Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De circulaire economie: theorie en praktijk

The Circular Economy: Theory and Practice

Wat is circulaire economie en wat kan het betekenen voor ons leven, onze studie en ons werk? In deze cursus neem je deel aan actieve en creatieve workshops en excursies, en krijg je lezingen van experts op het gebied van circulaire economie. De cursus leert je wat circulaire economie inhoudt, hoe je ecologische en sociale problemen aanpakt, en welke bedrijfs- en beleidsinnovaties belangrijk zijn voor circulaire economie. Aan het einde van deze cursus ben je geïnspireerd en in staat om je eigen bedrijfs- of beleidsinitiatief voor een circulaire economie te ontwikkelen.

Cursusbeschrijving

De huidige lineaire take-make-waste economie heeft een negatieve invloed op de natuurlijke en sociale omgeving. De circulaire economie is een alternatief dat manieren zoekt om de natuurlijke omgeving te hervormen en om sociale rechtvaardigheid te verbeteren. Om de overgang naar een circulaire economie te maken, is het belangrijk om innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen, het beleid te herzien en het maatschappelijk middenveld te versterken. Deze aspecten van circulaire economie worden vaak over het hoofd gezien in het onderwijs.

In deze actieve en innovatieve cursus kijken we naar innovaties in beleid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het doel van deze cursus is om studenten te inspireren en in staat te stellen hun eigen bedrijf, beleid of maatschappelijk initiatief voor een circulaire economie te ontwerpen.

Deze cursus is één van de eerste die zich richt op de sociale kant van circulaire economie, gebaseerd op ervaringen in Amsterdam, Nederland, en Europa, waar sociale innovaties en sociale rechtvaardigheid deel uitmaken van circulaire initiatieven. De cursus is ook ontwikkeld als onderdeel van twee grote onderzoeksprojecten. Het eerste onderzoeksproject richt zich op sociale innovaties voor circulaire economie, zoals Repair Cafés. Het tweede project onderzoekt pogingen om stadsgebouwen te vergroenen op een manier die sociale en ecologische voordelen oplevert, zoals bijv. groene daken.

De cursus is gebaseerd op eerder werk van de (gast)docenten als onderdeel van een gemeenschapsproject, dat bestaat uit onderzoekers en professionals, georganiseerd door Het Groene Brein.

Lees hieronder verder voor cursusonderwerpen en meer.

Over deze cursus

Contacturen

  • 44

Voertaal

  • Engels

Cursusprijs

  • €765 - €1360

Aanvullende cursusinformatie

  • Cursusonderwerpen

    De cursus duurt twee weken en bevat 7 lezingen, 4 excursies om circulariteit te illustreren - in de natuur, in de stad en in (bedrijfs)organisaties, en 2 eendaagse workshops om sociale innovaties voor circulariteit te creëren.

    De cursus bevat vier onderwerpen:
    • Wat is de circulaire economie en wat zijn redenen om er naar toe te transitie: 1 gastcollege, 1 lezing en 1 excursie naar het bos met een internationale gast.
    • Wat is de donuteconomie: 1 lezing en 1 excursie naar de stad
    • Wat zijn maatschappelijke barrières van de circulaire economie: 1 lezing
    • Wat zijn sociale innovaties voor de circulaire economie: 1 gastcollege, 1 lezing en 2 excursie naar (bedrijfs)organisaties

    Deze vier onderwerpen zijn geïntegreerd in één lezing waarin de meest effectieve en motiverende sociale innovaties worden geëvalueerd. Dit college is ontwikkeld in samenwerking met Effective Altruism, en meer specifiek Koen Schoenmakers (MIT, USA), de oprichter van een Effective Altruism studentengroep in Rotterdam. Verdere praktische integratie gebeurt in co-creatiesessies en individuele studie waarin studenten de meest effectieve en motiverende sociale innovaties voor de circulaire economie onderzoeken en creëren.

    De lessen en co-creatiesessies vinden plaats op de VU Campus. De excursies zijn allemaal in de stad Amsterdam (zoals het Amsterdamse Bos). Studenten wordt gevraagd Doughnut Economics van Kate Raworth te lezen; en 6 wetenschappelijke artikelen over circulariteit. Deze cursus leert verschillende vaardigheden die kunnen worden toegepast in een praktische context en in verdere carrière of studie.

    Creativiteit: De cursus moedigt studenten aan om voorbeelden van circulariteit in de natuur te identificeren en erover na te denken. Dit zal hen helpen strategieën voor circulariteit te bedenken en bestaande voorbeelden van circulariteit in hun eigen regio en in het buitenland te herkennen. Het voedt ook creatieve ideeën over nieuwe mogelijkheden voor circulariteit. Deze vaardigheid in het creatief genereren van ideeën kan worden toegepast in elke situatie waarin nieuwe ideeën nodig zijn, maar in het bijzonder in contexten waarin biomimicry nuttig is.

    Begrip over de circulaire economie en de donuteconomie: De cursus leert studenten de redenen voor een overgang naar de circulaire economie en de strategieën voor het bereiken van circulariteit uit te leggen. Dit zal steeds nuttiger worden in een Europese context waar overheden streven naar circulariteit in 2050.

    Zelfreflectie: studenten worden aangemoedigd om na te denken over de meest effectieve en motiverende sociale innovaties voor het bereiken van een sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame circulaire economie. Dit vereist zelfreflectie, om te destilleren welk carrièrepad voor de student persoonlijk motiverend is. Dit kan hen helpen bij hun toekomstige carrière- of studiekeuze.

  • Vormen van onderwijs en beoordeling

    Vormen van onderwijs

    - Hoorcolleges en gastcolleges
    - Excursies (naar het bos, naar de stad Amsterdam, naar bedrijven/organisaties)
    - Workshops
    - Studentenpresentaties

    Taal van het onderwijs: Engels

    Vormen van beoordeling

    • kennisquizzen
    • projectontwikkeling en presentatie
    • portfolio
  • Leerdoelen

    Aan het einde van deze cursus zul je:

    • sociale (economische, politieke, culturele, markt-, regelgevende) barrières en enablers van de circulaire economie kennen, begrijpen en uitleggen
    • de redenen voor de overgang naar de circulaire economie kennen, begrijpen en uitleggen
    • de verschillende strategieën kennen, begrijpen en uitleggen als methoden om materiële circulariteit te versterken
    • onderzoeksvaardigheden hebben om na te denken over sociale innovaties voor circulariteit
    • ontwerp je eigen sociale innovatie voor circulariteit
    • onderzoeksvaardigheden hebben om sociale innovaties voor circulariteit te analyseren.
  • Voorlopige syllabus

    Hier kun je de voorlopige cursussyllabus voor 2024 downloaden.

    *Houd er rekening mee dat het een voorlopige syllabus is en dat deze nog kan worden gewijzigd voordat de cursus begint.

  • Over de cursuscoördinator

    Katinka Quintelier is universitair hoofddocent Strategie & Ethiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met een PhD in Filosofie (2011) en een PhD in Bedrijfskunde (2020). Ze doceert Bedrijfsethiek (een vakgebied waarin filosofie en bedrijfskunde samenkomen) en Multi-Stakeholder Management (een vakgebied waarin psychologie en management samenkomen). In haar onderzoek volgt Katinka de circulaire economie in Nederland op de voet, vooral de sociale kant ervan. Ze richt zich op hoe de circulaire economie in Nederland en Europa (1) sociale waarde en (2) milieuwaarde kan creëren en (3) financieel duurzaam kan zijn. Katinka is ook lid van de ondernemingsraad, waar ze de werknemers van de Vrije Universiteit Amsterdam vertegenwoordigt, en van de adviesraad van het Sustainability Office, waar ze adviseert over de ecologische duurzaamheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Team VU Amsterdam Summer School

We zijn er om te helpen!

Skype: op afspraak via amsterdamsummerschool@vu.nl

Contactpersoon

  • Yota
  • Programma Coordinator
  • Esther
  • Summer and Winter School Medewerker

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam