Om daar verandering in te brengen namen onderzoekers Marieke van Wieringen en Kim van Erp van de Vrije Universiteit Amsterdam het initiatief tot een fotoboek. In ‘Onzichtbaar maar onmisbaar’ legt fotograaf John van Hamond het werk van verzorgenden IG met liefde, zorgvuldigheid en ook humor vast en toont zo hun essentiële en veelzijdige rol. Sabine Verschueren zorgde voor vormgeving. Het resultaat is een krachtige visuele ode aan deze onmisbare beroepsgroep. Het fotoboek is ook een oproep aan politici, beleidsmakers en de samenleving: Het is tijd om hen te zien, te waarderen en serieus te nemen.
De beroepsgroep van verzorgenden IG is de grootste in de langdurige zorg. In de nabije toekomst wordt het tekort aan verzorgenden IG het grootst van alle zorgberoepen, en dat terwijl ze onmisbaar zijn in onze vergrijzende samenleving. Ondanks die onmisbare rol, zijn verzorgenden IG en hun werk vaak onbekend en onzichtbaar.
Zorgbestuurders en -managers zetten de kennis en ervaring van verzorgenden IG nog onvoldoende in voor de continue verbetering van de zorg, bij beleidsmakers staat de beroepsgroep onvoldoende op het netvlies, en studiekiezers twijfelen over het vak doordat het vak gebukt gaat onder slecht imago. Door dit gebrek aan kennis over hun taken en bevoegdheden ervaren verzorgenden IG zowel binnen als buiten zorgorganisaties onderwaardering en stigmatisering, terwijl zichtbaarheid, bekendheid en waardering juist cruciaal zijn voor beroepstrots, en daarmee voor het behouden en aantrekken van (nieuwe) verzorgenden IG en het behoud van kwalitatief goede zorg door deze beroepsgroep.
Dit valorisatieproject resulteert in een fotoboek waarin we op vernieuwende wijze de onmisbare essentie(s), waarde én waarden van het beroep van verzorgende IG in beeld brengen: zo maken we het onzichtbare en onmisbare zichtbaar. Dit project is een co-creatie tussen Marieke van Wieringen en Kim van Erp, documentaire fotograaf John van Hamond en verzorgenden IG. V&VN Verzorgenden bepaalde welke aspecten van het werk in beeld moesten komen en heeft een belangrijke stem in de fotoselectie voor het boek. Daarnaast komen de verhalen ‘achter’ de foto’s van de gefotografeerde verzorgenden IG in het boek.
Het boek heef tot doel om: 1) verzorgenden IG concrete handvatten te bieden om de kern van hun beroep te verwoorden en daarover in gesprek te gaan; 2) zorgbestuurders, -managers, overheden leden van aangrenzende beroepen, scholieren en docenten bekend te maken met het beroep; 3) dialoog te stimuleren over de optimale inzet van de kennis en kunde van verzorgenden IG.
Met de bijdrage van het W@W lab kunnen wij een deel van de kosten, d.w.z. de eindredactie en de additionele druk- en materiaalkosten dekken. Het fotoboek vormt tevens de basis voor nieuwe en vernieuwende onderzoeksactiviteiten en samenwerkingen.