe het kan worden gebruikt om sociale ongelijkheden te behouden of te verminderen. Hieronder beschrijf ik twee lopende onderzoeksprojecten waarin ik conversatieanalyse gebruik om ongelijkheden aan te pakken en sociale rechtvaardigheid te bevorderen.

Het eerste project richt zich op taalgebruik bij ongewenste telefoontjes. Denk hierbij aan marketing- en verkooptelefoontjes, maar ook aan oplichting via de telefoon; de zogenaamde scam calls. Vooral deze scam calls, die enorm zijn toegenomen tijdens de COVID-pandemie, zijn gevaarlijk; oplichters lichten onwetende slachtoffers soms voor duizenden euro’s op. Om onszelf en anderen te beschermen tegen oplichting, is het eerste wat we moeten doen, leren hoe we deze scam calls kunnen herkennen.

In mijn onderzoek gebruik ik conversatieanalyse om opnames van echte scam calls te onderzoeken, om taalkundige aanwijzingen te ontdekken die we kunnen gebruiken om oplichters te herkennen. Hoewel dit project zich nog in een beginnend stadium bevindt, is het einddoel het verkrijgen van op onderzoek gebaseerde kennis die de basis kan vormen voor voorlichtingscampagnes ter bestrijding van deze oplichting. Lees hier alvast een voorlopig advies over hoe je oplichters kunt herkennen en ermee om kunt gaan.

Het tweede project richt zich op genderongelijkheden; in het bijzonder op alledaags, subtiel seksisme en hoe dit kan worden blootgelegd en aangepakt met behulp van taal. Mijn collega’s en ik hebben beschuldigingen van ‘mansplaining’ onderzocht. We ontdekten dat mannen niet alleen beschuldigd worden van mansplaining wanneer ze vrouwelijke gesprekspartners ten onrechte behandelen als minder goed geïnformeerd dan ze in werkelijkheid zijn, maar ook wanneer ze proberen hun mening op te leggen over gendergerelateerde kwesties zoals vrouwelijke reproductieve gezondheid. Lees hier meer over het onderzoek.

Bogdana Huma

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam