Maand 4 (14-18 weken zwanger)
Aan het eind van de vierde maand is je baby 20 centimeter lang. Dat is zo groot als een klein flesje water. Er komen haartjes op het hoofdje. Je baby krijgt handjes en voetjes en kan die bewegen. De oogjes zitten nog dicht, maar de baby kan wel licht en donker zien. Jouw baarmoeder groeit. Je buik kan daarom wat gespannen voelen. Het is belangrijk dat je fit bent. Ontspan dus goed, maar zorg ook voor beweging. De ergste misselijkheid is voorbij. Maar soms heb je er misschien opeens last van. Neem dan even rust. Heb jij last van maagzuur? Dat komt door de hormonen. Of omdat de baby op je maag drukt.
Heb je je al opgegeven voor een zwangerschapscursus? Dat kan handig zijn. Ze vertellen je daar over de zwangerschap. De cursus bereid je ook voor op je bevalling. En je ontmoet er andere zwangere vrouwen.
Maand 5 (19-22 weken zwanger)
Aan het eind van deze maand is je baby 28 centimeter lang, en weegt ongeveer 400 gram. Vanaf week 19 kan de 20-weken echo worden gedaan. De verloskundige kijkt dan of alles goed gaat met de groei. Ook kan je zien of het een jongetje of meisje is. Je baarmoeder is flink gegroeid. Misschien voel je de baby al bewegen. Bijvoorbeeld als het schopt of draait. Maar het is ook normaal als je nog niks voelt. Vooral bij een eerste kindje duurt dat even. Omdat je baarmoeder nu groot is, drukt het op je blaas. Hierdoor kan het moeilijk zijn om je plas op te houden. Het helpt om de spieren van je bekkenbodem te trainen. Je kan dit leren bij een zwangerschapscursus of vragen aan je verloskundige. Een zwangerschapscursus kan handig zijn. Daar kunnen ze je ook veel vertellen over de zwangerschap en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling.
Je kan eens kijken op de website Onderzoek van mijn ongeboren kind. Hier kan je veel informatie vinden over de groei van je baby.
Maand 6 (23-27 weken zwanger)
Aan het eind van deze maand is je baby 34 centimeter lang en weegt ongeveer 900 gram. De organen zijn bijna compleet. Alleen de longen moeten nog goed groeien. De hersenen groeien hard. Ook wordt de baby steeds sterker. Je baby traint de spiertjes. Soms schopt de baby hard, dat voelt soms niet zo fijn. Vanaf week 26 is je baby levensvatbaar, maar het heeft dan wel goede zorg nodig in het ziekenhuis. Als je nog erg moe en duizelig bent, kan het zijn dat je te weinig ijzer in je bloed hebt. IJzertekort komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Dit kan je laten testen bij de huisarts en die kan je er ook iets voor geven. Jouw lichaam bereidt zich in alles voor op het kindje. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan je borsten. Die zijn gegroeid. En er kan vocht uit komen. Dat heet 'colostrum', dat is de eerste melk die je aanmaakt en is de ideale eerste voeding voor je baby. Het zit namelijk vol voedingsstoffen en eiwitten en is licht verteerbaar.
Maand 7 (28-31 weken zwanger)
Aan het einde van deze maand is je baby 38 centimeter lang, en weegt ongeveer 1250 gram. Je kindje krijgt meer vet en het lijfje wordt wat ronder. Dat is goed, het beschermt de baby na de geboorte. Jouw buik wordt ook steeds dikker, en kan gespannen aanvoelen. Je kan streepjes krijgen op je buik. Dat heet ‘striae’. Het hoort erbij en je kan er zalf of olie op smeren. Misschien ben je nu heel gevoelig en emotioneel, ook dat hoort erbij. Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt. Zorg goed voor jezelf en probeer vaak even te ontspannen. Dat is goed voor jou en de baby.