Onze onderzoekers zijn meermalen bekroond met grote internationale subsidies en leiden of nemen deel aan omvangrijke Europese projecten. We koesteren een uitgebreid netwerk van collega-wetenschappers en werken nauw samen met ontwerpers, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, maar ook met bestuurskundigen, economen en IT-specialisten. Ons netwerk beslaat daarnaast ook overheden, bedrijven, verenigingen en andere publieke en private partners. Samen onderzoeken we hoe we met erfgoed de wereld duurzamer en socialer kunnen maken.
Onderwijs
De onderzoekers coördineren het erfgoedonderwijs van de master Architectuur, Stad, Landschap: Geschiedenis en Erfgoed die in Nederland en internationaal uniek is. Dit is een interdisciplinaire en internationale masteropleiding voor archeologen, architectuurhistorici, (historisch- )geografen, historici, beleidsmakers en ontwerpers (planologen, architecten, landschapsarchitecten en stedebouwkundigen). De opleiding maakt de student vertrouwd met de belangrijkste principes van de historische studie van het landschap en de stad, de hedendaagse erfgoedzorg en de actuele omgang met de cultuurhistorische waarden van object en ruimte in onze omgeving.
Daarnaast coördineren de onderzoekers ook de minor Erfgoed en Ruimte, in samenwerking met de Reinwardt Academie, de Amsterdamse HBO-erfgoedopleiding. Deze interdisciplinaire samenwerking is uniek in Nederland en biedt studenten de kans om al in de bachelorfase kennis te maken met de actuele uitdagingen in het academische en professionele erfgoedveld.
Aandachtsgebieden/methoden
De onderzoeksgroep onderscheidt zich nationaal en internationaal met een uniek profiel, gekenmerkt door de combinatie van innovatief historisch onderzoek en een toekomstgericht ontwerp- en planperspectief. We kijken in het bijzonder naar de relatie tussen (wereld-)erfgoed en grote maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen, zoals klimaatadaptatie, migratie, multiculturele samenleving en democratisering. We zetten daarbij in op een veelheid aan concepten, methoden en technieken, van de landschapsbiografie en burgerparticipatie tot digitale, geografische informatiesystemen en 3D.
Institutionele inbedding
Ons onderzoek is ondergebracht binnen het interdisciplinaire, interfacultaire onderzoeksinstituut CLUE+, dat staat voor de geschiedenis en het erfgoed van Cultural Landscape and Urban Environment. Onze groep publiceert en redigeert boeken en artikelen, brengt een eigen wetenschappelijke publicatiereeks uit Landscape and Heritage Studies (Amsterdam University Press) en leidt het Journal for European Landscapes.
Projecten
Hieronder vind je enkele van onze actuele onderzoeksprojecten:
HERILAND. CULTURAL HERITAGE AND THE PLANNING OF EUROPEAN LANDSCAPES. In dit project staat de relatie tussen erfgoedbeheer en ruimtelijke planning en ontwerp centraal. Het project wordt geleid door het erfgoedteam van de Vrije Universiteit (EU H2020 Marie Curie ITN, 4M. EUR, 21 partners, coordinatie prof. dr. Gert-jan Burgers).
FIRESCAPES: Towards an interdisciplinary understanding of wildfire risk mitigation in the Dutch landscape. In dit project brengen we de kennishiaat rondom de preventie, adaptatie en risico’s op natuurbranden in kaart en relateren die aan de aan de ecologische, culturele en politieke betekenissen van Nederlandse landschappen. Onderzoeksteam: Dr. Linde Egberts, Dr. Evelien de Hoop, Assistant Professor Health and Sustainability at the Athena Institute, Dr Marleen de Ruiter, Assistant Professor, Water & Climate Risk, Institute for Environmental Studies (IVM), Dr. Sander Veraverbeke, Associate Professor Climate & Ecosystems Change, Faculty of Science.
Accessing Campscapes. Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage. (iC-ACCESS. HERA Call 'Uses of the Past', 1.2M. EUR, 14 partners, geleid door Prof.dr. Rob van der Laarse) Dit project beschouwt sporen van twintigste-eeuwse massavernietiging en terreur als tastbare herinneringen aan de ‘age of extremes’.
Exploded View
Exploded View is een artistiek onderzoeksproject, gefinancieerd door het Mondriaanfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (1,5K Euro, projectleiders Gert-Jan Burgers en Krien Clevis). Het nodigt makers en denkers vanuit verschillende disciplines uit om stedelijke landschappen in transitie te onderzoeken vanuit hun erfgoed geschiedenis.