Dit onderzoek is onderdeel van het Co-Creation for Inclusive Knowledges Lab
Tijdens tien participatieve evenementen genaamd Storytelling Circles (STC's) die plaatsvinden in 2023 tot en met 2024, wordt de CGD-methodologie onderzocht en verfijnd. We gaan ervan uit dat deze cirkels een depolariserend effect hebben door deelnemers met verschillende sociaaleconomische en politieke achtergronden samen te brengen om sterk polariserende kwesties aan te pakken op een speelse en artistieke manier die empathie kan opwekken.
CGD is een samenwerking tussen onderzoekers naar diversiteit en polarisatie enerzijds en kunstenaars, verhalenvertellers en theatermakers anderzijds. Het onderzoek is gericht op het creëren van een beter begrip van deze artistieke methode en op het evalueren van de rol en impact ervan in het bevorderen van de dialoog. Tijdens de workshops delen deelnemers verhalen die verband houden met hun persoonlijke ervaringen en identiteiten, terwijl ze ook samen een fictief verhaal creëren, waarin problemen uit de echte wereld worden onderzocht via de metaforische wereld van fictie.
Op kunst gebaseerde praktijken zoals de CGD-methodologie, waarin deelnemers collectief op zoek gaan naar nieuwe gemeenschappelijke talen voorbij de huidige sociale en politieke horizonten, bieden veelbelovende manieren om op een constructievere manier met controversiële onderwerpen om te gaan.
Tijdens de vertelcirkels zijn Timo Korstenbroek en Lise Woensdregt als onderzoekers aanwezig om te observeren en ze dragen actief bij aan het ontwikkelingsproces om de CGD-methodologie en haar potentieel om de (publieke) dialoog te herkaderen, te verbeteren.
Het project wordt gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Commissie en loopt van 2023 tot eind 2025.
Link naar project: https://cgd.spaceexplorers.nl/