Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoek Experimentele en Toegepaste Psychologie

De sectie Cognitieve Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam richt haar onderzoeksinspanningen op het thema "Aandacht en Prestaties". De sectie Sociale & Organisatiepsychologie richt zich op drie samenhangende onderzoeksthema's: vertrouwen, leiderschap en samenwerking (Trust, Leadership & Cooperation). 

Attention and Performance

De sectie Cognitieve Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam richt haar onderzoeksinspanningen op het thema "Aandacht en Prestaties". Binnen het gebied van aandacht onderzoeken we de relatie tussen top-down en bottom-up regeling van visuele selectie en de relatie tussen aandacht en oogbeweging, visueel zoeken, visuele markering en aandacht in 3-D. Binnen het gebied van de prestaties richten we ons op a-specifieke voorbereidende processen in reactietijdtaken en op taakswitching. We onderzoeken deze onderwerpen met behulp van verschillende benaderingen en technieken, zoals: gedrags reactietijdtaken, registratie van oogbeweging, EEG-, MEG- en fMRI-metingen en neuraal netwerk modellering. In aanvulling op ons onderzoek naar aandacht en prestaties verrichten we ook toegepast onderzoek op het gebied van informatieverwerking, verkeersgedrag en menselijke besluitvorming. Toegepast onderzoek wordt meestal uitgevoerd op basis van externe financiering. 

Sociale & Organisatiepsychologie

De sectie richt zich op drie samenhangende onderzoeksthema's: vertrouwen, leiderschap en samenwerking (Trust, Leadership & Cooperation). Mensen bevinden zich vaak in sociale situaties - met vreemden, collega's, vrienden of partners. Deze sociale interacties definiëren ons grotendeels, maar ze kunnen ook heel uitdagend zijn. Sociale Psychologie (de fundamentele wetenschap) en Organisatiepsychologie (de toegepaste tak) helpen ons deze uitdagingen te begrijpen en kan fundamentele vragen over het menselijk sociaal gedrag beantwoorden, zoals:

  • Hoe gedragen mensen zich in sociale dilemma's?
  • Wat maakt dat we elkaar vertrouwen of wantrouwen?
  • Hoe gedragen leiders zich in organisaties?
  • Hoe beheren teams hun complexe groepsdynamiek?

Om deze vragen te beantwoorden, putten we uit een breed scala aan onderzoeksmethoden met inbegrip van enquêtes, economische games, observaties, dynamische interactie analyse, cognitieve en neurowetenschappelijke methoden.