Cursusbeschrijving
Er is tegenwoordig grote belangstelling onder studenten en praktijkmensen om de causale mechanismen te begrijpen die ten grondslag liggen aan belangrijke gebeurtenissen. Het identificeren van oorzaak-en-gevolgrelaties is belangrijk voor effectevaluatie en effectief beleidsontwerp. Een dergelijke identificatie kan ons helpen bij het beantwoorden van vragen als: "Wat veroorzaakt een economische neergang?", "Vermindert een universeel basisinkomen de werkloosheid?" en "Vermindert een koolstofbelasting de uitstoot van broeikasgassen?".
Het identificeren van causale verbanden met behulp van gegevens is echter vaak foutgevoelig. Het onderscheiden van causaliteit van simpele correlatie vereist het leren en toepassen van geavanceerde kwantitatieve hulpmiddelen. De gouden standaard voor het identificeren van causale verbanden is gebaseerd op het ontwerpen van experimenten, vaak via gerandomiseerde controleproeven. Maar het ontwerpen van een gerandomiseerde controlestudie is niet altijd haalbaar of ethisch verantwoord. Bovendien kunnen sommige gebeurtenissen al in het verleden hebben plaatsgevonden, zoals een financiële crisis of een cycloon. Hoe kun je observatiegegevens gebruiken om de causale effecten van zulke gebeurtenissen te analyseren?
Deze cursus biedt een praktische introductie in statistische methoden voor causale inferentie. Gedurende twee weken maken studenten kennis met experimentele en quasi-experimentele methoden waarmee ze op een robuuste manier oorzaak-gevolgrelaties kunnen afleiden. We onderwijzen deze methoden vanuit zowel een theoretische als een toegepaste invalshoek, waarbij we de colleges aanvullen met praktische computertutorials in de programmeertaal R om studenten te helpen al doende te leren.
Lees hieronder verder voor cursusonderwerpen, leerdoelen en meer.