Het merendeel van het beheer van de technische infrastructuur van het internet wordt uitgevoerd door wereldwijde organisaties, waarvan vele gevestigd zijn in het Noordelijk halfrond. Echter, de situatie binnen de Regionale Internet Registraties (RIR's) is verrassend anders. Zoals hun naam al doet vermoeden, hebben deze organisaties een regionale benadering voor het besturen van verschillende belangrijke technische functies van het internet. Bovendien bevinden drie van de vijf RIR's zich in het mondiale Zuiden: AFRINIC (voor Afrika), APNIC (voor Azië-Pacific) en LACNIC (voor Latijns-Amerika-Caribisch gebied).
Samen met een wereldwijd onderzoeksteam onderzoekt Hortense in hoeverre, en op welke gronden, de drie in het Zuiden gevestigde RIR's legitimiteit verwerven in deze regio's. Het project gaat uit van de veronderstelling dat wanneer verschillende belanghebbenden veel vertrouwen hebben in de werking van een organisatie, deze laatste effectiever kan besturen. Door hun werkzaamheden kunnen de RIR's een aanzienlijke invloed hebben op de digitale ontwikkeling van het mondiale Zuiden. Specifiek voeren de RIR's verschillende belangrijke technische taken uit die cruciaal zijn voor mensen om toegang te krijgen tot het internet. Ze organiseren ook trainingsactiviteiten, workshops en andere projecten die kunnen helpen om de wereldwijde digitale kloof te verkleinen. Het is daarom belangrijk om te achterhalen wie wel (of niet) vertrouwen heeft in de in het Zuiden gevestigde RIR's en wat hun steun drijft. We verwachten de eerste resultaten in 2024.
Dit project is een voortzetting van Hortense’s langdurige interesse in vragen over legitimiteit in het wereldwijde internetbestuur. Eerder onderzoek waarbij zij medeauteur was, biedt nieuwe inzichten in hoeveel vertrouwen wereldwijde organisaties voor internetbestuur hebben kunnen krijgen van de verschillende betrokken mensen en de factoren die hun vertrouwen vormgeven. Deze factoren hebben betrekking op de organisatorische werking van deze organisaties alsook percepties van ongelijkheid in het wereldwijde internetbestuur.