Prof. dr. Leonie Heres is universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoekt richt zich op bestuurlijke-, organisatorische en managementvraagstukken binnen (semi)publieke organisaties en politiek-bestuurlijke contexten. Leonie is opleidingsdirecteur van de Master Bestuurskunde en lid van het managementteam van de afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie. Sinds 1 december 2021 is ze tevens als bijzonder hoogleraar Integriteit van het Lokaal Bestuur verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (zie voor de oratie 'Collectief moreel vakmanschap. Over de integriteit van het lokaal bestuur' de website van de EUR).
Leonie is gespecialiseerd in integriteit in het openbaar bestuur. Ze onderzoekt hoe integer gedrag en moreel vakmanschap binnen de landelijke en decentrale overheid kunnen worden gestimuleerd en hoe integriteitsschendingen (corruptie, fraude, belangenverstrengeling, grensoverschrijdend gedrag) kunnen worden voorkomen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de wisselwerking tussen structuren, systemen en cultuur en de invloed die daarvan uitgaat op het morele gedrag van publieke en politieke ambtsdragers. Thema's die in haar onderzoek geregeld terugkomen zijn leiderschap, psychologische en sociale veiligheid, (groeps)cultuur, tegenspraak, meldingsbereidheid, klokkenluiden, diversiteit en inclusie en politiek-ambtelijke verhoudingen.
Als projectleider was Leonie verantwoordelijk voor 'Kracht zonder tegenkracht', een onderzoek in opdracht van de Voorzitter en Griffier naar sociale veiligheid in de Tweede Kamer der Staten-Generaal (2023). Van haar hand verscheen in 2022 ook 'Melden met succes', een verkennend onderzoek in opdracht van het Huis voor Klokkenluiders naar de rol van interpersoonlijke interacties in succesvol verlopen interne meldprocessen. Eerder publiceerde ze 'Spanningen in het grijs' over oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke verhoudingen (2020, gemeente Rotterdam) en 'In dienst van het belang' (2021, WODC) over belangenconflicten na uitdiensttreding van medewerkers bij de politie en marechaussee. Ook was ze als uitvoerend projectleider verantwoordelijk voor onderzoek naar interorganisationele samenwerking en leren in de criminaliteit- en terrorismebestrijding (2020, WODC). Ze was betrokken bij een visitatie van het integriteitsbeleid van de gemeente Eindhoven (2013) en schreef voor het voormalig Bureau Integriteit Openbare Sector het rapport 'Tonen van de top' over de rol van het ethisch leiderschap van topambtenaren in integriteitsbeleid (2016).
Naast haar rol als opleidingsdirecteur van de master Bestuurskunde geeft Leonie hoofdzakelijk onderwijs in de masterspecialisatie 'Kwaliteit van Besturen'. In 2025-2026 verzorgt ze de vakken 'Verdieping in Bestuurskundige Perspectieven', 'Goed Besturen' en 'Organiseren van Goed Bestuur, en coördineert en begeleidt ze mastertheses. Ook verzorgt Leonie met enige regelmaat lezingen, werksessies en trainingen op het terrein van integriteit, sociale veiligheid en leiderschap. Dit deed ze bijvoorbeeld voor ministeries (Binnenlandse Zaken, Financien, Justitie & Veiligheid, Defensie), de Algemene Bestuursdienst, provincies en gemeenten, de Douane, het Openbaar Ministerie, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Nederlandse Politie en het Centre for Organisational Integrity (COI).
Leonie is m.i.v. 1 maart 2025 lid van het permanente Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers. Voorts neemt ze in 2025 als evaluator namens Nederland deel aan de 6e evaluatieronde van de Groep Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa (GRECO) waarin het integriteit- en anticorruptiebeleid van decentrale overheden van aangesloten landen tegen het licht wordt gehouden. Leonie is co-chair van de EGPA Permanent Study Group on Ethics & Integrity en co-chair van het Netwerk Goed Besturen. Daarnaast is ze lid van de Adviesraad van het Netherlands Institute of Governance, VU-coördinator in de research master Public Administration and Organization Sciences (een samenwerking tussen de VU, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht en Tilburg University) en jurylid van de Van de Spiegel oeuvreprijs van de Vereniging voor Bestuurskunde.
Leonie heeft een bachelor in Bestuurs- en Organisatiewetenschap (2007) en een master in Social Research (2010), met een specialisatie in Organization Sciences (beide cum laude). In 2014 promoveerde ze in de Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam met het proefschrift 'One style fits all? The content, origins and effect of follower expectations of ethical leadership'. In 2015 won ze de prestigieuze G.A. van Poeljeprijs voor beste proefschrift in de Bestuurskunde in Nederland en Vlaanderen.
Zie de website van de EUR voor onderzoek, onderwijs, en andere activiteiten vanuit de leerstoel Integriteit van het Lokaal Bestuur.