Het Viable System Model is een cybernetische benadering voor het modelleren, structureren en optimaliseren van organisaties. Het VSM werkt vooral goed voor professionele voetbalclubs omdat het duidelijk maakt hoe de relatie tussen de manager van het eerste elftal en de technisch of sportief directeur moet worden gemanaged. De VSM laat zien dat er in dit opzicht twee hoofdstrategieën zijn. Beide werken, maar de club moet weten welke strategie ze kiest en wat de gevolgen van die keuze zijn.
Cybernetic Big Five Theory is een neurowetenschappelijke theorie voor de Big Five. CB5T laat zien dat mensen die anders scoren op een Big Five test ook andere hersenen hebben. Rekening houden met deze verschillen helpt om betere teams te creëren, zowel binnen de organisatie als op het veld. Het falen van individuele nieuw aangenomen spelers heeft vaak te maken met een mismatch in Big Five scores met andere spelers. Hetzelfde geldt voor de mensen die de club leiden. Als je de beslissers wilt beïnvloeden, is het belangrijk om rekening te houden met hun Big Five scores.
Organizational Behaviour Management is de wetenschap van positieve bekrachtiging om het beste uit mensen te halen. OBM laat zien dat mensen doen wat beloond wordt en niet doen wat bestraft wordt. Spelers worden vaak hoe dan ook beloond en dat leidt tot problemen met spelers. Hetzelfde geldt voor de besluitvormers in de club. Zij beslissen vaak op een manier die de verandering van het belonen van zichzelf bevordert in plaats van in het belang van de club. Afhankelijk van de CB5T-score die mensen hebben, reageren ze verschillend op verschillende soorten beloningen. Om je invloed binnen een club te optimaliseren, is het belangrijk om te leren denken in termen van positieve gevolgen.
Subjectieve Bayesiaanse statistiek. De gangbare school in de statistiek als Frequentisme, het idee dat kans de frequentie is dat iets met dezelfde kans gebeurt. Bayesiaanse statistiek is de alternatieve manier van statistiek bedrijven met het idee dat statistiek niet alleen over frequentie gaat. In plaats daarvan is kans de kracht van je overtuigingen. Natuurlijk versterkt een frequente ervaring je overtuiging, dus er is een relatie tussen de sterkte van je overtuigingen en frequenties. Als scout, recruiter of beslisser is het heel belangrijk om te begrijpen hoe statistieken werken in termen van de sterkte van je overtuigingen, want het is de sterkte van je overtuiging die tot een beslissing leidt.
De filosoof Donald Davidson heeft het Triangulatiemodel gecreëerd dat laat zien hoe we leren over de wereld, hoe we communiceren en hoe we worden getraind. Training, communicatie en leren zijn allemaal heel belangrijk in voetbal. Triangulatie is een uitstekend hulpmiddel om te leren hoe je besluitvormers kunt beïnvloeden.