Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
De onderzoeksmissie van Medicinal Chemistry is het verkrijgen van een gedetailleerd moleculair begrip van de binding en het werkingsmechanisme van biologisch actieve moleculen.

Medicinale chemie integreert ontwerp, synthese en karakterisering van biologisch actieve moleculen. Het onderzoekt nieuwe concepten zoals chemogenomica en moleculaire signaalnetwerken voor efficiëntere geneesmiddelenontdekking. We focussen op G protein-coupled receptors (GPCRs) en Fragment-Based Drug Design (FBDD), vooral op de uitdagende structuurgebaseerde FBDD voor GPCR's.

Prof. Dr. Martine Smit, full Professor Target and Systems Biochemistry        
Prof. Dr. Iwan de Esch, full Professor Drug Design & Synthesis
Prof. Dr. Rob Leurs, full Professor      

Medicinale chemie bestaat uit twee onderzoekslijnen:

G-proteïnegekoppelde receptoren (GPCRS)
GPCR's zijn een van de meest succesvolle medicijndoelen tot nu toe en blijven een belangrijk aandachtspunt in de moderne ontdekking van geneesmiddelen.

De groep concentreert zich op het ontwerp en de synthese van nieuwe liganden voor diverse GPCR's, waaronder histaminereceptoren H1, H3 en H4, en chemokinereceptoren CXCR3, CXCR4 en CXCR7. Door moderne moleculair-farmacologische concepten te integreren, zoals allosterische modulatie en receptormutagenese, hebben we diepgaand inzicht verkregen in ligandwerking.

Speciale aandacht gaat uit naar viraal gecodeerde GPCR's (vGPCR's), met een focus op moleculaire karakterisering van humaan cytomegalovirus (HCMV) gecodeerde vGPCR's. We onderzoeken hun rol in het omleiden van cellulaire signaalnetwerken en richten ons op het begrijpen van de systeemfarmacologie ervan in relatie tot HCMV-geassocieerde ziekten zoals kanker. Naast kleine liganden worden ook GPCR-gerichte nanobodies gegenereerd, afgeleid van lama-antilichamen, als veelbelovende instrumenten om (virale) GPCR-functies te moduleren.

Fragmentgebaseerd geneesmiddelontwerp
Medicinale chemie legt ook de nadruk op structuurgebaseerd geneesmiddelontwerp, met name op Fragmentgebaseerd geneesmiddelontwerp (FBDD). Fragmentgebaseerde benaderingen zijn kosteneffectief en hebben een hoge ontwerpgeschiktheid, wat ze ideaal maakt voor academische en kleine biotech-geneesmiddelenontdekkingen.

We hebben een fragmentenbibliotheek van 1500 verbindingen met een laag moleculair gewicht opgezet, die dient als startpunt voor de ontwikkeling van liganden tegen verschillende doelwitten, waaronder GPCR's, kinasen en eiwit-eiwit interacties.

Naast farmacologische screening, verkennen we alternatieve fragmentscreeningstechnologieën zoals in silico docking, SPR-screening, NMR en röntgenanalyse. Deze worden in samenwerking met verschillende onderzoeksinstituten en farmaceutische bedrijven uitgevoerd, gericht op doelwitten zoals acetylcholine binding protein (AChBP), tyrosinekinases, fosfodiësterases en GPCR's. Belangrijke doelwitten zijn ook fosfodiësterases (PDE's), relevant voor de bestrijding van verwaarloosde ziekten zoals de Afrikaanse slaapziekte, en antimicrobiële stoffen, waarbij multidisciplinaire geneesmiddelenontdekkingsmethoden worden toegepast.

Klik hier om terug te gaan naar de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen