Hoe heeft je carrière er tot nu toe uitgezien?
Ik heb verschillende dingen gedaan, maar wel altijd binnen het veld Psychologie. Ik ben tijdens het masterjaar begonnen met werken. Eerst als werkgroepdocent aan de Vrije Universiteit en later als onderzoeksassistent aan het Nederlands Herseninstituut, aansluitend aan mijn onderzoeksstage. Gelijktijdig heb ik stage gelopen bij een SGGZ polikliniek voor volwassenen met angst- en stemmingsstoornissen.
Hier heb ik tevens mijn eerste baan gekregen als psycholoog en in diezelfde periode ben ik ook gestart met de opleiding tot Cognitief Gedragstherapeut. Ik ben er werkzaam gebleven tot aan de start van de GZ-opleiding. Inmiddels zit ik halverwege mijn tweede jaar. Het eerste jaar heb ik bij Jellinek gedaan (verslavingszorg) en mijn tweede jaar doe ik bij Inforsa (klinisch forensische zorg).
Gedurende mijn gehele loopbaan heb ik nog met veel plezier een aantal keer het werken in het onderwijs, het onderzoek en de praktijk met elkaar gecombineerd.
Wat vind je waardevol aan het werk dat je doet?
De kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van cliënten met een justitiële maatregel en een psychotische stoornis. De behandeling is gericht op het verminderen van ‘delictgevaar’ en op terugkeer naar de maatschappij. Dat maakt dit werk waardevol: én je levert hoogcomplexe zorg aan een groep cliënten die elders niet adequaat behandeld kan worden, én je draagt bij aan de veiligheid van de samenleving. Het is zwaar werk, maar wel dankbaar.
In welke opzichten voldoet het werk aan de verwachting die je als student had?
Je kan zo veel kanten op met de studie Psychologie, dat het moeilijk is om duidelijke verwachtingen vooraf te hebben, waardoor het ook moeilijk is om ze achteraf te toetsen. Toch zou ik zeggen dat het in de grote lijnen wel aan mijn verwachtingen voldoet. Het ‘puzzelen’ met cliënten, de contacten met bevlogen collega’s, daar haal ik veel voldoening uit en dat is waar ik als student op hoopte.
Hoe heb je de aansluiting tussen je opleiding en het werkveld ervaren?
De aansluiting is makkelijker verlopen dan ik in eerste instantie had verwacht. Ik ben afgestudeerd in de tijd waarin de werkervaringsplekken als paddenstoelen uit de grond schoten. Ikwas bang dat ik het werk onbetaald zou moeten doen. Achteraf bekeken zijn die zorgen niet echt nodig geweest. Ik heb tijdens mijn studie genoeg geleerd om een goede start op de arbeidsmarkt te maken.
Hoe ben je in je huidige functie terechtgekomen?
Ik heb gesolliciteerd voor de GZ-opleiding bij Arkin en ik ben aangenomen.
Heb je advies voor onze huidige studenten om hun droombaan te vinden?
Er zijn drie adviezen die ik ter plekke kan bedenken.
- Vrijwilligerswerk
Als je nieuwsgierig bent naar het praktijkwerk en je wilt niet moeten wachten op je masterstage, dan kun je vrijwilligerswerk overwegen. Je kunt denken aan 113 Online, De Kindertelefoon, Slachtofferhulp, maar er zijn ook andere organisaties waar je aan de slag kunt. Je zult vaardigheden leren die je gedurende je loopbaan gaan helpen en je leert echt contact maken.
- Benader je stages als of het je baan is en durf te leren
Neem je stages serieus, het zijn je potentiële werkgevers. Wees professioneel en verdiep je in je stageplek. Dit betekent niet dat je alles al hoeft te weten of te kunnen. Durf ook op je collega’s af te stappen, stel vragen aan ze en maak tijd om dingen na te bespreken. En, hoe spannend het ook soms kan zijn, vraag feedback specifiek over datgene wat je tijdens je stage hoopt te leren.
- Netwerken
Je realiseert het je misschien niet, maar tijdens je studie heb je een groot netwerk om je heen: je medestudenten, je college- en werkgroepdocenten. Trek je stoute schoenen aan en vraag ze om raad en daad. We zijn immers allemaal een keer door iemand geholpen en op een dag ben jij degene die de volgende generatie collega’s zal helpen.
Tot slot: vergeet niet plezier te maken! De zoektocht naar je droombaan is spannend en soms eng, maar ook erg leuk.